Tryk "Enter" for at gå til indhold

SUPER flotte ærteblomster til udplantning

Mine nye tricks til forspiring af ærteblomster har VIRKELIG virket. Sikke nogle fantastisk flotte ærteblomster til udplantning i krukker, jeg har i år.

Forspiring af ærteblomster

Jeg startede med såning af ærteblomster tilbage i slutningen af januar. Det vil mange mene er ENORMT tidligt. De fleste plantepakker guider da også til såning af ærteblomster i marts. Det samme gælder langt de fleste guide om såning og forspiring af ærteblomster, som jeg har læst.

Min erfaring er dog, at det er ALT for sent at begynde med forspiring af ærteblomster i marts. Det giver ganske enkelt nogle alt for små planter til udplantning af ærteblomster i krukker – eller haven, for den sags skyld.

Jeg planter altid ærteblomster i krukker. Har nogle store whiskytønder, som jeg bruger til plantning af ærteblomster. Desuden har jeg nogle helt almindelig have krukker, hvor jeg planter ærteblomster i. Det fungerer SUPER godt – og med ærteblomster i krukker, så sikrer jeg at jorden ALTID er ny og frisk. Ærteblomster kan nemlig ikke gro i samme jord igen. Det giver dårlige planter og dårlige vækstforhold.

Derfor begynder jeg såning af ærteblomster allerede i slutningen af januar – eller senest start februar. Dermed sikrer jeg langt større og sundere planter, til udplantning i haven.

Læs om såning af ærteblomster her

Nå ja! Og ærteblomster SKAL knibes, for at sikre en god forgrening helt fra bunden. Med knibning af ærteblomster – flere gange – så holdes planten også nede i højden, så man ikke ender med umuligt store planter til vindueskarmen.

Læs om knibning af ærteblomster her

Nu er mine ærteblomster vokset godt til. Siden slutningen af marts har jeg haft mine ærteblomster i plastkasser, som har fungerer som et minidrivhus. Plastkasserne har jeg haft stående i værkstedet, hvor der er lys udefra – men ellers ikke nogen varme. Planterne har haft det super her – og plastkasserne har gjort, at jeg let kan flytte kasserne ud og ind afhængig af vejr og temperatur.

Og WAUW nogle fantastiske planter jeg har til udplantning i haven. Sikke en fryd! Så er det altså virkelig værd at dyrke ærteblomster, når man i maj kan udplante sådanne fantastiske planter.

Væk med tulipaner – og plads til stativ til ærteblomster

Førend jeg kan plante mine ærteblomster i krukker, så skal jeg først have fjernet de mange krukker med tulipaner.

tulipaner afblomstret avl krukker

Nu ser det temmelig sørgeligt ud. Næsten alle tulipaner er afblomstret – og desuden klippet ned, for at sikre bedre vækst for løget til næste år. Det har dog været enormt smukt, indtil for en lille uge siden.

Nu skal krukkerne med tulipaner væk. Og dermed bliver der plads til ærteblomster i krukker.

Det er måske ikke lige til at se, men kigger man godt efter kan man under de pink tulipaner ane en whiskytønde. Det er her at jeg skal have sat mit jern stativ til ærteblomster og dernæst have plantet mine forspirede ærteblomster.

opsætning tulipaner

Med et par fliser ovenpå whiskytønden, så har denne fungeret som plantebord til krukker – sammen med en stor lecablok. Nu er det ikke så pænt, men når det hele er dækket af krukker – så fungerer det bare! Og det er en billig løsning til at lave et plantebord til krukker.

De mange slanger, som ligger omkring på jorden er mit nye vandingsanlæg til automatisk vanding af krukker. Det fungerer SUPER godt! Og det er virkelig en hjælp til at sikre korrekt vanding af krukker.

Læs om automatisk vanding af krukker her

tulipaner afblomstret avl krukker

Lad mig desuden fremhæve, at jeg naturligvis ikke kasserer tulipanløgene. Efter jeg har klippet blomsterhovedet af, så løget bruger ALT energi på at vokse – og sætte sideløg, så jeg får flere tulipanløg – har jeg gemt krukkerne væk bagerst i haven, bagved en hæk.

Her får tulipanløgene i krukker lov til at visne ned. Det sker i løbet af den næste måned, hvorefter jeg graver løgene op, tørrer løgene, førend jeg til november kommer løgene i krukker igen.

Læs om tulipan avl her

Ærteblomster i krukker med stativ

jern rust klatrestativ espalier stativ ærteblomster krukker lathyrus

Til mine store whiskytønder, hvor jeg har ærteblomster til at vokse henover sommeren, har jeg nogle store jern stativer. De skal fungerer som stativ til krukker – eller rettere sagt, som klatre stativ til ærteblomster, hvor de kan klatre opad.

jern rust klatrestativ espalier stativ ærteblomster krukker lathyrus vanding automatisk

Mit automatiske vandingsanlæg til krukker er naturligvis ført videre til whiskytønden, så jeg får vandet mine ærteblomster korrekt.

Ærteblomster kræver TEMMELIG meget vand, så det gør det virkelig nemt med vandingsanlægget.

Senere på sæsonen skal der også stilles krukker med georginer op langs husmuren her – side om side med mine ærteblomster i krukker. Og ligesom ærteblomster, så kræver georginer temmelig meget vand og skal naturligvis også kobles til det automatisk vandingsanlæg.

Okay! Jeg er VIRKELIG begejstret for dette vandingsanlæg. Jeg har kun haft fornøjelsen af det til mine tulipaner, men det har virkelig fungeret. Og gjort det SÅ nemt! Krukkerne er blevet vandet hver tredje dag, helt automatisk. Nu bliver det – forhåbentlig – snart sommer, hvor jeg er helt sikker på at vandingsanlægget kommer til LANGT større glæde.

Til krukken her, har jeg udplantet 6 ærteblomster. I vindueskarmen har jeg allerede stiklinger på vej, som er skabt af afklippet fra klipning af ærteblomsterne, som nu gror i krukken her. Om en måndstid, så udplanter jeg de nye planter. Dermed sikrer jeg at jeg konstant har ny vækst fra bunden, så mine ærteblomster i krukker står flot hele sommeren.

jern rust klatrestativ espalier stativ ærteblomster krukker lathyrus

Det er da bare super flot med de jern stativer til mine ærteblomster i krukker – også allerede nu, førend stativerne er dækket af grønt fra ærteblomsterne og de velduftende blomster.

Hjemmelavet espalier til ærteblomster i krukker

Et jern stativ til ærteblomster, som jeg har til mine whiskytønder er faktisk pænt dyre. Jeg har betalt 900 kr pr jern stativ. AUCH! Det er noget af en omgang, trods der selvfølgelig er fordelen at jeg har glæden af stativerne i MANGE år…

Et hjemmelavet espalier til ærteblomster fungerer dog ligeså godt. Det holder godt nok kun for én sæson, men det fungerer. Og er faktisk ganske flot, synes jeg.

Jeg laver mit hjemmelavet espalier til ærteblomster i krukker af hasselgrene. Tre grene passer til de fleste krukker – her en krukke med en diameter på 40 cm. Espalieret bliver ca. 120 cm høj, over krukken.

Jeg starter med at fjerne alle blade. Jeg lader de mange sidegrene blive, da de skal fungerer som en del af stativet. Jeg stikker dernæst grene i krukken, som jeg forud har fyldt med jord – og vandet, da det letter at pindene står fast.

Når grenene er sat i krukken, så begynder jeg at vikle de mange sideskud omkring hinanden – således at jeg får lavet nogle vandrette “cirkler” rundt omkring espalieret, hvor ærteblomsterne kan klatre og binde sig fast.

hjemmelavet espalier stativ ærteblomster lathyrus

Jeg bruger ingen snor eller ståltråd – udover et stykke snor til at binde grenene sammen i toppen. Grenene, som er viklet omkring hinanden – og dermed udgør selve mit espalier til krukker – er blot viklet omkring hinanden. Ingen snor eller ståltråd er brugt, men det kan man selvfølgelig. Jeg synes blot at det er flottes uden.

Endeligt er der plantet ærteblomster i krukken, som nu har det hjemmelavet espalier at klatre på.

Om nogle uger, når ærteblomsterne er vokset mere til, så skal denne krukke ud og stå ved vejen – sammen med en masse andre skønne sommerblomster i krukker.

4 Kommentarer

 1. Laila Christiansen
  Laila Christiansen 12. maj 2023

  Hvordan ser planterne ud når de plantes…hvor store?

  • Martin
   Martin 12. maj 2023

   Hej Laila

   Herligt du læser med 🙂

   Du kan se planterne på sidste foto i postet … de er vel en 20-30 cm høje, når jeg planter ud. Og godt forgrenede, da jeg kniber et par gange.

   Vh. Martin

 2. Jane Bjørneboe
  Jane Bjørneboe 13. juli 2022

  Hej
  Hvordan gør du med gødning? Skal ærteblomsterne have noget og hvad gir du dem? Din pilestativ er da virkelig flot.
  Sommerhilsen Jane

  • Martin
   Martin 14. juli 2022

   Hej Jane

   Mange tak – synes også selv, at det pilestativ blev vældig fint 🙂

   Ærteblomster skal ikke have gødning. Blot rigeligt med vand og en solrig plads.

   Skøn sommer

   Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *