Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dum, dummere og…

Man skulle tro, at vi havde lært det. Det er hårt arbejde at så på en mark – ved håndkræft. Vi elsker dog KÆMPE solsikke – og gerne i store mængder – så vi kæmper igen-igen-igen.

… dummest dyrkning af solsikke

Overskriften kræver vist lige en forklaring. Specielt, hvis du ikke har fulgt bloggen de sidste 2 år, hvor vi har forsøgt os med dyrkning af kæmpe solsikke.

Forklaringen til overskriften handler egentlig ikke om dyrkning af kæmpe solsikke. Det har vi fint styr på – og har de sidste to år, haft rigtig god succes.

Forklaring til overskriften handler om plantested – eller måske nærmere ønsket om massevis af solsikke.

Vi dyrker nemlig – for tredje år i træk – solsikke på vores mark. Første år var det et forsøg på at løsne jorden og give næring til jorden, hvorfor vi plantede massevis af solsikke, ærter, bønner og lignenden planter på én mark – marken er sidenhen blevet forvandlet til en stor frugthave.

Læs om etablering af vores frugthave her

Træerne har det fantastisk. Og jorden er vældig god, så det var en rigtig god beslutning med plantning af solsikke og bælgplanter på marken – trods et temmelig hårdt arbejde, da plantning og såning skete med håndkræft.

Smukt var det med alle kæmpe solsikke

Eftersom alt blevet sået og plantet med håndkræft, så stod alting pænt spredt på marken – det var fantastisk smukt. Imellem ærter og buskbønner stod flere hundre store solsikke. Vildt smukt!

Året efter – altså forrige sommer – gentog vi plantning af kæmpe solsikke på marken. Godt nok en anden mark, men alligevel. Igen var jorden hård, knoldet og såning skete ved håndkræft – og kun ved hjælp at en spade.

Hårdt arbejde, men sikke et blomsterflor – vi havde vel 200-400 store solsikke på marken. Plantet i fine cirkler. Super smukt.

Se marken dækket med solsikke her

Og nu gentager vi, igen i år.

Endnu engang et knokkel arbejde. Den enormt meget regn i marts og sidenhen tørke i april, har virkelig efterladt jorden kompakt og nærmest umuligt at grave i. Det lykkes dog og der er sået kæmpe solsikke i to store cirkler på marken – alt i alt, så er der ca. 100 meter med solsikke.

Der er sået tæt, så solsikkerne kommer til at vokse op og stå meget – meget – tæt, hvilket kun er fint. Det skaber støtte planterne imellem. Og giver dette fantastisk smukke blomsterflor. Nærmest en buket af kæmpe solsikke på marken.

Størrelse betyder noget!

Apropos kæmpe solsikke – og ikke bare almindelige solsikke.

Ja, så handler det om størrelse. Højden og størrelsen på blomsten.

Når det kommer til solsikke, så betyder størrelse meget – temmelig meget. Kæmpe solsikke er bare i en klasse for sig selv. Fantastisk at se 3-4 meter høje stængler med disse kæmpe store sollignende blomster. Det smukt.

Det er dog svært at fine frø af kæmpe solsikke. De fleste solsikke bliver kun 1-2 meter høje og får små hoveder. Det er dog muligt at finde frø af kæmpe solsikke.

Så endelig mange, der vil altid være nogle, som bliver større end andre – og hemmeligheden er nu, at tage frø af de største og bedste solsikke. Derved kan man nemt sikre sig større og større solsikke, år efter år 🙂

Sådan tages frø af solsikke

solsikkefrø kæmpe solsikk

Vi har fået opbygget en temmelig stor høst af solsikkefrø. Høstet i efteråret, tørret og gemt hele vinteren – nu skal frøene i jorden. Der er vel 3 liter solsikkefrø, som er klar til at blive sået..

Så kæmpe solsikke

Såning af kæmpe solsikke går nemt – hvis man vel at mærke har en løs jord, at plante i. Forspiring er ikke nødvendigt, når man sørger for at så tidligt i maj – men man får tidligere blomstring ved at forspire solsikke indedøre og plante de forspirede solsikke ud i haven.

Vi holder os dog til at så kæmpe solsikke direkte i jorden. Det er lettest. Grav en rende eller ganske enkelt blot træk en rende i jorden med en pind – hvis jorden er løs nok til det.

Vand jorden, drys solsikkefrø i renden og riv lidt jord henover frøene.

Det er det. I løbet af 8-14 dage begynder frøene at spire af jorden. Har man plantet tæt, så behøves der ikke tænkes på opbinding – planter man enkeltvis, så er opbinding/støtte nødvendigt.

Vand skal der naturligvis også til – og for de største solsikke, så skal der også gødes. Vi gøder når planterne er 0,5 meter højede. Vi gøder med almindelig NPK gødning, hvilket vi gentager igen hver måned – hele vækstsæsonen.

Når der er kommet knop, så skal der ikke gødes mere. Nu skal man blot nyde de store solsikke.

4 Kommentarer

  1. Erik Jensen
    Erik Jensen 17. oktober 2020

    Jeg har selv sået masser af solsikker, men desværre med blandet resultat.

    Første år såede jeg solsikkerne sammen med græsfrø. Resultatet var fantastisk – en sov at store flotte solsikker.
    Næste år fræsede jeg lange rækker på marken, og såede solsikkerne, men der sket intet – ikke en eneste spire. Jeg skyndte mig at så igen, med en anden type frø, men der kom heller intet. Da jeg undersøgte jorden, kunne jeg ikke finde ét eneste frø. Fuglene havde spist samtlige solsikkefrø.

    Året efter, var jeg mere listig, og gik rundt op såede tre-fire frø hist og her, i håb om at fuglene ikke ville spotte dem. Men desværre, der kom nok kun ca 10 solsikker, ud af de flere hundrede jeg havde sat.

    Nu aner jeg ikke hvad jeg skal gøre, for at undgå at frøene bliver spist af fuglene (som jeg tror er krager). Er det muligt at købe bejdset frø, så fuglene ikke spiser dem, eller er der andre der har et tip, der kan hjælpe på problemet?
    Mvh Erik

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 19. oktober 2020

      Hej Erik

      ØV da også! Vi har ligesom dig oplevet at fuglene er viiiilde med solsikkekerner…

      Du har dog allerede fundet løsningen. Nemlig at så sammen med andet, om hurtigt vokser frem og skjuler frøene.

      Har ikke selv forsøgt med græs, men har lavet små rækker i græsset – ikke mere end 5-10 cm brede, så græsset skjulte stod højt omkring. Det har virket godt for os 😀

      Tænker dog også at andre frø end græs kan hjælpe. Måske valmuer, som jo blomstrer tidligt – eller du kan forsøge med hørfrø, som hurtigt vokser frem og desuden giver en SMUKT blomsterflor.

      Det er vist mine bedste bud, for at begynde at forsøge med fugleskræmsel eller at dække jorden med hønenet bliver nok et større arbejde – med lille gevinst 🙂

      HELD og lykke med det 😀

  2. Per Nielsen
    Per Nielsen 31. juli 2020

    Hej. Kan Jeg købe en pose frø af jeres frø fra de store solsikke?. 40835607 per

    • Nymolle1900
      Nymolle1900 19. oktober 2020

      Hej Per

      Beklager det sene svar. Din besked har været havnet i spam-mappen 🙁 Det skal jeg beklage…

      Jeg kan dog ikke hjælpe dig med salg af frø. Vi er endnu kun igang med at opbygge vores egen samling… drømmen er at kunne lave et STORT stykke på en mark med kæmpe solsikke.

      Camilla Plum har dog flere sorter af solsikke til salg – ellers kan jeg også anbefale at “stjæle” lidt frø fra husholdningen eller en fuglefrø blanding … og forsøge med dem. Du kan sagtens være heldig at det bliver til STORE solsikke. Det er sådan vi har fundet vores.Kender ikke sorten, men er spiret frem efter vinterfodring af fugle 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *