Hassel er smuk i forået og giver massevis af hasselnødder i efteråret – vi planter en hasselnøddehegn til glæde for os… og gårdens egern.
Det starter med Søren Ryge…
Det ville være lyv at sige, at Søren Ryge har haft indvirkning på vores plantning af et hasselhegn.
Også måske alligevel ikke… Vi er begge vokset op med Søren Ryge i tv, som haveekspert og haveentusiast…
Denne søndag morgen og dagens haveprojekt – at plante et hasselhegn – startede dog med Søren Ryge. Helt præcis i form at et essay i Politiken, imens vi nød morgenmaden.
Kan lige tilføje at vi for engangs skyld ikke var tidligt oppe denne søndag, hvilket ellers er blevet en – vil nogle måske mene – dårlig vane. Toby plejer nemlig at vække os senest kl. 7. Allerhelst kl. 6.
Jo tak! Det tidligt, men sådan er det at have hund. Og det passer os egentlig ganske fint. En tidlig start på dagen, så når vi endnu mere. Med en stor have, så er det kun herligt at komme igang tidligt og få noget ud af dagen. Fremfor at ligge og lumre den indtil opad formiddagen.
Ikke denne søndag…
Det regnede nemlig. Det øs sjaks regnede. Og trods Toby er vanedyr, så bryder han sig virkelig ikke om regnvejr.
Regnvejr ligger på en eller anden magisk måde en ro på dyr.
Vi fik derfor lov til at sove længe. Indtil kl. 9 – skal jo heller ikke overdrive.
Regnen stoppede desuden kl. 10 – og sidenhen fik vi et skønt havevejr. Helt perfekt til dagens haveprojekt: plantning af et hasselhegn.
Morgenkaffe og morgenavis
Efter Toby havde fået sin morgenmad, var luftet og vores dyr fodret, så ar det tid til morgenkaffen. Og et par stille timer med morgenkaffe og morgenavis. Perfekt start på en søndag!
Og netop denne søndag – lidt pudsigt – hvade Søren Ryge et essay om præcis hasselnødder, hasseltid og hasselhegn.
Pudsigt, når vi nu netop havde fået leveret en masse hasselbuske. Og ville bruge søndagen på at få plantet et hasselhegn.
Mere pudsigt er det dog ikke, end at det netop er tid for hassel at blomstre med de mange flotte støvdrager, som er så kendetegnet for hassel.
Det er dog mere for de mange hasselnødder, at vi ønsker at plante et hasselhegn. Det er dog en dejlig bonus at hassel er utroligt smuk i foråret, når alt andet er lidt trist i haven.
Hasselnødder i bærhaven
Planen er at plante hassel i bærhaven, som vi tidligere har plantet til med solbær, stikkelsbær, hindbær og brombær.
Hassel er godt nok ikke et bær, men en nød. Og hassel skal naturligvis ikke plantes inde i bærhaven, men skal plantes som et hasselhegn – hæk af hassel, om man vil – som afslutning på bærhaven.
Ingen regler er dermed overtrådt for bærhaven – bemærk sarkasmen.
Plantning af hassel
Hassel er ganske taknemlig at plante. Det kan næsten ikke gå galt. Hassel gror på nærmest alle jordtyper, men foretrækker en tungere jord. Hassel etablerer også hurtigt sig selv – og sætter ingen krav til plantedybde eller andet.
Vi har dog alligevel valgt at lægge en strimmel sort plastik ud, omkring de nye hasselbuske – plot for at buskene ikke skal kæmpe om pladsen med ukrudt og senegræs.
Planteafstanden er 1 meter, da vi ønsker et tæt hasselhegn.
Ellers er det blot at grave et hul, stikke hasselbusken i jorden – give lidt vand – også ellers vente.
Sådan får man mange hasselnødder
Plantning af hassel er – som nævnt – ganske nemt. Det kræver dog lidt planlægning at sikre mange hasselnødder. Hassel kræver nemlig fremmedbestøvning, for at bære nødder.
Man kan altså ikke bare plante én hassel. Man kan heller ikke nøjes med én sort. Der skal flere sorter til – ideelt 3 forskelligt, så der kan ske en grundig krydsbestøvning.
Vi har plantet 3 forskellige sorter af hassel. Sorterne er: Halleske Kæmpe, Lambert Filbert og Bolviller. Det er alle tre gode sorter, som give ret stort udytte af rigtigt mange hasselnødder. Isært er Halleske Kæmpe meget udbytterig. Lambert Filbert har hasselnødder med en fin og tynd skal, som gør den nem at knække – en rigtig fin nød at gemme til jul.
Med disse tre sorter, så er bestøvning også sikret. Vi glæder os allerede til at kunne høste en masse nødder – og forhåbentlig kan de mange hasselbuske være med til at lokke flere egern til.
Egern elsker, som bekendt, nødder. Vi har nuværende ikke ret ofte set egern på ejendommen, hvilket er lidt ægerligt. Vi har dog ellers et ganske godt dyreliv. Vi har både vilde bier, masser af brombasser, tusindvis af mariehøns, flagermus, pindsinv og et meget rigt fugleliv. Af større dyr, så har vi både fasaner, ræv – og en grævling boende på en skråning. Det er så hyggeligt!
Vi har dog også gjort et stort arbejde for at tiltrække dyr til Nymølle. Vi har både lavet insekthotel, pindsvinebo, fodrer fugle og har plantet rigtigt mange planter til glæde for insekter og dyreliv.