Tryk "Enter" for at gå til indhold

Afslappet mandag morgen

Ugen start dejlig afslappet. Søndagsavisen læses i skyggen af en stor buket lupiner i vase – alt imens kaffen nydes. Perfekt start på ugen.

Perfekt start på ugen.

Jeg arbejder hjemmefra idag, så der er intet ræs med at skulle igennem morgentrafikken til København. Det må Rune nøjes med.

Det er nu ikke morgentrafikken – eller undslippen af den – som gør denne morgen afslappet. Der er ingen dyr, som skal fodret.

Der er selvfølgelig Toby, men han er nærmere et familie medlem.

Nej! Der er ingen får, som skal fodres. Ikke noget med lige at skulle på marken og samle en masse mælkebøtter og græs til fårene.

Fårene kom nemlig på græs i weekenden.

får nyklippede klipning

Og nu klarer fårene sig egentlig selv, indtil december.

Okay! Ikke helt. Der er lige lidt foldrotation, som skal styres. Der skal sikres vand. Der skal klippes kloge et par gange og der skal klippes får, såvel som sendes lam til slagning engang til august. Udover det, så klarer fårene sig selv.

Indtil december skal der ikke fodres morgen og aften. Det gør morgenen noget mere rolig – og giver noget mere frihed i hverdagen.

Nyder min morgenkaffe…

Så idag nyder jeg min morgenkaffe ekstra meget. Får læst det sidste af søndagsavisen, før jeg begynder dagens arbejde. Skøn start på en uge.

Det er nu også hyggeligt at fodre. Skal ikke lyde, som noget der generer os. Det er dog dejligt at få en pause fra, de næste 7 måneder. Normalt ville det være 8 måneder – vores for er blot kommet sent på græs i år, da vi har fået lam meget sent. Formentligt grundet det varme vejr forrige sommer, som helt har forvirret cyklus hos fårene.

Imens jeg nyder min morgenkaffe, så kan jeg af stuevinduerne kigge ud på haven. Af et vindue ser jeg vores meget store rododendronbuske, som er ved at springe ud. Af et andet vindue ser jeg en lille fugl pladre rundt i fuglebadet, som er omkranset af jakobsstige og prydløg – også kaldet alium.

Jeg behøver dog ikke kigge ud i haven, for at nyde synes af blomster. Jeg kan blot kigge op, så kan jeg nyde en kæmpe buket lupiner i vase. De blev plukket fredag, har pyntet hele weekenden på bordet – begynder at synge på sidste vers, men flot har det pyntet på bordet.

lupiner buket blomster

Lupiner i vase

Lupiner er en skøn staude at have i haven. Den blomster fra tidligt forår og helt indtil august – når blot man husker at fjerne de døde blomsterhoveder.

Lupiner er desuden fantastiske blomster at lave buketter af, trods lupiner har ry for at være dårlige i vase.

Problemet med lupiner i vase er, at lupiner hurtigt smider alle blomster – hvis man vel at mærke, ikke behandler lupiner korrekt.

Lupiner skal plukkes før de blomster og have lov til at springe ud i vasen. Det er desuden vigtigt at sætte lupiner i koldt vand – samtidigt med at det er en god ide at skifte vandet dagligt.

Et ekstra godt råd for succes med lupiner i vase, det er at bruge en stor vase. Altså en vase, som kan indeholder meget vand. Lupiner drikker meget vand, når de står i en vase. 6-8 Lupiner drikker nemt en halvliter vand dagligt – mangler de først vand, så visner de og er ikke til at redde.

Jeg plukkede denne buket med lupiner, akeleje og geranium fredag eftermiddag. I løbet af lørdagen sprang lupinerne ud.

lupiner i vase
Buket med lupiner, akeleje og geranium. Holdt i pink nuancer.

Søndag formiddag stod buketten på sit flotteste – hvilket naturligvis var planlagt, da vi skulle have gæster søndag til frokost.

Med andre ord. Succes med lupiner i vase, handler om planlægning. Pluk 2 dage før buketten skal være flot – og pluk blomster, som endnu ikke er sprunget helt ud. Ok, at de 1/3 af blomsterne er sprunget ud, men ikke mere.

Nu holder bukketten til midt på ugen, så begynder den at smide blomsterne – også er det ud. Heldigvis er der massevis af nye blomster at kunne hente i haven. Lupiner er virkelig en plante, som leverer massevis af blomster til buketter – så det okay at buketten kun er flot 5-6 dage. Plus de 1-2 dag, før blomstring buketten er plukket.

Læs om såning af lupiner her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *