Endnu ALT for tidligt til forspiring af langt de meste. Det er dog tid til at få klargjort til forspiring – blandet andet få sat vækstlys til planter op for at sikre optimalt lys til forspiring.
Forspiring i vindueskarmen
For succes med forspiring så handler det i første omgang om varmen, for at få frøene til at spire. Når ens grøntsagsfrø eller blomsterfrø er spiret frem, så er det altafgørende lys til forspiring tilpasset varmen.
Vi har i mange år bare lavet vores forspiring i vindueskarmen. Det kan sagtens lykkes.
Mere præcis har vi forspiret i et sydvendt vindue, for at sikre flest mulige solskinstimer – altså bedste muligt vækstlys til vores planter. Samtidigt er forspiring foregået i et lokale, hvor temperaturen har været skruet lidt ned – altså ikke et 20-24 graders lokale. Netop for at justere varmen i forhold til det sparsommelige lys til forspiring i foråret.
Som haven er vokset. Ikke at vi har købt mere jord, men hele haven var en stor græsplæne da vi i 2017 overtog gården Nymølle. Langsomt får vi fjernet græsset og etableret blomsterbede – og dermed øget behovet for planter.
Samtidigt har vi for et par år siden fået anlagt køkkenhaven, som sidenhen er blevet udvidet med en skærehave til blomster. Kort sagt vi har mange doblet vores forspiring.
Foråret 2021 var nærmest samtlige af husets vindueskarme fyldt med såbakker til forspiring. Det var egentligt ganske hyggeligt – herligt at gå og følge med i væksten. Det var dog ikke helt så pænt. Og slet ikke praktisk, når Ingrid nu trisser rundt og når alle vindueskarme.
Derfor er vi i år igang med vækstlys til planter. Har taget tilløb nogle gange, men forspiring i vindueskarmen – uden brug af vækstlys til forspiring – har fungeret ok. Behovet har derfor ikke rigtigt været der. Det er det dog nu, samtidigt vil vi gerne tidligere igang med nogle af planterne – specielt grøntsager vil vi gerne forspire tidligere.
Nødvendigt med lys til forspiring?
Og ja! Det er nødvendigt med lys til forspiring.
Tidligere år er vi først starte op med forspiring i marts måned. Langt mest er først begyndt forspiret i april. Dette gør at planterne først er klar til udplantning i maj og juni. Det vil vi gerne optimere, så vi får en længere dyrkningssæson i køkkenhaven. Forhåbentligt et større udbytte og større fornøjelse af vores køkkenhave.
Problemet ved at starte for tidligt med forspiring – uden at have vækstlys til ens planter – det er at det naturlige lys ganske enkelt ikke er kraftigt nok. Eller rettere sagt der er ikke nok af det i foråret. Resultatet bliver at man får nogle meget ranglede planter. Det har vi oplevet flere gange.
Løsning kan være at plante dybt, når man prikler om. Det er en fin måde at løse problemet med planter er blevet ranglede – også kendt som planter med lange ben, altså langt imellem bladene.
Ved at plante dybt, når man prikler om, så sætter man dog også planten des længere tilbage. Pludselig har man ikke en 10 cm høj planten, men kun 2-4 cm høj plante. Resten er under jorden. Og det er jo egentligt heller ikke meningen, trods nødvendigt for at redde planten.
Så ja! Vores behov for vækstlys til vores planter er ved at være nødvendigt.
Forspiring i kælderen med vækstlys og varmemåtte
Derfor har jeg været ude og købe vækstlys til forspiring. Har lavet et super fint setup i kælderen med en varmemåtte til forspiring af frø. Dernæst kan såbakken flyttes en hylde ned, hvor der er en vækslampe i 20-30 cm over planterne.
Og efter prikling af planterne, så kan såbakken flyttes på en anden hylde med 50 cm over planterne. Dermed er der også plads til at planterne kan vokse – og des større planter, des støre afstand skal der være til vækslys, for at planterne ikke svides.
Hele forspirings setup’et er lavet super enkelt. Har blot købt en af de billige værkstedreoler.
Det fungerer super fint. Det tænker jeg i hvert fald, at det kommer til. Og nøj, hvor er jeg spændt på hvordan lys til forspring kan hjælpe os i vores forspiring og sikring af bedre planter.
Hvad er det bedste vækstlys til planter?
Jeg er helt sikkert ikke ekspert i vækstlys. Jeg er kun netop ved at begynde at bruge lys til forspiring.
Jeg har dog ganske god erfaring med forspiring, såvel dyrkning og stiklingeformering af planter. Vil ikke sige, at jeg er ekspert i forspiring. Jeg er dog ganske erfaren – en erfaring jeg har opbygget igennem flere år, hvor jeg har lært af fejl og justeret mine teknikker.
