Tryk "Enter" for at gå til indhold

Formering af lupiner

Det er muligt at frøformere lupiner, men der er man ikke sikker på farven. Og det tager 2-3 år før blomstring. Vil man være sikker på farven, så er stiklinger af lupiner løsningen!

Dyrkning af lupiner i haven

Lupiner er en af de planter, som jeg har lært at elske. Nok specielt, fordi Rune er stor fan af lupiner. Måske jeg tidligere har haft det lidt svært med lupiner, da jeg er født i vestjylland….

I vestjylland gror lupiner over alt, som ukrudt. Og ja! Jeg har nok i mange år set lupiner, som ukrudt.

Idag er jeg dog vældig glad for lupiner. Det er en smuk staude i haven, som sætter nogle fantastisk flotte spir af blomster.

Idag bor Rune og jeg på sjælland, hvor vi har en lækker muldjord – og meget lerholdig jord. Ikke de optimale betingelser for dyrkning af lupiner.

At lupiner trives så godt i vestjylland skyldes den sandede, nærigsfattige jord. Lupiner kan dog sagtens dyrkes i muldjord, såvel lerholdig jord.

Lupiner trives altså fint i vores have. Det går faktisk rigtig godt, så godt at planten vokser lynhurtigt – og dermed kun holder et par år i haven. Det er helt normalt, at lupiner ikke kommer igen efter 2-3 år i haven – når dyrket i en lerholdig jord.

Er jorden meget lerholdig, så kan det være at planten ikke kommer igen. Hvorfor mange da også ser lupiner som etårige blomster i haven. En temmelig dyr etårig blomst, da det er en staude – og derfor koster en del penge, da formering og dyrkning er noget mere kompliceret end såede sommerblomster.

Her i haven kommer lupiner igen et par gange i haven. Derfor må vi konstant supplere med nye lupiner, for at sikre at have lupiner i haven.

blomster

Frøformering af lupiner

Den billigste løsning til formering af lupiner er frøformering. Problemet hermed er dog at man ikke kan være sikker på farven. Jeg er mægtig glad for den gule og pink lupin, hvorimod jeg slet ikke er til de lilla lupiner – og den lilla lupin er domineren, så ved frøformering fås man altid langt flest lilla lupiner.

Derfor vælger jeg også at klippe alle frøstande af mine lupiner, når de er afblomstret. Ikke bare for at styre farverne i mine bede, men også fordi jeg ikke gider se på nedvisningen – det er trods alt en temmelig stor blomst, som skal visne ned.

Endnu en fordel ved at fjerne blomster efter afblomstring er, at jeg derved kan styre, hvor i haven jeg har lupiner. Jeg ønsker ikke at have lupiner over det hele.

Vi har desuden en lerholdig jord, så lupinfrø har svært ved at spire i vores jord. Modsat en sandet jord, hvor lupiner nemt spreder sig rundt i hele haven ved frø.

Stiklinger af lupiner

For ikke at skulle købe nye planter hver år, så tager jeg stiklinger af lupiner. Dette gøres ved rodskud her i foråret.

Når mine lupinplanter er spiret frem i løbet af maj måned og står med 15-20 cm høje planter, så tager jeg en kniv og skærer et par rodstiklinger.

Rodstiklinger tages helt tæt ved planten. Man kan nærmest se at planten i jordoverfalden deler sig i flere planter. Jeg skærer ganske enkelt 1-2 af sideskud væk. Skærer ned i jorden, så jeg får en del af rodhalsen med – altså en rodstikling.

Straks efter jeg har taget stiklinger a mine lupiner, så potter jeg stiklingerne op i en plastpotte. Jeg stikker stiklinger ned langs siden på potten, således at stiklingen rammer kanten på pottet – dette sikrer bedre luft omkring stiklingen.

stiklinger af lupiner lupin stikling dyrkning formering

Jeg stikker alle stiklinger i samme potte. Tager en 10-12 stiklinger hvert år, som får efter en 3-4 uger pottes op i individuelle potter. Passes med vand igennem sommeren.

For at stiklingerne trives bedst muligt, så bruger jeg en ret løs og sandholdig jord, til at fremavle mine stiklinger af lupiner i. Når vi kommer til efteråret, så rykker stiklingerne ind i værkstedet – ganske enkelt for at potterne ikke skal drukne i vand henover efteråret.

I løbet af vinteren vander jeg ikke, men når vi kommer til marts, så starter jeg op med vanding igen. Og når vi kommer til slutningen af april, så planter jeg de nye planter ud i haven – hvor jeg kan se, at jeg mangler lupiner. Altså hvor nogle af havens lupiner ikke er spiret frem.

På denne måde sørger jeg for, hvert år, at kunne bidrage med nye lupiner til haven – i gul og pink – så jeg kan opretholde farvedesignet for havens bed med lupiner.

Og trods lupiner står flot i haven, så bliver det til enormt mange buketter med lupiner. Læs om lupiner i buketter her

Vigtigt for at sikre en lang blomstring med lupiner er dog at deadhead – altså klip de afblomstrede blomsterhoveder af. Læs om deadhead her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *