Modne hyldebær hører egentligt september måned til, men takket været den varme sommer, så er bærene modne nu. Og der skal – naturligvis – laves hyldebærsaft.
Hjemmelavet hyldebærsaft
Hyldebærsaft er egentligt ikke lækkert at drikke, som saftevand. Ikke at hyldebærsaft smager grimt, men der er bare saftevand der smager langt bedre – I hvert fald, hvis du spørg os. Til saftevand vil vi, til enhvertid, anbefale solbær, ribs eller stikkelsbær. For ikke at glemme hyldeblomstsaft, som er noget af det lækreste til saftevand.
Få guide til hyldeblomstsaft her
Inden motivationen til at læse videre, forsvinder helt, så er hyldebærsaft FANTASTISK! Når det laves, for at bruges til hyldebærsuppe.
MUMS! Hyldebærsuppe er lækkert! Virkelig en lækker efterårs dessert, som er nem at lave – og hurtigt gøres endnu lækre med kammerjunker, tvebakker, müsli, frisk frugt eller ganske enkelt en klat creme fraiche.
Så kom endelig ud og høst hyldebær!
Har du ikke selv hyld i haven, så kan du i de fleste skove finde hyld – og de bugner med hyldebær netop nu.
Sådan laver du hyldebærsaft
Nemmest er det med en tutti-frutti – også kaldet en saftkoger – men du kan også lave hyldebærsagt med en almindelig gryder. Det tager blot lidt længere tid, da saften skal løbe igennem et klæde.
Første trin er at skaffe hyldebær – og sure æbler. Der skal beregnes 3 sure æbler pr. kilo hyldebær
Hyldebærsaft i gryde
Rengør hyld og pluk bærrene af stilkene – grundet kogning, så bliver saften bitter, hvis stilkene er med. Sørg derfor for at få stilkene fjernet.
Skær æblerne i grove stykker. Kom det hele i en gryde og tilsæt 1/2 liter vand pr. kilo hyldebær.
Kog det hele op – og lad koge, indtil bærrene brister.
Herefter skal hele blandingen hældes i et klæde, som er lagt i et dørslag. Lad det stå og trække, så væsken løber ned i en gryde. Det kan nemt tage nogle timer, før alt væsken er løbet igennem – lade endelig værre med at klemme klædet! Væske skal have lov at løbe langsomt igennem klædet. Det tager nogle timer, men hav tålmodighed!
Hyldebærsaft i saftkoger
Hæld hyldebær inklusiv stilke og grovskårne æbler i sien, og sæt sattkogeren igang. I løbet af 30 minutter, så vil saften begynde at løbe – og i løbet af 1 time eller 2 timer, så er alt saft dampet ud af bærrene.
Jeg sætter altid en skammel foran komfuret med en gryde, hvor væsken kan løbe ned. Så skal jeg kun styre åbne/lukke – og ikke tænke på at holde gryden.
Også skal der sukker til…
Afmål mængden af sagt. Der skal 300 gr sukker til pr. liter saft. Og desuden 1 tsk. citronsyre (6gr) pr. liter saft.
Kom det hele i en gryde og bring til kogning. Lad koge 3-5 minutter. Og voila, så er saften færdig.
Hæld på skoldede flasker – og nu kan saftens nemt holde sig 3 måneder, hvis den står mørkt og køligt.
Skal saften holde sig længere, så skal saften henkoges eller der kan tilsættes atamon.
Hyldebærsuppe
Med saften lavet, så kan man nemt lave hyldebærsuppe. Det tager 2 minutter.
Hæld hyldebærsaft i en gryde og tilsæt vand. Kog op. Når væske koger, så tilsættes majsstivelse (udrørt i lidt vand).
Opskrift på hyldebærsuppe til 4 personer.
5 dl. hyldebærsaft
6 dl. vand
2 tsk. majstivelse (udrørt i 1 dl. vand)
Velbekom!