page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dum, dummere og…

Man skulle tro, at vi havde lært det. Det er hårt arbejde at så på en mark – ved håndkræft. Vi elsker dog KÆMPE solsikke – og gerne i store mængder – så vi kæmper igen-igen-igen.

… dummest.

Overskriften kræver vist lige en forklaring. Specielt, hvis du ikke har fulgt bloggen de sidste 2 år, hvor vi har forsøgt os med dyrkning af kæmpe solsikke.

Forklaringen til overskriften handler egentlig ikke om dyrkning af kæmpe solsikke. Det har vi fint styr på – og har de sidste to år, haft rigtig god succes.

Forklaring til overskriften handler om plantested – eller måske nærmere ønsket om massevis af solsikke.

Vi dyrker nemlig – for tredje år i træk – solsikke på vores mark. Første år var det et forsøg på at løsne jorden og give næring til jorden, hvorfor vi plantede massevis af solsikke, ærter, bønner og lignenden planter på én mark – marken er sidenhen blevet forvandlet til en stor frugthave.

Læs om etablering af vores frugthave her

Træerne har det fantastisk. Og jorden er vældig god, så det var en rigtig god beslutning med plantning af solsikke og bælgplanter på marken – trods et temmelig hårdt arbejde, da plantning og såning skete med håndkræft.

Smukt var det med alle kæmpe solsikke

Eftersom alt blevet sået og plantet med håndkræft, så stod alting pænt spredt på marken – det var fantastisk smukt. Imellem ærter og buskbønner stod flere hundre store solsikke. Vildt smukt!

Året efter – altså forrige sommer – gentog vi plantning af kæmpe solsikke på marken. Godt nok en anden mark, men alligevel. Igen var jorden hård, knoldet og såning skete ved håndkræft – og kun ved hjælp at en spade.

Hårdt arbejde, men sikke et blomsterflor – vi havde vel 200-400 store solsikke på marken. Plantet i fine cirkler. Super smukt.

Se marken dækket med solsikke her

Og nu gentager vi, igen i år.

Endnu engang et knokkel arbejde. Den enormt meget regn i marts og sidenhen tørke i april, har virkelig efterladt jorden kompakt og nærmest umuligt at grave i. Det lykkes dog og der er sået kæmpe solsikke i to store cirkler på marken – alt i alt, så er der ca. 100 meter med solsikke.

Der er sået tæt, så solsikkerne kommer til at vokse op og stå meget – meget – tæt, hvilket kun er fint. Det skaber støtte planterne imellem. Og giver dette fantastisk smukke blomsterflor. Nærmest en buket af kæmpe solsikke på marken.

Størrelse betyder noget!

Apropos kæmpe solsikke – og ikke bare almindelige solsikke.

Ja, så handler det om størrelse. Højden og størrelsen på blomsten.

Når det kommer til solsikke, så betyder størrelse meget – temmelig meget. Kæmpe solsikke er bare i en klasse for sig selv. Fantastisk at se 3-4 meter høje stængler med disse kæmpe store sollignende blomster. Det smukt.

Det er dog svært at fine frø af kæmpe solsikke. De fleste solsikke bliver kun 1-2 meter høje og får små hoveder. Det er dog muligt at finde frø af kæmpe solsikke.

Så endelig mange, der vil altid være nogle, som bliver større end andre – og hemmeligheden er nu, at tage frø af de største og bedste solsikke. Derved kan man nemt sikre sig større og større solsikke, år efter år 🙂

Sådan tages frø af solsikke

solsikkefrø kæmpe solsikk

Vi har fået opbygget en temmelig stor høst af solsikkefrø. Høstet i efteråret, tørret og gemt hele vinteren – nu skal frøene i jorden. Der er vel 3 liter solsikkefrø, som er klar til at blive sået..

Så kæmpe solsikke

Såning af kæmpe solsikke går nemt – hvis man vel at mærke har en løs jord, at plante i. Forspiring er ikke nødvendigt, når man sørger for at så tidligt i maj – men man får tidligere blomstring ved at forspire solsikke indedøre og plante de forspirede solsikke ud i haven.

Vi holder os dog til at så kæmpe solsikke direkte i jorden. Det er lettest. Grav en rende eller ganske enkelt blot træk en rende i jorden med en pind – hvis jorden er løs nok til det.

Vand jorden, drys solsikkefrø i renden og riv lidt jord henover frøene.

Det er det. I løbet af 8-14 dage begynder frøene at spire af jorden. Har man plantet tæt, så behøves der ikke tænkes på opbinding – planter man enkeltvis, så er opbinding/støtte nødvendigt.

Vand skal der naturligvis også til – og for de største solsikke, så skal der også gødes. Vi gøder når planterne er 0,5 meter højede. Vi gøder med almindelig NPK gødning, hvilket vi gentager igen hver måned – hele vækstsæsonen.

Når der er kommet knop, så skal der ikke gødes mere. Nu skal man blot nyde de store solsikke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *