Det er tørt, som bare pokker. I køkkenhaven er det nødvendigt med vanding – uden vand, trives køkkenhaven ikke. For at spare på vand og vanding, så er jorddække i køkkenhaven en stor hjælp.
Jorddække i køkkenhaven til at holde på fugten
Græsafklip er noget af det bedste til at holde på fugten. Prøv bare at lav en bunke med græsafklip og stik hånden derned efter 2-3 dage, så vil man hurtigt forstår at her er fugtigt. Prøv dernæst af løft bunken og se jorden under, dejlig fugtig – man kan ligefrem se det.
Græsafklip tilfører desuden næring til jorden, når det formulder. Og det gør jo ingen ting, det er kun en eksta fordel.
Indskyder dog lige. Lad værre at lig græsafklip omkring planter, som skal gødes meget. Det kunne f.eks. være kål, kartofler og den slags. At smide kunstgødning ovenpå græsafklip er ikke smart, da det ikke rigtigt når ned til planterne – hvor det skal virke. Så skal man i stedet vande med flydende gødning, hvis man vil lægge græsafklip omkring f.eks. kål.
Derfor er jeg godt igang med at lægge græsafklip i køkkenhaven. Nu er det ekstra tørt i år, men jeg gør det faktisk hvert år. Det er bare en KÆMPE hjælp til at mindske behovet for vanding.
Vi vander kun med regnvand. Har et automatisk vandingsanlæg koblet på en stor nedgravet vandtank, så behøver ikke helt spare på vandet. Jorddække i køkkenhaven sikrer dog også en konstant fugtig jord, hvilket de fleste grøntsager trives bedst med.
Og.. .Uanset om man vander med regnvand eller købevand, så skal der vandes nærmest dagligt – i nogle periode to gange dagligt – for at opretholde en fugtig jord, når sommersolen bager hårdest. Det afhjælper jorddække i køkkenhaven, så vi kun vander én gang ugentligt
Normalt klipper jeg ikke græs med græsopsamler, men fortiden gør jeg. Ganske enkelt for at samle græsset, så jeg kan bruge det til jorddække i køkkenhaven.
Mindre lugning med jorddække i køkkenhaven
Jeg strør ganske enkelt græsafklippet omkring planterne i køkkenhaven. Venter altid med at lægge græsafklip på jorden, til efter grøntsagerne er spiret frem. Måske man kunne gøre det tidligere, men græsset lukker også af for fremspiring af ukrudt. Jeg tænker derfor at græsset også må lukke af for fremspiring af mine grøntsagsfrø.
Nå ja! Og dermed endnu en fordel ved græsafklip, som jorddække i køkkenhaven, jeg har mindre lugearbejde. Og det er da helt sikkert også en herlig gevinst.
Vil faktisk sige, at det er en ganske stor gevinst. Det tager godt nok lidt tid at få lagt græsafklip omkring planterne – og imellem rækkerne af afgrøder i køkkenhaven – det er dog intet i sammenligning med den tid, som er sparet på at skulle luge køkkenhaven.
Vigtigt af alt, så trives planterne MEGET bedre. Det gør altså virkelig meget, at jorden holdes fugtet. Langt de fleste grøntsager vil helst have at jorden er fugtig. Husk desuden at grøntsager er et årige, hvormed rodnettet slet ikke er så stort og etableret, som stauder og træer i have. Og slet ikke her i maj, hvor det meste endnu kun er frø, små planter og sådan. Der er altså ingen lange rødder, som kan gå 1, 2 eller 3 meter ned i jorden og hente vand.
Jorddække til jordbær
Endnu en god fordel ved jorddække i køkkenhaven er at det også sikrer pænere afgrøder. Tag bare jorddække omkring jordbær – mange bruger halm, det har vi også brugt af og til. Græsafklip er dog mindst ligeså fint.
Vil faktisk sige at græsafklip er endnu bedre. Det holder bedre på fugten og formulder ned, hvorimod halm omkring jordbær skal fjernes igen til efteråret.
Med halm eller græsafklip omkring jordbær, så slipper man for at jordbær rammer jorden. Det minimerer både sygdom i planterne, men sikrer også at man kan høste pæne jordbær – nærmest helt rene jordbær uden jord.
Det er en 14 dage siden, at jeg kørte jorddække omkring mine jordbær. Nu er græsset visnet ned i toppen, så det ligger og er sådan semi brunt, semi grønt. Løfter jeg et hjørne, så er græsset dog endnu lækkert grønt – og der er dejlig fugtigt omkring jordbærplanterne. Jorden er fugtig, præcis som den bør være hos jordbær.
Man kan også bare se, hvordan jordbærplanterne trives. Det er 1. års jordbær – og de står allerede store og flotte. Her skal nok blive en god høst af jordbær.
Om et par uger, skal der net på jordbær – så vi kan have bærrene for os selv. Derudover er det egentligt bare at vente på at bærrene bliver modne, så klarer planterne sig selv.
Hej Rune og Martin
Jeg vil prøve at lægge græsafklip rundt om mine jordbærplanter. Ved I hvornår det er bedst at gøre? Eller om det er ligemeget?
Mvh Linea
Hej Linea
Vi gør det to gange årligt… I løbet af maj, før bærrene bliver modne – så bærrene har noget tørt at hvile på. Og for at sikre at ukrudt ikke spirer frem.
Nå ja! Også holder græsafklip på fugten i jorden.
Alternativ til græsaklip er halm – halm er bedre til at holde jordbærene rene og pæne. Det bruger vi helst i foråret.
Også lægger vi græsaklip omkring jordbær igen i sensommeren, når vi har klippet jordbær ned – eller sat nye planter. Derved undgår vi at ukrudt spirer frem imellem alle jordbær.
Så ja, græsafklip omkring jordbær er en ganske god løsning.
Vh. Rune