Tryk "Enter" for at gå til indhold

Syltede artiskokker – fra egen have

Artiskokkerne står smukt i haven – lige ved at blomstre – og der er MANGE artiskokker… så det er tid at høste og få lavet syltede artiskokker…

Olie syltede artiskokker

Om det er en fransk eller italiensk tradition – det må franskemænden og italienerne slås om – i hvert fald, så er syltede artiskokker en virkelig delikatesse. Især syltede artiskokhjerter er helt fantastisk lækre!

Artiskokhjerter er det inderste af artiskokken – Det er selve blomsten, som syltet før den blomstrer smager himmelsk.

Og med den overflod af artiskokker, som står i haven netop nu, så skal der syltes artiskokker.

Vi har allerede høstet og spist temmelig mange artiskokker – både bagt i ovnen og stegt på panden.

Få en lækker opskrift på stegt artiskok her

artiskok høstklar

Dyrkning af artiskok

Artiskokkerne bliver dog ved med at vælte frem. Det er netop en af fordelen ved at dyrke artiskok, at der kan høstes rigtigt mange artiskokker. Der må man sige at gulerødder, rødbeder og lignende grøntsager er temmelig kedelig – når der er høstet, så kommer der ikke mere.

Artiskok sætter MANGE blomster – og hver gang man klipper en blomst af, så kommer der 1-2 nye skud. Så det er faktisk kun frosten, som sætter en bremse for produktionen.

Dyrkning af artiskok i Danmark kræver dog, at man er tidligt ude. Allerede i februar skal der forspires, men det er også kun herligt at få lov at lave lidt “havearbejde” allerede i februar.

Få tips og råd om dyrkning af artiskok her

Høst af artiskok – og henkogning af artiskok

De første artiskokker kommer i midt juli – og derfra og frem kan man løbende høste artiskok. August og september er dog de måneder, hvor der vil være aller flest artiskokker klar til høst. Og dermed er august og september også den perfekte tid at høste artiskokker til syltning.

Syltede artiskokker er super nemt at lave!

Høst en stor mængde artiskokker. Fjern de yderst blade – der skal fjernes temmelig mange blade, så man kommer ind til bunden af artiskokken og bladene bliver bløde.

Kom de vaskede og klargjorte artiskokker i en stor gryde og hæld over med en blanding af 7,5 dl. eddike og 2,5 dl. vand. Artiskokkerne skal dækkes af væsken, så er der mange artiskokker må du øge mængden af vand og eddike. Skært 2-3 citroner i halve, pres saften ned i væske og dump citronerne ned i gryden.

Syltede artiskokker henkogning

Bring det hele til kogepunktet. Og lad koge i 5-10 minutter. Hæld det hele i et dørslag, fjern citronerne og lad væsken dryppe fra artiskokkerne.

Fordel nu artiskokkerne i glas og hæld over med olie.

Er det store artiskokker, så kan de med fordel deles i 4 med en kniv. Du kan også tage de yderste blade fra og sylte i et glas – og sylte det inderste, artiskokhjertet i et andet glas. Op til dig 🙂

Når olien er kommet over, så er syltningen egentlig færdig. Nu er det bare at vente 3-4 uger, så kan de syltede artiskokker spises.

Det er dog en god ide at henkoge artiskokkerne, da det vil sikre lang holdbarhed. Uden henkogning skal artiskokkerne spises i løbet af 2 måneder – og med 4 ugers  lagringstid før spisning, så skal du være hurtig til at spise.

Ved at henkoge artiskokkerne, så kan artiskokkerne nemt holde sig 8 måneder – hvis glassene opbevares mørkt og køligt.

Henkogning af syltede artiskokker

Mange frygter henkogning. Det er dog ikke nødvendigt. Det er ganske nemt!

Nemmest er det at henkoge i patentglas, da du her blot lukker låget og henkoger.

Bruger du glas med skruelåg, så skal du først skrue tæt og derefter åbne glasset en kvart til halv omgang – ellers eksploderer glasset under henkogning.

Når man henkoger er det vigtigste egentligt at glassene ikke står og ramler mod hinanden. Glassene bliver 80-100 grader varme og knuses let, hvis de rammer hinanden. Også er hele sylte arbejdet spildt.

patentglas henkogning artiskok syltede

Et godt råd er at bruge rigeligt med karklude. Sæt en karklud om hvert glas – fæst med en elastisk – og kom i en stor gryde. Hæld vand i gryden indtil 1/2 oppe om glassene. Og varm nu langtsomt gryden op til kogepunktet. Når vandet koge, så skal koges i 20 minutter for små glas og 30-40 minutter for store glas. Derved sikres at indholdet i glassene er bliver varmet op til 100 grader, hvilket dræber bakterier i glasset – og samtidigt sikres luft at blive presset ud af glasset.

Bliv ikke urolig, hvis der kommer en hylende lyd fra glassene. Ligesom en gammeldags elkedel. Det er lugt, som presset ud af glasset – og er kun gode tegn.

Efter henkogning slukkes for gryden og glasene får lov at køle lidt ned i gryden. Derefter kan glassene tages op og sættes på et håndglæde.

syltede artiskokker olie patentglas henkogning

Og voila. Nu er der olie syltede artiskokker, som er henkogt for at sikre lang holdbarhed. Præcis, som man har gjort det i flere hundrede år. Helt uden brug af kemikalier, E-numre eller andre bakteriedræbende produkter.

Velbekom! Håber du vil nyde de lækre syltede artiskokker – kan anbefale at bruge dem på pizza.

Og husk! Olien i glassene kan med GOD fordel bruges til dressing. Det bliver en super lækker olie, som har fået smag af artiskokkerne.

Søger du opskrift på kogte artiskokker kig her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *