Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tulipaner skal tages op hvert år

Sæsonen med tulipaner lakker mod enden. Det er nu tid til opgravning af tulipanløg, hvis man vil sikre sig langstilkede, flotte og farvestrålende tulipaner igen til næste år.

Flotte tulipaner i haven

De smukkeste tulipaner. De mest farvestrålende tulipaner. De største, længste og mest specielle tulipaner, det er de forædlede tulipaner.

Forædlede tulipaner – modsat de botaniske tulipaner – er noget mere besværlige at have i haven. De botaniske tulipaner kommer igen år efter år, præcis ligesom påskeliljer, krokus, vintergæk og alle de andre stabile blomsterløg.

Udvalget af botaniske tulipaner er dog meget begrænset. Største delen af tulipaner, som sælges og forhandles, er forædlede tulipaner.

Med god grund!

De forædlede tulipaner er langt skønnere. Vil næsten sige, at forædlede tulipaner og botaniske tulipaner slet ikke kan sammenlignes.

Vil man have tulipaner i haven, så bør man klart gå efter de forædlede tulipaner. Og mere besværligt er det nu heller ikke, at passe på de forædlede tulipaner, end det gøres til.

Det skal lige indskydes. Man kan være heldig, at forædlede tulipanløg kommer igen år efter år. Langt de fleste løg vil dog gå til – og næsten sikkert er det, at forældlede tulipanløg med tiden mister deres farve, såvel som får langt kortere stilke.

Den lille arbejdsindsats det kræver at passe på forædlede tulipanløg, er godt givet ud. Tulipanløg er jo desuden ganske dyre, så det er værd at passe på sine tulipanløg.

Opgravning af tulipanløg

Hemmeligheden til at passe på sine tulipanløg er opgravning af tulipanløg, hvert år.

Mere enkelt kan det ikke siges. Opgravning af tulipanløg er nødvendigt, for at få succes med tulipaner – og år efter år, kunne nyde flotte tulipaner i haven.

Helt konkret kan det at dyrke tulipanløg gøres ved – år efter år – at følge følgende guide til dyrkning af tulipanløg:

 • Læg kun sunde løg. Kasser løg med råd, pletter e.l.
 • Læg i frisk jord – altså jord, hvor der ikke tidligere har været tulipaner.
 • Sørg for veldrænet jord – i en fed lerjord blandet grus eller sten.
 • Læg tulipanløg sidste 14 dage af november – derved undgås efterårs nedbøren.
 • Vand, når tulipanløgene begynder at komme af jorden – klarer forårsvejret oftest.
 • Fjern blomster hoveder, straks efter afblomstring.
 • Grav tulipløgene op, når bladene er visnet ned.
 • Tør løgene et luftigt sted i skyggen.
 • Gem løgene et tørt og ikke for varmt.

Ved at følge ovenstående 9 råd til dyrkning af tulipanløg, så vil man passe ordentligt på sine tulipanløg. Opgravning af tulipanløg, såvel som at skulle lægge tulipanløgene igen til vinter, er de to vigtigste punkter for at få succes med tulipanløg i haven.

En bonus ved at følge ovenstående guide er, at man hurtigt får rigtigt mange tulipanløg.

Tulipanløg i jordbærbedet

Når man opgraver tulipanløg vil man efter sortering af de mange tulipanløg have en masse store løg, såvel som mange små løg – de små løg er sideskud fra de store løg, som med tiden bliver til store tulipanløg.

Smid endelig ikke de små løg væk, trods det giver flottest tulipaner at lægge store løg.

De helt små løg kan lægges i rækkerne mellem jordbærplanterne, hvor løgene kan vokse sig store – før de plantes ud i haven.

De små tulipanløg vokser sig hurtigere store, hvis du netop fjerner stilk og blomst, lige inden tulipanen springer ud.

Det lyder måske voldsomt at fjerne blomsten, før den springer ud. Det sikrer dog et større løg, som sidenhen kan plantes ud i haven. Og, du skal naturligvis ikke smide den afklippede blomst væk.

Du skal naturligvis tage den afklippede blomst og sætte i en vase, så du kan nyde en flot buket tulipaner indendøre – af egen avl. Skønt ikke?

Nem opgravning af tulipanløg

Nu det handler op opgravning af tulipanløg, som svaret på at få succes med tulipaner i haven, så skal lige følge et par gode råd til at lette opgravning.

Først og fremmest, så kan vi kraftigt anbefale dyrkning af tulipaner i krukker! Det gør hele arbejdet så meget nemmere!

Læs om tulipanløg i krukker her

En af de helt store fordele ved dyrkning af tulipanløg i krukker er, at krukkerne kan gemmes væk imens tulipanerne visner ned.

opgravning af tulipanløg
Tulipaner i krukker – visner ned, bagved stalden.

I slutning af foråret, hvor man drømmer om grønt i haven – og smukke blomster – så er det ikke pænt med massevis af visne blade. Det er dog nødvendigt at tulipanerne visner ned, for at sikre næste års blomstring.

Med tulipanløg i krukker er det nemt. Vi flytter blot krukkerne bagved stalden, hvor tulipanerne kan stå og visne ned – kunne også være bagerst i haven eller i skjul af et skur. Vigtigt er det blot at tulipanerne stadigvæk får lidt sollys, såvel som at jorden holdes fugtig.

Opgravning af tulipanløg i havens bede

Når der lægges tulipanløg i havens bede, så er brugen af løgbakker uundværlig. Det er lidt mere besværligt end dyrkning af tulipanløg i krukker, men det er nu også skønt at kunne nyde tulipaner i nogle af havens bede.

Læs om dyrkning af tulipaner i løgbakker

Når tulipanerne er afblomstret – hovederne fjernet – og tulipanerne er begyndt at visne ned, så er det vigtigt at komme rundt i haven med afmærkningspinde. Stik en pind i midten af klyngen af tulipanerne, så er det nemt at finde løgene – når de er visnet ned. Og du slipper for at grave unødvendigt i havensbede.

opgravning af tulipanløg

2 Kommentarer

 1. Sys Larsen
  Sys Larsen 4. juni 2023

  Tak for alle de gode råd 🌸
  Jeg har taget mine tulipanløg op af alle krukkerne og lagt dem til tørring. Renset løgene og lagt dem i bakker med huller i – de såkaldte løgbakker, som er sat mørkt og køligt i vores garage.
  Årsagen til at jeg har taget dem op af krukkerne er, at krukkerne skal bruges til sommerblomster.
  Er det måden at gøre det på ?

  • Rune&Martin
   Rune&Martin 5. juni 2023

   Hej Sys

   Herligt du læser med 🙂 Det skal nok komme til at fungere, så din tulipanløg blomstre igen til foråret. Vel at mærke, hvis du har været omhyggelig med at toppen er blevet på løgene efter opgravning.

   MEN…

   Vil dog lige tilføje. At det allerbedst er at vente indtil løgene er HELT visnet ned. Der sker normalvis først senere her i juni, så du er lidt tidligt ude.

   – forstår årsag/pointe. Dertil er mit råd dog at ankaffe flere potter – alternativt have plastpotter, som du stiller ned i dine potter. Også have tulipanløg i plastpotter og sommerblomsteri plastpotter, som passer ned i dine krukker. Derved kan du bytte rundt, løbende. Uden opgravning før tid.

   Vh. Martin

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *