Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af lupiner til haven

Tiden til såning af lupiner er nu, hvis man vil opleve planterne blomstre denne sommer. Alternativ kan man så lupiner om efteråret – eller sene sommer – for blomstring næste sommer, men kræver vinteropbevaring. Det gider jeg ikke bøvle med, så såning af frø fra lupiner sker nu.

Lupiner i haven – elsket eller hadet

Her i haven er lupiner elsket. Lupiner er dog meget omdiskuteret, da den nogle steder i landet er invasiv – og totalt tager overhånd. Dette er specielt i vestjylland, hvor lupiner spreder sig helt vildt.

blomster

Nu er vi dog på sjælland. Og her har vi ikke problemet, hvorfor jeg tillader mig at tale om såning af lupiner. Jeg er nemlig vældig glad for lupiner. Elsker en stor buket lupiner. Og er vild med at se de smukke spir af blomster pynte i haven.

I vores have bliver lupiner desuden aldrig et problem. Først og fremmest fordi vi klipper frøstande af blomsterne, førend smider frø. Derved undgår vi at lupiner selvsår sig i haven.

Dertil skal også tilføjes, at vi faktisk har enormt svært ved at holde liv i lupiner i haven. Lupiner foretrækker en meget sandholdig og meget næringsfattig jord – hvorfor de trives i vestjylland og på strande. Vi har en lerholdig og næringsrig jord, hvorfor lupiner i vores have mere er 2 årige planter.

Der er flere måder at formere lupiner på. Stiklingeformering er en god løsning, hvis man vil være 100% sikker på farverne. I haven kan det være svært at styre farverne, så de ikke blandes med andre af havens lupiner – og resultatet dermed bliver noget helt andet.

Læs om stiklinger af lupiner

Frøformering af lupiner er dog ganske nemt. Vil man være sikker på farverne, så skal man dog købe frø. Det har jeg gjort i år, for at udvide sortimentet af farver i haven. Fremfor at købe planter i foråret. Det er både sjovt med såning og det er vældig billigt – og man får mange planter for få penge.

Formering af havens lupiner sker dog normal ved stiklingeformering. Ganske enkelt for at holde styr på farverne. Vi har desuden klippet frøstande af planterne førend de modnes, fordi vi ikke gider frøene spreder sig rundt i hele haven.

Såning af lupiner

såning lupiner dyrkning forspiring formering frøformering

Ved såning af frø fra lupiner, så start med at læg frøene i blød i nogle timer.

Minimum 2 timer er anbefalingen, men jeg lægger frøene aftenen før jeg vil så – så frøene får 12-15 timer. Det har jeg bedste erfaring med i forhold til fremspiring.

Lupiner har nemlig en voldsom hård skal, som lige skal blødes op – og sker det kun i fugtig så- og priklemuld, så risikerer man blot at frøene rådner førend de spirer.

Dernæst stikkes frøene i så- og priklemuld. Frøene skal ca 0,5 cm ned i jorden. Jeg bruger et minidrivhus til forspiring. Sår 3-4 frø i hvert af kamrene. Derved har frøene god plads, uden at forspiring fylder for meget.

forspiring dyrkning såning frø frøformering

Indtil frøene er spiret frem, så er det kun nødvendigt med varme. Jeg forspirer i kælderen – martins nye setup med vækslys og varmemåtter. Super smart!

Læs om vækslys til forspiring her

Låget på drivhuset er på – helt nede – indtil 3/4 dele af frøene er fremspiret. Dernæst løftes låget, så er kommer luft 1-2 cm hele vejen rundt. Og når planterne er et par cm høje, så fjernes drivhuset. Til denne tid er det også nødvendigt med lys, hvor et vækslys tilføjes. Helt præcis så flytter mini drivhuset til næste etage i forspiringsreolen – med et vækstys 20-30 cm over planterne.

Frøene blev sået midt januar. Nu er ved ved at nærme os 3-4 cm højde på fremspiringen. De fleste frø har sat 2 blade – og i løbet af 1-2 uger, så vil jeg prikle de nye planter ud i individuelle potter. Herfra er det blot at passe frøene indtil udplantning i maj – endelig ikke tilføje gødning eller for kraftig jord, det bryder lupiner sig ikke om. Tværtimod, så er det næsten bedre at dyrke i sand – jeg bruger dog så- og priklemuld.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *