Tryk "Enter" for at gå til indhold

Høst af solsikkefrø – og efterårssåning af solsikker

Årets solsikke har stået smukt – og er nu afblomstret. Dermed er det tid til at tage solsikkefrø, til næste års solsikke.

Høst af solsikkefrø

Når solsikkene har afblomstret, så er det med at være hurtigt – hvis man vil høste solsikkefrø. Ellers tager fuglene dem!

I bund og grund kan man sagtens høste solsikkefrø til bagning og anden madlavning. Det kræver blot at frøene tørres grundigt i ovn eller andet. Desuden skal skallerne af, for at frøene kan bruges i madlavning.

Derfor er det næppe besværet værd. Især ikke med de ekstremt billige priser, som solsikkefrø koster – selvom det er økologisk frø.

Solsikkefrø til nye solsikkeplanter, det er dog en anden sag. Her er hemmeligheden at vælge de flotteste planter – med de flotteste blomster. Og naturligvis vælge de planter, som har kraftigt stok – og ikke har haft behov for opbinding eller støtte.

Dermed kan man hurtigt fremavle nogle super gode solsikkefrø, til nye STORE solsikkeplanter i haven.

Selve høsten af frøene gøres nemt!

Start med klip hovedet af stokken.

frøformering solsikke
solsikke høst frø

Dernæst nulres blomsterresterne af de store blomsterskrærme.

Og det er det. Nu er det bare at lægge blomsterskærmene til tørre i nogle uger – derefter kan frøene rystes af, hvilket gøres led ved at rystede blomsterhovedet ned i en spand.

Solsikkefrø spand såning
tørring solsikkefrø høst

Sådan! Nu er det bare at gemme frøene til næste år, så der kan plantes nye solsikker til haven.

Grundet frygten for at mangle foder til fårene – pga. den megen sol og tørke i år – så har vi sået en masse rækker med solsikke på marken. Med lidt godt august og september vejr, så kan de sagtens nå at blive store. Og kan høstet til foder, til fårene

Er vi heldige at få en september med godt vejr og meget sol, så kan de også nå at blomstre.

solsikke såning spiring efterår

Får elsker solsikkefrø

Vores får elsker nemlig – virkelig enormt meget – solsikkefrø. Og vores får er desuden helt tossede med at få lov at spise stok og stamme fra solsikkeplanterne.Solsikke foder får

Ved at dyrke mange solikke i haven – og på marken – så kan vi høste rigtigt mange solsikkeblomster, som kan give enormt store mægnder frø. De gemmes til vinter, hvor fårene får dem i tilskud til deres normale foder. Her i efteråret, hvor mængden af græs på markerne er dalenen, så er fårene desuden vilde med at spise alle stængler fra solsikkene – såvel de mange blade.

Sker – som det ses på fotoet – at der ryger en solsikkeblomst med. De er ofte det første fårene hopper på, når vi kommer med en trillebørfuld solsikke “affald”.

Nå ja! Og havens fugle er også vældig glade for frø henover vinteren. Frø fra solsikke er ekstra fede, så de er et stort hit. Ved godt at de ikke koster alverden i indkøb, men når vi nu har pladsen og dyrkning af solsikke er så enormt nemt – for ikke at sige pænt med en solsikke mark – så gør vi det.

Læs om dyrkning af solsikke her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *