Det er højsæson for rabarber. Vi har massevis af rabarber i haven og får bagt rigtigt mange rabarber crumble – det er nu engang den lækreste måde at bruge rabarber.
5 gange dagligt
En rabarber crumble er ikke alene lækker. Det er ekstremt nemt at bage en rabarber crumble – og det er enormt hurtigt at bage en rabarber crumble.
Desuden er det så lækker en kage, at den nemt spises 5 gange dagligt.
Okay! Jeg har måske ikke lige livvidden til at bevise det, men jeg har en temmelig sød tand. Jeg kunne leve af kage.
Sød tand eller ej. En rabarber crumble passer perfekt til eftermiddagskaffen og aftenskaffen – præcis som det meste kage. Serveret med en kugleis, så er det også en perfekt kage, som dessert til en grillmiddag en sommeraften.
Modsat f.eks. flødeskumslagkage, så passer en rabarber crumble også perfekt som afslutning på en brunch eller morgenmad.
En rabarber crumble er både sød, syrlig og det er en ganske let kage.
Det var da også netop, som afslutning på en brunch jeg bagte denne rabarber crumble.
Et billede af det færdige resultat har jeg dog ikke. Kagen var spist, før jeg nåede at tage et billede. Opskriften kan I dog stadigvæk få.
Hjemmebagt rabarber crumble
Der skal naturligvis rabarber til. Det burde sige sig selv. Har man rabarber i haven, så er dette virkelig en billig kage – skal man ud og købe rabarber, så kan det hurtigt blive en dyrere fornøjelse at servere denne kage.
Et bundt rabarber koster hurtigt 20 kr. Oftest 30 kr. Og til 4 personer skal du beregne 1 bundt rabarber.
Den er dog alle 30 kr. værd – i indkøb af rabarber. En rabarber crumble er altså virkelig en super lækker kage.
Opskrift på rabarber crumble
- 5-6 stængler rabarber
- 1-2 æbler
- 100 gr smør (eller 1 dl. olie)
- 1 dl. havregryn
- 3 spsk. mel
- 1 dl. sukker
- 1 spsk. vaniljesukker
Start med at tænd ovnen på 175 grader. Skyl og vask derefter rabarber og æble. Snit rabarber i 1-2cm stykker og skær æblet i tern. Æblet behøver ikke være skrællet.
Mængden af æble skal svare til ca. 1/4 del af den samlede mængde frugt.
Læg alt den snittede frugt i et ildfastfad – et tærtefad er perfekt. Drys frugten med 1/2 dl. sukker og vend det hele sammen.
I en skål blandes nu alle de tørre ingredienser. Skær smøret i mindre stykker og kom i skålen. Brug fingrene til at trykke og ælte ingredienserne sammen. Du skal ende ud med en dej, hvilket lige tager et par minutter – i starten kan det godt virke, som om du mangler væske eller smør. Fortsæt, så lunes smøret i hænderne og du får samlet alle de tørre ingredienser i en klump.
Foretrækker at bruge smør. Det giver den bedste smag – synes jeg.
I dagens anledning bruger jeg dog olie, da en af gæsterne er laktose intollerant – kunne vælge laktosefri smør, men det havde de ikke i supermarkedet. Plantemargarine kunne også have været en løsning, men det byder jeg nu ikke nogen.
Olie funger super fint. Det har jeg før bagt med, når jeg har været løbet tør for smør. Det fungerer helt perfekt – og gør at alle gæster kan spise kagen.
Bruger solsikkekerneolie som er neutralolie.
Når de tørrede ingredienser er samlet i en klump dej, så er det blot at plukke lidt af dejen og smuldre udover frugten i tærteformen – deraf navnet crumble (engelsk for smuldre).
Få dejen fordelt ligeligt over hele tærten. Behøver ikke være pænt, eller dække alt frugten. Når kagen bages smelter dejen alligevel, ned imellem frugten. Faktisk kun pænt, at lidt frugt stikker op imellem – derved opstår områder, hvor frugten kan ses.
Bag tærten i ovnen ved 175 grader i 45 minutter. Lad afkøle lidt også er der klar til servering.
Kagen var et hit!
At jeg ikke nåede at få taget et billede af kagen, siger næppe ret meget om smagen af kagen. Nærmere, at jeg havde fokus på at hygge med gæsterne – fremfor at lege fotograf.
Næ! At der ikke var noget kage tilbage, det fortæller mig, at kagen var god. Især det, at begge gæster tog to gange af kagen, trods de forinden havde været igennem en god brunch.
Herligt at kunne servere en kage, som altid hitter. Og samtidigt skønt med en nem kage. Det tager virkelig ikke mange minutter at snitte frugten og ælte dejen sammen.
Kagen kan også fint stå i køleskabet, flere timer, indtil den bages – så kagen kan nemt laves forud, hvis du har behov for det.
Dermed var der god tid til, at jeg kunne få lavet alt det andet klar til brunchbordet – fik bagt nogle super lækre grovboller. Og der var god tid, til at lave et fint dækket morgenbord.
Buketten på bordet består af lupiner, akeleje og geranium fra haven. Lupinerne var plukket fredag eftermiddag, for at stå flot idag – det er nemlig en god ide at plukke lupiner før de springer ud, for at de skal holde længere i vasen. Ellers smider lupiner blomsterne i løbet af et par timer.