I forbindelse med indkøb af vækstlys til mine planter og forspiring, så har jeg desuden været igang med at sætte mig temmelig godt ind i hvad der skal til. Altså hvilket vækstlys jeg skal vælge. Herunder hvilket lys er bedst for planter og bedste vækstlys til forspiring.
Helt lavpraktisk, så kan enhver lyspære – led, sparepære eller lysstofrør – bruges som vækstlys til planter. Problemet med almindeligt lys er dog lysstyrken, lysfarven og lysfrekvensen/intensiteten.
Normalt bruger vi Watt, når vi skal bedømme hvor stærkt lys er – og selvfølgelig hvor meget energi (strøm) en lyspære bruger.
Kelvin kender de fleste også. Kelvin taler om lysstyrken.
En flot rød morgensol er kelvin på ca 1.800(K). I løbet af dagen bliver himlen blå, og lyset får en blå-hvid nuance. Kelvin-værdien stiger – en sommerdag måske helt op til 16.000 K.
I en stue til hygge vil man vælge en lampe på ca. 3000 K. I køkkenet har vi brug for et lidt skarpere lys, og vil gå op på omkring 3.500 K og i garager og kontorlandskaber er K-værdien typisk 4000 – 5000 kelvin.
Ved plantelys, så skal der læres to nye begreber – bølgelængder og µmol/m2/sek.
En sommerdag sender solen 2000 µmol pr, sekund ned til jorden. Om vinteren er det lidt mere end det halve – og slet ikke nok til at planter kan vokse. Det er her vækslys til planter kommer ind. Og vækslys skal derfor have ca. 2000 µmol/m2/sek
Dertil skal tilføjes – i forhold til bølgelængden – at det lys, som bliver udsendt af solen mod jorden, ser vi i flere farver, men op på dagen som hvidt lys. Hvidt lys er en blanding af alle mulige forskellige farver.
Lys er altså bølger og betegnes nanometer (nm). De forskellige farver har hver deres bølgelængde (nm).
Førend dette bliver alt for indviklet, så trives planter bedst med rødt og blåt lys. Der bør i hvert fald være en stor forekomst af både blåt og rødt lys, for at få det bedste vækstlys til planter. Dette betyder at ens vækslys som minimum skal sende lys i psekteret 460 nm (blåt lys) og 650 nm rødt lys.
Gå dog efter vækslys fra 400-700 nm, så får planterne det bedste lys. Desuden bør der være højest intensitet i det blå og røde lys.
Kan man bruge hvidt lys som vækstlys til planter og lys til forspiring?
Har næsten allerede sagt det. Man kan bruge en almindelig pære, som vækstlys. Decideret vækslys er dog bedre, specielt hvis det er bredspektret (altså 400-700nm) – og med størst vægt på blåt og rødt lys.
At der er størt fokus på rødt og blåt lys behøver dog ikke betyde at lyset lyser med henholdvis blå, rød – eller en tredje “blandet” farve, som oftest ender med at blive lilla.
Har man undersøgt lidt om vækslys – og kigget på det nogle gange – så har man set at de fleste væklys lyser med en nærmest lilla farve. Altså en blanding af blåt og rødt.
Lys er dog et miks af forskellige spektra – forskellige bølger af lys og farver af lys – ved at danne de rigtige sammensætninger, så kan man skabe et pænt hvidt lys.
Nyere forskning – har jeg læst mig til – viser at planter faktisk trives bedre med dette. Personligt synes jeg også at det er flottere. Det bliver lidt for meget lyssky laboratorie værksted, hvis lyset er lilla. Det synes jeg i hvert fald. Og har selvfølgelig valgt pænt almindelig hvidt lys – med 400-700 nm.
Jeg har desuden valgt et vandtæt vækslys. Ikke alle der er det, men vækslyset skal trods alt været over planter – og i et lokale med højere luftfugtighed.
Hvor lang tid skal vækstlys være tændt?
Det hurtige svar er 8-12 timer. Min erfaring er at mange vækslys ikke sælges med timer. Det er ofte et temmelig fordyrende tilkøb, som er helt unødvedigt.
Ikke desto mindre, så er det smart med timer på vækslys – for at sikre 8-12 timers tændt og derefter slukket.
Undlad at lad vækstlys til planter brænde 24/7. Ikke bare pga elregningen, men planter har brug for en pause fra lyset – ellers vil de ikke trives.
Jeg har købt en timer til stikkontakten – kosten 30 kr – i byggemarkedet. Og har blot monteret stikket deri, såvel indstillet lyset til at være tændt i døgnets billigste timer. Altså om natten, som det er nu.
Jeg er foresten allerede begyndt at bruge mine nye vækstlys til planter. I først omgang til afblomstrede amaryllis løg og til at skabe blomst i mine stiklinger af primula. Venter endnu lidt med at begynde forspiring. Skal have sået nogle artiskokker slut januar, såvel igang med forspiring af lupinfrø.
Men herligt allerede at kunne få glæde af mine vækslys.