Tryk "Enter" for at gå til indhold

Bekæmpelse af mælkebøtter i græsplænen

Så skal vi til det igen. Græsset gror, men mælkebøtterne gror hurtigere – lær om effektiv bekæmpelse af mælkebøtter.

Bekæmpelse af mælkebøtter

Når det kommer til bekæmpelse af mælkebøtter, så er der kun 3 løsninger, der virker. Den først løsning og samtidigt den mest lige til løsning er gift.

Gift er naturligvis ikke en løsning, hvis man vil passe på naturen. Og det vil vi. Vi er desuden tilmeldt giftfri have og dyrker haven økologisk.

Læs om giftfri have her

Dermed er der egentlig kun 2 løsninger til bekæmpelse af mælkebøtter i græsplænenen. Løsning 1 er opgravning – eller stikning – af mælkebøtter. En opgave, som hurtigt bliver temmelig omfattende. Især, hvis man er voldsomt plaget af mælkebøtter.

Løsning 2 er at udkonkurrere mælkebøtterne. Dette gøres med gødning og at klippe græsplænen ofte – temmelig ofte.

Mælkebøtter gror nemlig bedst på en udpint jord, hvilket for den sags skyld gælder for de fleste blomster, som gerne gror i en græsplæne.

Ved at give græsset gødning i det tidligere forår, såvel som løbende igennem vækstperioden, så kan man med andre ord – uden gift eller opgravning – lade græsset bekæmpe mælkebøtterne selv.

Ulempen ved at gøde er at græsset gror bedre, hvormed græsset oftere skal klippes. Fordelen ved at klippe græsset ofte sikrer imidlertid også, at mælkebøtterne ikke vokser sig store – og ikke når at sætte blomster, og dermed frø.

Det går stærkt…

Løsningen med at udkonkurrere mælkebøtterne lyder måske, som en langsommmelig løsning. Det går dog ganske stærkt. I løbet af en sæson eller to, kan man sagtens have bekæmpet mælkebøtterne i græsplænen – ganske enkelt med gødning og hyppig plæneklipning.

Vi overtog Nymølle i 2017. Den første sommer havde vi ærligt talt ikke ret meget fokus på græsplænen – udover at græsset bliv klippet. Forrige år, begyndte vi med gødning og græsset blev klippet 1-2 gange ugentligt. Derved har vi allerede mere end halvveret de tusindevis af mælkebøtter, som vi havde i græsplænen.

I år er vi fortsat. Græsset gødes og græsset klippes ca. hver 4-5 dag. Det bliver til mange ture med plæneklippperen, men så sparer vi også medlemskabet i fitnesscentret – og får fornøjelsen af at nyde et par timer i haven, med at gå rundt og kigge, bagved en plæneklipper.

Læs om gødning til græsplænen her

Opgravning af mælkebøtter…

Vi opgrader dog fortsat mælkebøtter. Dog ikke i haven længere. Bekæmpelse af mælkebøtter i græsplænen klares med gødning og hyppig klipning.

Nej! Vi graver mælkebøtter op på marken – graver er måske voldsomt sagt, vi hiver dem op. Jorden er dejlig løs, så det går nemt – og mælkebøtterne giver vi til vores får. De får 1-2 spandfulde dagligt. De elsker det – og ved at fjerne lidt mælkebøtter på markerne, så mindsker vi spredningen af frø til haven. Det bilder vi os i hvert fald ind, svaret findes dog nok først og fremmest i gødning og klipning af havens græsplæne – det skal fårene dog ikke lide under.

Det bliver til en spandfuld mælkebøtter morgen og aften.

får lam mælkebøtter
Får og lam elsker friskplukkede mælkebøtter 🙂
Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *