Tryk "Enter" for at gå til indhold

Opgravning og tørring af tulipaner.

Tulipansæsonen er slut. Nu skal alle forædlede tulipaner i haven graves op, lægges til tørring, sorteres og gemmes – inden de skal i jorden igen til november.

Forårsrengøring i haven

Afslutningen på maj måned nærmer sig hurtigt. Snart skriver vi juni og dermed går vi ind i sommermånederne – trods det vist egentlig først er rigtig sommer i Danmark til august.

Nu må vi se, hvad sommervejr vi får i år. Sidste år var lidt for varmt – og tørt – hvis man spørge os.

Slutningen af maj er det rigtige tidspunkt til en forårsrengøring i haven. Nogle vil måske kalde det en sommerrengøring – det er trods alt rengøring før sommeren. Lad dog nu det ligge. Vi kalder det forårsrengøring, da det netop handler om at rydde have for forårsløg. Eller helt præcis at grave tulipaner i haven op.

Samtidigt med opgravning af tulipaner i haven, så fjerne vi dog også de sidste visne resner af øvrige forårsløg. Påskeliljer, vintergækker, dorthealiljer osv, som endnu ikke er visnet ned – og blot får lov at blive i jorden.

Desuden klippes rækkerne med påskeliljer i græsset i frugthaven. Det er ved at være blevet et værre vildnis af højt græs, men det er nødvendigt at lade græsset gro højt – når man har påskeliljer i græsplænen. Ellers risikerer man at påskeliljerne ikke blomstrer næste forår.

Så ja! Der er virkelig tale om den helt store forårsrengøring i haven, her slut maj. Alle spor af foråret fjernes fra haven. Det efterlader flere af bedene lidt nøgne, men det løses i løbet af nogle uger, når sommerblomster og stauder rigtigt får fat – og får dækket hele haven til igen.

Opgravning af tulipaner i haven

Størt er opgaven med opgravning af alle vores mange tulipaner i haven. Og vi har ikke engang særligt mange – hvis vi skal sige det. Planer er helt sikkert, at der skal komme mange tusinde flere.

Og ja! Opgravning af tulipaner er nødvendigt, for at få succes med tulipaner i haven år efter år.

Vi er skam udemærket klar over, at nogle tulipaner er stabile og kommer igen. Det er især Darwin tulipaner, som med stor sandsynlighed kommer igen år efter år – uden opgravning.

De forædlede tulipaner – de smukkeste, specielleste og skønneste tulipaner – de SKAL graves op hvert år. Ellers dør løgene. Danmark har ganske enkelt for lange våde periode, til at tulipanløg kan klare det.

Man kan være heldig at nogle enkelte sideløg overlever og blomtrer næste år. Det vil dog være meget små løg, som langt fra bidrager med nogen særlig gevaldig blomstring. Og dette “trick” med sideløg, virker desuden kun i et par år, så vil de forædlede tulipaner dø og forsvinde fra haven.

Derfor! Vil man være sikker på, at få succes med sine tulipaner i haven, år efter år, så skal de forædlede tulipaner graves op – hvert år.

Læs vores guide om succes med tulipanløg i haven

Nem opgravning af tulipaner i haven

Det bedste råd til nem opgravning af tulipanløg er at lægge tulipanløg i krukker. Derved er det blot at vende bunden i vejret på krukket, sortere jorden for løg og vupti, så er det overstået.

Nemmere bliver det ikke.

Tulipaner i krukker har desuden den fordel, at krukkerne kan være gemt væk – imens de står kedelige vinteren igennem. Til foråret, når løgene begynder at komme frem, så kan krukkerne tages frem i haven. Og efter blomstring, så kan krukkerne igen stilles væk – imens tulipanerne visner ned.

tulipanløg tulipaner visne krukker

Dermed har man kun tulipanerne i haven, når krukkerne står flotte med blomster. Og det går opgravningen meget lettere.

Læs om dyrkning af tulipaner i krukker her

Vi lægger mange tulipanløg i krukker i efteråret. I år er ca 600 tulipanløg lagt i krukker – det har været fantastisk smukt. Krukkerne blev stillet bag stalden, efter afblomstring. Her har krukkerne stået de side 2-3 uger og visnet ned.

Som ovenstående foto viser, så er det ikke videre kønt, når tulipaner visner ned. Godt vi ikke har skullet se på det “rod” i haven.

Det er dog nødvendigt for løget, at bladene får lov til at visne ordentlig ned. Løget henter nemlig alt sin næring fra bladene, hvilket sikrer et sundt løg – og en god blomstring til næste forår.

Tulipanløg i løgkrukker

Alternativt til at lægge tulipanløg i krukker, kan anbefales løgkrukker. Løgkrukker er smart, hvis man gerne vil lægge tulipaner i havens bede – og gør opgravning af tulipaner i haven ganske nemt.

Vi bruger temmelig mange løgkurve. De fungerer rigtig godt.

Det naturligvis lidt øv, at de er af plastik. Vi vil helt minimere vores forbrug af plastik i haven. Vi har dog ikke kunnet finde nogle i jern endnu – men det må vel komme.

Man kan naturligvis også lægge tulipaner i haven, uden brug af løgkurve. Skal der graves mange tulipanløg op, så er der dog en KÆMPE tidsbesparelse ved at kunne grave én kurvfuld løg op – fremfor at skulle grave hvert enkelt løg op.

løgkurv tulipanløg tulipan

Læs om plantning af tulipanløg i løgkurve her

Tørring af tulipanløg

Når tulipanløgene er gravet op, så børstes jorden gnaske let af løgene. Derefter skal løgene tørres.

Vil lige indskyde i forhold til opgravning af tulipanløg. Lad ENDELIG stilken blive på løget! Det kan ikke undgås at stilken falder af nogle løg, sådan er det. Og en del løg – sideløg – har ikke stilk, da de først blomstre næste år.

Hvor stilken bliver på, så lad den endelig blive. Og begynde desuden ikke at klippe rødder – eller vaske løgene.

Er der ikke udsigt til regn i 2-3 dage, så kan tulipanløg nemt tørres i skyggen af et træ i haven. Læg dog aldrig løgene i solen – det vil udtørre løgene for hurtigt.

Sådan tørrer vi tulipanløg

Vi tørrer løgene i stalden. Lægger løgene ud over hele hulvet – her foto af de 600 lilla og pink løg fra krukkerne.

Tulipanløg tørring

Når løgene lægges til tørre, så er de ofte sorte af jord. Afhængig af, hvor våd jorden var ved opgravning, så tørrer jorden i løbet af 1-3 dage.

Tørres løgene indendørs, så sørg for god ventilation — ellers opstår der fugt, hvormed der er risiko for at løgene rådner.

Vi tørrer på et lerstampet gulv, væggene er kalkede og vi har sørget for gennemtræk – kort sagt de ideelle tørre forhold. Efter 24 timer er jorden helt tør. Og løgene ser ud, som på fotoet her:

tulipaner i haven

Nu får løgene lov at ligge og tørre videre i 1 uges tid. Derefter er rødderne på løgene faldet af. Stilken er visnet helt ned, og falder af løget, når vi rører ved løgene – og det er tegn på, at lægene er klar til at blive gemt til efteråret.

Vi sorterer dog først alle løg. Vi kasserer løg med skader og sorterer desuden i store og små løg.

Små løg lægges i jordbærbedet, hvor blomsten klippes straks den kommer frem – så er der til buketter. Og løgen bruger energi på at vokse sig stort, fremfor at bruge energi på blomstringen.

De store løg, lægges i jorden i haven – eller lægges i krukker – til november. Og sådan gentager vi det år efter år – og kan nyde massevis af tulipaner i haven.

Opformering af tulipanløg

Nogle vil måske spare sig selv for opgravning, tørring og opbevaring af havens tulipaner. Sikkert derfor mange have ikke har tulipaner i haven

Det er dog ikke fordi det tager flere dage at grave tulipanløg op. Vi fik gravet alle tuliper i haven op i løbet af weekende – og vi nåede mange andre ting. Brugte et par timer lørdag og et par timer søndag. Altså ikke alverdenstid.

Alligevel vil mange blot købe nye tulipanløg hvert år – det gør mange. Det naturligvis en nemere måde på det. Og tulipanløg er da også blevet langt mere overkommelige i pris, end de var tidligere.

Det er dog lidt noget tulipan-svineri, hvis man spørger os. Og fjerner hele glæden ved at kunne opformere egne tulipanløg. Ved at grave op og tørre løgene, så bliver få tulipanløg nemlig hurtigt til mange tulipanløg.

Der er noget enormt tilfredstillende over at kunne opformere sine egne tulipaner – og ligeledes er det vildt sjovt at kunne sige: “de gule fik vi i indflyttergave fra bedstemor”

Kan tilføje at de gule langstilkede tulipaner – som vi desværre ikke har navnet på – er tørret 2 gange. Fik dem i 2017. Tørret første gang i 2018. Og tørret igen nu.

15 flotte store gule tulipanløg er nu blevet til 48 løg – 15 kæmpe store, 10 normalstørrelse og 23 mindre løg, fra i år.

2 Kommentarer

  1. Sussi Wilson
    Sussi Wilson 3. september 2022

    Hej.

    Det ser så fint ud, så nu i efteråret skal mine løg også i krukker. Tak for fin beskrivelse af tørre-processen.
    Men hvordan og hvor gemmer i dem så vinteren over? Lægger i dem i kasser/poser, og bruger i laden til at gemme dem væk i?

    Venlig hilsen, Sussi.

    • Rune&Martin
      Rune&Martin 5. september 2022

      Hej Sussi

      Herligt du læser med 🙂

      Vi opbevarer løgene tørt og mørk – indtil vi lægger dem i krukker i november.

      Opgravning sker i løbet af juni, så løgenen opbevares fra juni til november – vi har dem på loftet, som er det bedste sted for os. Altså efter at løgene er tørret grundigt igennem. Det tager flere uger.

      I november lægges alle løg igen. Og henover vinteren har vi krukkerne med løg i stalden. Ikke for at beskytte mod frost, men for at undgå løgene drukner (pga nedbør) i krukkerne.

      Du kan FINT lade krukker med løg stå ude, vinteren igennem, når du blot sørger for at dække til. Måske med en pressenning, bræt eller lignende. Blot så krukkerne ikke står og sopper i vand fra nedbør igennem vinteren.

      Held og lykke med det.

      Vh. Martin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *