Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu sker det! Køkkenhaven plantes til :)

Frøposerne er fundet frem. De forspirede køkkenhave planter er hærdet til vejret. Køkkenhaven er luget, det er overskyet og vejrudsigten melder regn… perfekt!

Perfekt plantevejr for køkkenhave planter

Overskyet og med udsigt til regn, er det perfekt tidspunkt at plante forspirede køkkenhave planter – også kaldet udplantningsplanter til køkkehaven. Det er præcis sådan et vejr, som vi har haft denne dejlige lørdag.

Hele dagen har det været overskyet. Der er faldet 10 dråber regn et par gange i løbet af dagen, men aldrig rigtigt blevet til egentligt regnvejr. Vandmåleren har ikke engang målt 0,1 mm vand.

Vi fik dog næsten 10 mm vand tordag, så jorden er godt våd. Og vejrudsigten melder om regn igen i morgen. Med andre ord, det perfekt tidspunkt at få plantet de forspirede køkkenhave planter ud i køkkenhaven – og samtidigt få sået de første frø, som skal såes direkte, i køkkenhaven.

Eneste der på nuværende tidspunkt står i køkkenhaven er hvidløg og jordbærplanter. Begge har det super godt, så tegner til en god høst.

Nu er vejret faldet heldigt ud til plantning af vores køkkenhave planter. Planlægningen for planting af forspirende køkkenhave planter er dog startet for længe siden. Og her tænker jeg ikke alene på forspiringen, som er timet efter at vi skulle plante i start maj. Jeg tænker især på hærdningen af de forspirede køkkenhave planter.

Hærdning af køkkenhave planter

Egentlig en sjov betegnelse “hærdning”. Det lyder, som om man taler om lim. Hærde, hærdning og hærdelse er ikke lige noget man normalt forbinder med planter.

Hærdelse af forspirede køkkenhave planter er dog nødvendigt – altså vel at mærke planter, som er forspiret i mistbænk, drivhus eller indedøre. Og handler om at vænne planterne til de køligere temperaturer udenfor, før planterne plantes i køkkenhaven.

Det samme gælder for den sags skyld for alle typer af planter, som er forspriret indendørs, i drivhus eller i mistbænk. Planterne skal hærdes til de udendørs temperaturer.

Udplantningen kan naturligvis trækkes med et par dage, hvis det er bragende hedt – men så heller ikke meget mere. Hvornår man start hærdningen af planterne er altså afgørende for plantetidspunkt.

Er man uheldig at det er bragende hedt, når man har plangt at plante, så er det bedste råd at vande jorden grundigt. Plante om aftenen og sikre daglige vanding de følgende dage.

Hærdningen af de forspirede planter startes 7-10 dage før udplantning. Og hærdning af de forspirede køkkehave planter er egentlig bestemt af, hvornår man har sået sine planter.

Succes i køkkenhaven

Ingen tvivl. Der er meget held og gambling forbundet med en succesfuld høst – som jo netop er det, som man opnår ved at planlægge og gætte rigtigt i forhold til såtid, hærdning og plantning.

Det er så også det, som gør det sjovt. Og gør en god høst endnu mere sjov.

hærdelse hærdning hærde køkkenhave planter

De sidste 7 dage har vi dagligt haft vores forspirede køkkenhave planter frem og tilbage fra vindueskarmen, til ude i haven.

En kasse er desuden perfekt til hærdelse af forspirede planter. Først og fremmest lettere det den daglige transport frem og tilbage. Det giver desuden planterne støtte – og skærmer en smule mod vinden.

Vi bruger en sammenklappelig kasse, hvor planterne kan få vind ind af siderne også – men en almindelig papkasse kan også bruges.

De første par dage fik planterne blot et par timer et skyggefuldt sted i haven. Derefter øgede vi antallet af timer, ligesom vi øgede mængden af direkte sollys. De sidste par dage har planterne været ude fra morgen og indtil aften i mere eller mindre stået i alt slags vejr

I torsdag, hvor vi fik meget reng, var planterne dog på besøg i stalden – og stod med udsigt til regnvejret.

Plantning i køkkenhaven

Med hærdelsen af de forspirede planter på plads, så er vi klar til at kunne plante i køkkenhaven. Inden udplantning har vi luget køkkenhaven grundigt – vi er voldsomt plaget af senegræs.

At tale om køkkenhave er vist også lidt pænt. Det er to jordstykke bagerst i haven, hvor vi dyrker grøntsager – vi har endnu ikke lavet en egentlig køkkenhave, da vi er igang med at anlægge haven. Selve køkkenhaven kommer først senere. Indtil da, så har vi grøntsager rundt i haven – som det nu lige passer.

Tidligere har der været fold til heste, hvor vi nu har anlagt en frugthave. Og det er i bunden af vores frugthave, at vi har disse to jordstykker til dyrkning af lidt grøntsager.

Læs om etablering af vores frugthave her

Eftersom her tidligere har været fold, så er jorden fyldt med ukrudt. Meget af det ukrudt er senegræs, hvor den eneste måde at fjerne er ved at luge.

Der er allerede luget flere gange. Idag er bedet luget endnu engang – og mon ikke, at vi nu er ved at være i bund. Der er heldigvis mindre og mindre urkudt – og senegræs – for hver lugning.

køkkenhave planter
Køkkenhaven efter udplantning

Plante arbejdet gik hurtigt. Når forarbejdet er gjort, så jorden er løs og lækker, så er det ingen sag at plante en køkkenhave til.

På fotoet ovenfor er det måske svært at se de mange udplantede køkkenhave planter – og helt umuligt er det selvfølgelig at se de såede frø. De store hvidløg er vist det eneste, som sådan lige ses – udover jordbærplanterne i baggrunden med tulipanerne imellem.

Mindre tulipanløg og overskydende tulipanløg, lægger vi i rækkerne imellem jordbærplanterne. Det giver en god anledning til at klippe tulipaner til buketter. Løgene er desuden visnet ned og gravet op, før jordbærsæsonen.

Afgrøder i køkkenhaven

Kan fortælle, at der er sået solsikke, gulerødder, salat, radiser, asters, tagetes og nøkketunge. Desuden er der i køkkenhaven udplantet forspirede majs, bladselleri, knoldselleri, hvidkål, rødkål, palmekål, porrer og grønkål.

Kartofler har vi lagt et andet sted i haven. Kartoflerne kom i jorden tilbage i slut marts, så de er godt på vej.

Læs om dyrkning af kartofler her

Desuden har vi i et kommende staudebed sået rødbeder, ligesom vi i et andet staudebed har artiskokker.

Læs om dyrkning af artiskokker her

Jo tak! Trods vi – ironisk sagt – endnu ikke har anlagt vores køkkenhave på Nymølle, så kommer vi ikke til at gå sultne. Og vi er selvforsynende med en stor mængde grøntsager, hvilket er fantastisk. Intet er mere lækkert end grøntsager fra egen have 🙂

kat
Katten var desuden vældig tilfreds med tilplantningen af køkkenhaven – Vores kat overtog hurtig kassen efter de forspirede køkkenhave planter. Tosset kat!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *