Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vi gør status på såning af græsplæne

Et år er gået, siden vi begyndte på etableringen af vores frugthave. Og dermed også med etableringen af en ny græsplæne ved at så græsplæne…

Rullegræs – eller så græsplæne

Frugthaven og frugthavens placering var besluttet allerede inden vi flyttede ind på Nymølle.

Læs om anlæg af ny frugthave her

Hvad vi ikke havde besluttet var etableringen af græsset under og omkring frugttræerne – altså om det skulle være rullegræs eller om vi selv skulle til at så græsplæne.

Okay! Det var besluttet… Vi skulle så græspæne

Rullegræs ville blive en alt for dyr løsning – sammenlignet at købe græsfrø og selv så græsplæne. Det var vi helt enige om. Ikke desto mindre, så er rullegræs en nem og tillokkende løsning på anlæg af en ny græsplæne. Og derfor dette blogindlæg, for at fortælle om hvor enormt nemt og enkelt det er at anlægge en græsplæne.

Nøgleordet må dog være tålmodighed…

At etablere en ny græsplæne tager tid!

Det tager tid at etablere en ny græsplæne. Ikke bare, fordi jorden først skal gøres klar – for vores vedkommende skulle vi forvandle en gammel, udtrådt og udpint hestefold til sund og lækker jord… klar til at kunne fungere som græsplæne.

Læs om vores arbejde med klargøring til græsplænen her

Det tager tid at så græsplæne, fordi græsfrøene først skal spire. Det tager 3 ugers tid fra frøene er smidt – og gøres bedst i efteråret eller foråret, hvor der er sikret nedbør.

Sås græs i foråret skal der ventes indtil jorden er 10 grader varm – hvilket sker engang i løbet af april.

Sås i efteråret, så skal græsset sås fra starten og indtil slutningen af september.

Med andre ord, så er der 14 dage i efteråret og 14 dage i foråret, hvor det er værd at så græs – så ja, det kræver timing at anlægge en græsplæne.

Selve såningen af græs gøres nemt. Fordel frøene på jorden og slut af med at rive jorden over. Så af græs gøres lettest på en vindstille dag – og skal helst times, så der kommer regn de næste dage. (igen skal man have styr på planlægning, for succes)

Og…

Trods man har været flittig med lugejern og fjernelse af ukrudt, før såning af græs, så vil der inden græsset spirer VÆLTE OP MED UKRUDT.

Efter 4 uger kan græsset klippes første gang – de første 4 uger bør jorden ikke betrædes – og første klipning af græsset vil man næsten tude. Det meste man klipper er ukrud, men det er bare at blive ved… klip, klip, klip…

Klip hvergang græsset (eller mere præcist, ukrudt) er 8-14 cm højst og klip ned til 5-7 cm højde.

Det kræver ca 2 ugentlige klipningen i foråret og efteråret – i højsommeren kan nøjes med 1 ugentlig klipning.

Og lad værre at gå i panik over ukrudtet. Ukrudtet vil komme! Det er uundgåeligt.

– Med den tørkeplagede sommer, vi havde i år, så var alt græsset brunt – og kun mælkebøtter og ukrudt levede. Vildt frusterende.

Ventetiden værd ved at så græsplæne

Nu skriver kalenderen august. Der har været nogle gode regnbyger – tørken er glemt. Og det er en fornøjelse at klippe græsset!

Græsset er grønt. Græsset har bekæmpet mælkebøtter og ukrudt – og nu er græsset et smukt grønt tæppe.

Ikke kun os, som er glade for den nye STORE græsplæne.

Toby elsker at ligge på græsplænen. Toby er især vild med at ligge på ryggen og slappe af, imens der klippes græs – lidt tarveligt… men så kan vi drømme om en robotplæneklipper.

hund græsplæne så

Godt arbejde i haven

Efter en skøn sensommer aften i haven, med græsklipning, så er det dejligt at slutte dagen med nem aftensmad.

suppe grøntsager

Maden står på suppe.

Og apropos nem, så er suppefonden hjemmelavet – hønen, som er kogt har spist sig stor i regnorme fra marken, som er forvandlet til græsplæne.

Hønen blev slagtes i efteråret 2017. Suppen er sidenhen kogt – kødes og lidt af suppen har allerede givet lækkert fyldt til tarteletter. Nu bruges det sidste suppefond til en omgang suppe.

Det nemme må derfor ligge i at suppe blot er taget af fryseren. Sammen med grøntsagerne, som tidligere har groet i haven – og frosset ned, for at gøre det nemt til en senere aften.

Det bliver så idag. Nem hjemmelavet suppe. (kødboller og melboller er eneste købt – sikke et festmåltid)

lupin lillabuket blomsterbuket

Buketten på bordet er netop hentet i haven. Blomsterne kan slet ikke finde ud af vejret i år – vores lupiner er begyndt at blomstre igen… det burde for længst være slut.

Men dejligt er det med en lille buket til bordet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *