Dagen starte med at skrue uret en time frem – hvilken bedre måde at starte sommertid, end med dyrkning af tidlige kartofler? Vi glæder os allerede til nyopgrade kartofler til sommer. MUMS!
Jord til dyrkning af tidlige kartofler
Kartofler kan dyrkes i sække, spande, højbede – der findes sågar specielle plante spande til dyrkning af tidlige kartofler. Det gælder egentlig også for generel dyrkning af kartofler – og gælder ikke kun for dyrkning af tidlige kartofler.
Ens for dem alle, er at der skal jord til. Og trods de forskellige metoder til dyrkning af kartofler kan være fine, så er der ingen metode bedre end dyrkning af kartofler direkte i jorden.
Sådan fortæller vores erfaring i hvert fald. Specielt, når det handler om at få et godt udbytte af kartofler.
Kartoflerne udvikler sig bare bedre og giver større udbytte, når de dyrkes direkte i jorden – og har god plads at brede sig på. Vi har forsøgt med dyrkning af tidlige kartofler i sække, ligesom vi også har forsøgt at dyrke kartofler i spande til kartofler – såkaldte kartoffelpotter – det virker bare ikke optimalt. Udbyttet bliver alt for småt, at det nærmest ikke er arbejdet værd.
Måske andre har bedre succes. Vi dyrker, i hvert fald, direkte i jorden. Det fungerer godt, hver gang.
Jorden kartoflerne skal lægges i, i år, har der de sidste to år været jordbær. Jorden er blevet renset grundigt igennem for ukrudt. Siden efteråret, hvor vi fjernede jordbærplanterne, har jorden været dækket med et tykt lag halm. Det har holdt ukrudt væk fra jorden, såvel som virkelig givet regnorme noget at arbejde med.
Halmen er nu blevet vendt ned i jorden. Og jorden er helt klar til dyrkning af kartofler.
Sædskifte er vigtigt
Når det kommer til køkkenhaven, så er det vigtigt med en god rotation af grøntsagerne. Nu dyrker vi kartofler på dette stykke jord i år. Næste år skal vi finde et nyt sted at dyrke kartofler. Jorden vi dyrkede kartofler på sidste år, er nu blevet til jordbærbed – jordbærplanter skal nemlig heller ikke stå samme sted flere år i træk.
Kartofler bør ikke dyrkes samme sted, anden 4 år senere. Ellers risikeres at opbygge sygdomme i jorden, som vil give en dårligere høst – og i værste tilfælde kan ødelægge hele høsten.
Sædskifte er det vigtigste for at sikre sunde og gode kartofler.
Dyrkning af kartofler
Når jorden er klar, så er det ganske nemt at dyrke kartofler. Det er ganske enkelt blot at grave en rende, lægge kartoflerne ned i jorden og vente. Det er netop det, som vi gør idag.
Bedet er 1,6 m – det er rigeligt til 3 rækker kartofler. Der bør være 40-50 cm imellem rækkerne. Og vi holder 30 cm afstand til græsset, så kartoflerne kan brede sig ordentligt – uden at komme i konklikt med plæneklipperen.
Kartofler lægges i en 15 cm dyb rende med en afstand på 30 cm imellem kartoflerne. Vi bruger en snord, som er udspændt imellem to pinde, til at sikre en lige række – det gør lugearbejde nemmere, såvel som gør det lettere når jorden skal hyppes.
Og det er egentlig det – for idag. Ganske nemt med dyrkning af kartofler.
Når kartoffelplanterne bryder jordens overflade, det sker i løbet af 1 måneds tid, så skal kartoflerne hyppes – hvilket med fordel kan gøres 2 gange.
Egentlig en mærkelig formulering – at hyppe kartofler. Det sikrer dog, at kartoffelplanten sætter flere knolde – altså kartofler – og dermed giver et større udbytte. Når man hypper kartofler, så dækker man egentlig blot de nye skud med et lag jord. Dette gøres igen 2-3 uger senere og dermed opbygges en lille vold ovenpå rækken med kartofler.
Derefter er det blot at vente igen. Og når kartoffelplanterne har blomstret, så er kartoflerne klar til at blive gravet op.
Læggekartofler
Kartofler kan lægges i jorden, når jorden er 8 grader varm i 15cm dybde. Det er jorden nu. I år har der været rigeligt med sol til at varme jorden, så vi kan starte dyrkning af kartofler allerede nu – uden brug af plastik til at varme jorden.
Det har også hjulpet til, at vi har haft jorden dækket af halm hele vinteren. Jorden er allerede 10 grader i 15 cm. dybde, så det tegner godt for kartoflerne.
Ellers kunne vi havde lagt hvid plastik på jorden for 14 dage siden. Det ville hjælpe med til at hæve temperaturen i jorden. Endelig aldrig sort plastik, da det stjæler varmen fra jorden.
Helt korrekt lægger vi egentlig læggekartofler. Læggekartofler er kontrolleret for sygdomme, hvilket sikrer at der ikke opbygges kartoffelbrok eller andre kartoffelsygdomme i jorden – det er faktisk lovkrav at bruge kontrollerede kartofler.
Med andre ord, så må man ikke bare lægge kartofler fra købmanden. Eller kartofler, som man har gemt fra sidste år.
Vi har for længst bestilt læggekartofler. Og det er skønt, at kunne få dem i jorden nu. Vi har haft nogle kartofler til at lægge til forspiring af de tidlige kartofler vi dyrker.
Læs om forspiring af kartofler her
Dyrkning af tidlige kartofler
Der går 100-120 dage fra kartoflerne er lagt, indtil de er klar til høst. Sådan er det i hvert fald for de tidlige sorter af kartofler.
Vi lægger Hamlet, som er en tidlig kartofller med et fint udbytte på lerjord, som vi har.
Gemme kartofler skal ligge i jorden længere tid – og graves egentlig først op til efteråret. Af gemme kartofler dyrker vi King Edward og Sava. Begge fungerer godt på lerjord. King Edward er god til kartoffelmos og gryderetter. Sava er en god og velsmagende spisekartoffel. Desuden dyrker vi asparges kartofler.
Asparges kartofler kan høste fra august, som nye kartofler. Derved forlænger vi sæsonen med nye kartofler.
Egentlig spiser vi Hamlet i fra midt juni og indtil slut august. Fra august og indtil jul spiser vi hovedsageligt aspargeskartofler – og halvdelen af King Edward. Sava spiser vi fra jul og indtil vi igen høster nye kartofler – samtidigt med vi spiser den resterende havldel af King Edward.
Dermed har vi kartofler af egen avl hele året rundt – og det er herligt.
Læs om vinteropbevaring af kartofler her
For at vi kan sikre kartofler af egen avl hele året rundt, så er vi afhængige af tidlige kartofler.
Et det desuden er super lækkert med friske nyopgrade kartofler, er også en af grundene til at vi bestræber os på at kunne høste kartofler af egen avl i midten af juni
For at kunne dyrke tidlige kartofler er det nødvendigt med forspiring. Vi har den sidste måned haft halvdelen af vores Hamlet kartofler lagt til forspiring.
Læs om forspiring af kartofler her
Forspiring af læggekartofler og dyrkning af tidlige kartofler
At vi kun forspirer halvdelen af de tidlige kartofler er for at sinke modningen af kartoflerne – og dermed sikre os nye kartofler i en længere periode. Hamlet spiser vi kun nyopgravet. Ligesom vi gør med de først toppe af aspargeskartofler – til efteråret graver vi alle kartofler op og derefter er det slut med nyopgravede kartofler.
Ved at forspire kartofler, så kan vi allerede efter 75-80 dage høste de første kartofler. Når vi lægger i jorden nu, slut marts, passer det med at vi kan høste nye kartofler fra midten af juni.
Vi kunne lave mange krumspring med plastik, fiberdug eller lignende, for at kunne høste nye kartofler tidligere. Det bliver dog hurtigt en masse arbejde for at høste 1-2 uge tidligere. Det giver vi ikke. Vi er ganske godt tilfrede med at høse nye kartofler fra midten af juni – og dermed kunne spise kartofler af egen avl hele året rundt