Tryk "Enter" for at gå til indhold

Vi drømmer om nye kartofler…

Hvis der skal høstes nyopgravede kartofler af egen avl i juni måned, så kræver det forspiring af kartofler. Tiden er den rette nu, til forspiring af kartofler

Kartofler – en af de nemmeste afgrøder til køkkenhaven

Kartofler må vist siges at være en af de absolut nemmeste afgræder at dyrke i egen have. Kartofler giver desuden et godt udbytte og er nemme at gemme vinteren igennem.

Rødbeder er også ganske nemme. Det samme gælder gulerødder og radiser, trods der let går orm i. Det er dog straks mere bøvlet at gemme rødbeder, gulerødder og radiser til vinteren – ligesom det gælder for salat, som også er ganske nemt at dyrke i haven.

Kartofler derimod. De er nemme! Kartofler gror fint i både i sandet jord og lerjord. Kartofler klarer desuden både tørke og meget regn.

Jordtype og vand har naturligvis indvirkning på udbyttet, men der skal nok komme kartofler i rigelig mængde alligevel.

Kartofler gror desuden godt til og får hurtigt dækket af for jorden, hvilket forhindrer ukrudt.

Med andre ord, så kræver kartofler ikke ret meget arbejde i køkkenhaven, før der kan høstes nyopgrade kartofler af egen avl.

Forvirring om forspiring af kartofler

Den største udfordring ved at dyrke kartofler, hvis det kan kaldes en udfordring. Det er nok nærmere en misforståelse omkring dyrkning af kartofler. Helt præcist en misforståelse af forspiring af kartofler.

Forspiring af kartofler kan hurtigt virke besværligt og uoverskueligt. Det er det slet ikke. Faktisk behøver kartofler ikke forspires.

Kartofler gror ganske fint uden forspiring. En frisk kartoffel, som smides i jorden skal nok vokse og blive til en kartoffelplante – og give rigtigt mange kartofler.

Forspiring er kun nødvendigt, hvis man vil sikre tidlige kartofler. Vil man kunne høste nyopgrade kartofler allerede i starten af juni, så skal der forspring til!

Derfor skal læggekartofler forspires

Ved at forspire læggekartofler får kartoflen et forspring, før den kommer i jorden.

Normalvis kan man høste kartofler efter ca. 100 dage, for de tidligere sorter – længere tid for de sene sorter såsom sava, bintje o.l. kartofler til at gemme til vinter.

Med forspiring af kartofler kan der høstes efter 75-80 dage. Forspring afkorter altså tiden i jorden med ganske mange dage, næsten en måned. Det kræver så også at kartoflerne har været lagt til forspiring i 30 dage.

Kartoflerne kan komme i jorden, når frosten er af jorden – det vil sige slut marts eller start april. For at nå 30 dage til forspriring, så skal kartoflerne altså forsprires fra slut februar eller lige i starten af marts.

Forspiring af kartofler

Det er ganske nemt at forspire kartofler – trods det for mange skaber forvirring.

Vi forspirer kartofler i en æggebakke, derved står kartoflerne fast og æggebakken suger evt. fugt. Æggebakken med kartoflerne til forspiring skal stå lyst og ved 15-18 grader. Vi forspirer kartofler i et kældervindue. Kælderen har den rettet temperatur og i vinduet får kartoflerne masser af forårssollys.

Kartofler, der ikke forspires, skal opbevares køligt og mørkt.

Lad desuden værre med at forspire alle kartofler. Forsprir kun en mindre portion af kartofler – de kartofler du gerne vil spise i juni. Derved spreder du modningstidspunktet for dine kartofler, så du i en længere periode har lækre nye og små kartofler – des længere tid kartoflerne er i jorden, des større bliver de og des hårdere skræl får de.

Vi forspirer lidt under halvdelen af vores tidligere kartofler. De senere kartofler forspirer vi ikke, da vi netop helst vil høste dem senest muligt – for at kan være friskere længere tid i værkstedet, hvor vi gemmer kartofler til vinteren.

Tidlige kartofler med forspiring

Forspring af kartofler handler altså kun om at få tidlige kartofler. Intet andet!

Ved forspring af læggekartofler bør man desuden vælge de tidlige sorter. Tidlige sorter er f.eks. Hamlet, Revelino, Sofia, Frieslander.

Vi dyrker Hamlet, da den er rigtig god på lerjord – og vi har meget leret jord. Forrige år dyrkede vi desuden siegelinde. Den er også super, men der er grænser for hvor mange nye kartofler vi kan spise. Vi nøjes derfor med én tidlig sort i år.

Vi forspirer – som sagt – knap halvdelen af vores Hamlet kartofler. Kartoflerne kommer i jorden slut marts, hvis vejret holder. Ellers start april. Og det gælder både for de forspirede hamlet kartofler og de ikke forspirede hamlet kartofler. Dermed høster vi de første nye kartofler midt juni, hvilket er de forsprirede. De ikke forspirede Hamlet kartofler høster og spiser vi i løbet af juli.

Vi lægger desuden også de sene kartofler, når vi lægger de tidlige hartofler. Alle kartofler kommer i jorden samtidigt

Af de sene kartoffel sorter dyrker vi Sava og King – begge er geniale gemmekartofler. King Edward er vi især glad for til kartoffelmos og gryderetter med kartofler. Sava og King Edward spiser vi fra december og indtil vi høster nye kartofler. Vi dyrker også asparges kartofler, som vi høster fra slut august – de sidste kommer af jorden i september og vi spiser aspargeskartofler indtil jul.

Læs om vinteropbevaring af kartofler her

Vi er ganske tilfredse med at kunne spise nyopgradede kartofler i midt juni. Vil man have tidligere kartofler, så kan man begynde at varme jorden op med f.eks. fiberdug eller klar plast. Derved kan temperaturen i jorden hæves betydeligt. Alternativt kan man dyrke kartofler i drivhus.

Nyopgravede kartofler i midt juni er vi dog ganske tilfredse med – for den lille arbejdsindsat det er – og derfor har vi endnu ikke forsøgt os med alle disse krumspring for at få tidligere kartofler. Eneste vi gør er at forspire en mindre del kartofler fra start marts.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *