Tryk "Enter" for at gå til indhold

Stiklinger af forsythia – efter beskæring

Det er tid til at klippe forsythia ned. Det er samtidigt det perfekte tidspunkt til at lave stiklinger af træer og stiklinger af buske….

Beskæring af forsythia

Præcis ligesom roser årligt skal klippes ned, for at præstere bedst – altså sikre den flotteste blomstring – så gælder det sammen for forsythia. Det er nødvendigt med beskæring af forsythia, for at sikre en fortsat flot blomstring.

Forsythia blomstrer nemlig kun på nye grene – eller rettere sagt forsythia blomstrer KUN på de grene, som er vokset frem sidste år.

Dermed sagt, så vil der ikke komme blomster igen, på de grene, som netop har blomstret. Herfra vil dog sættes sideskud, som vil blomstre næste år.

Derfor behøver man heller ikke klippe forsythia ned, for at få blomster. Dropper man at klippe forsythia ned, så vil resultatet blot være blomster i toppen af busken – og nøgne grene forneden. Og det er jo egentlig bare ikke pænt.

Derfor skal forsythia beskæres hvert år. I år vil jeg bruge grenaffaldet til at lave stiklinger af træer – eller rettere sagt stiklinger af buske, som forsythia korrekt er. Først skal jeg dog have klippet havens forsythia ned.

Guide til beskæring af forsythia

Indenfor beskæring af forsythia, så er der to metoder til beskæring af forsythia. Den nemme løsning er at klippet ALLE grene væk. Denne løsning er især god, hvis man ikke har klippet sin forsythia i mange år – eller ønsker en buske på 1-2 meter i diameter i haven.

Ulempen ved at klippe forsythia helt ned, er at derved efterlades et tomt hul i haven – indtil forsythia igen er vokset til.

En anden metode er at nøjes med at lave en udtynding – og kun klippe de grene, som har blomstret. Og efterlade de grene, som er skudt frem i løbet af efteråret. Altså efterlade de nyeste grene fra sidste år. Disse grene har nemlig ikke nået at blomstre endnu. De vil først blomstre næste år, da de er vokset frem så sent sidste år.

Gevinsten ved denne løsning er en noget større busk, efter beskæring. I og med at man ikke fjerner alt, men fjerner 50% af grenene.

Beskæring af forsythia på denne metode er lidt mere besværligt, men så er det heller ikke værre – nok bare mere bøvlet, da man skal ind og beskære i planten. Fremfor blot at klippe det hele ned.

beskæring forsythia vårguld klip ned

Ovenstående foto viser et kig ind i en forsythia busk, førend beskæring. Kigger man efter en ekstra gang, så vil man opdage at der er en del lyse grene og en del grene, som er grønne – eller grønbrune, om man vil.

De grønbrune grene er de skud, som endnu ikke har blomstret. Altså grene, som er vokset frem så sent sidste år, at de først vil bære blomster, næste år.

Det er altså de lyse grene, hvor man også vil se at barken rigtigt er dannet, som skal klippes væk.

Ovenfor ses samme forsythia, før og efter beskæring. Alle de blomstrende grene er klippet væk. Tilbage står en masse grene, som er klar til at blomstre næste år. Og inden længe vil der være MASSEVIS af nye skud, som også vil blomstre næste år.

Med denne metode til beskæring, så er endnu en gevinst, at de tilbageblevne grene fra sidste år vil sætte sideskud i løbet af de uger. Disse sideskud vil også blomstre næste år. Dermed giver denne metode til beskæring ikke bare en større busk henover sommeren, men også en noget større blomstring – end ved alternativet, hvor man klipper forsythia helt ned.

Læs mere om beskæring af forsythia her

Stiklinger af træer og buske

Det giver sig selv, at LANGT størstedelen af det afklippede ikke bruges til at lave stiklinger. Det ville blive ENORMT mange stiklinger.

Langt størstedelen af det afklippede forvandles til flis, som spredes rundt i haven – så helt til spilde går det ikke.

Når jeg nu alligevel – pludselig – står med en stor bunke friske grene, så er det oplagt at lave stiklinger. Intet er nemlig nemmere end at lave stiklinger af træer og stiklinger af buske. Det er ganske enkelt blot et spørgsmål om at sætte en gren i jorden, så simpelt er det faktisk.

Taget en frisk gren på 25 cm. Heraf fjerner jeg de nederste sideskud. Efterlader 3-5 skud i toppen. Disse skud klipper jeg tilbage til 1-2 bladpar. Og dernæst er det blot at stikke det hele i en potte med jord.

stiklinger af træer buske egne planter stikling

Jeg stikker stiklingerne i jorden, langs kanten på en potte. Derved hjælper potten til med, at stiklingen ikke står for vådt – samtidigt med at stiklingen er i fuld jordkontant.

Ved at stikke stiklingerne i potten, lags kanten, så kan jeg også have flere stiklinger i samme potte. Her er sat 6 stiklinger, men kunne nemt have sat 10 stiklinger i denne potte. Det er desuden altid en god ide at lave ekstra stiklinger, end man skal bruge. Der er bare altid nogle, som ikke slår rødder.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *