Tryk "Enter" for at gå til indhold

Lidt kongelig har man lov at være…

Den kongelige køkkenhave på Fredensborg har det. Samme har den nyanlagte kongelige køkkenhave i Gråsten. Og nu har vi også fået automatisk vandingsanlæg til vores køkkenhaven. SKØNT! Det gør bare dyrkning af grøntsager lidt nemmere…

Automatisk vanding af køkkenhave

Det er godt nok hverken køkkenhaven på Fredensborg slot eller den nye kongelige køkkenhave i Gråsten, som har været inspiration til vores vandingsanlæg i køkkenhaven. Det er ellers to flotte køkkenhaver.

I hvert fald den kongelige køkkenhaven på Fredensborg slot. Den er helt fantastisk. Den kongelige køkkenhave i gråsten, må jeg indrømme at være lidt skuffet over – måske mest af alt fordi de mere virker som en showhave og besøgshave, fremfor en køkkenhave i brug.

Vi har tit besøgt Fredensborg slot. Vi er jo nærmest naboer og det er et fantastiske haveanlæg. I sommermånederne – når vores Dronning er bortrejst – er det muligt at besøge den private slotshave, såvel få et besøg i køkkenhaven og orangerierne. Det er virkelig en oplevelse værd.

Vi var der også denne sommer. Tidligere i september var vi en tur forbi Gråsten, hvor vi besøgte den nye kongelige køkkenhave. Måske fordi vi selv er ved at gøre klar til etablering af automatisk vanding af vores køkkenhaven, så bemærkede vi det automatiske vandingsanlæg i de kongelige køkkenhaver.

Ikke at der er noget mærkeligt i, at der er automatisk vandingsanlæg. Det er næsten kun logisk, når køkkenhaverne er SÅ kæmpe store. Vi bemærkede dog, at vores vandingsanlæg er fra samme mærke, som brugt i de kongelige køkkenhaver. Det er da lidt sjovt. Det synes vi i hvert fald.

Firmaet hedder Agrometer

Nok om de kongelige køkkenhaver! Tilbage til vores køkkenhave her på Nymølle, hvor vi netop er igang med installation af automatisk vanding af køkkenhaven.

Køkkenhave højbede

Det har stået på igennem længere tid. Vi har faktisk LÆNGE vidst, at vi ville installere automatisk vanding. Vi vidste det allerede førend vi lavede højbede i køkkenhaven. Også derfor at vi i først omgang beholdt græsset i køkkenhaven – omkring højbedene – og ikke lagde belægning.

Nu er alt græsset omkring højbedene gravet væk. Sikke et knokkel arbejde, men det skulle jo gøres ligegyldigt hvad – altså vandingsanlæg eller bare belægning. Og nu er tiden kommet til at vi skal have først slanger fra højbed til højbed, så vi kan få automatisk vanding af vores højbede op at køre.

installation automatisk vanding vandingsanlæg siveslange siveslanger køkkenhave have

Automatisk vandingsanlæg til køkkenhave

Jeg må sige, at jeg glæder mig! Vi havde håbet at få installeret vandingsanlægget alleredede før denne sæson i køkkenhaven, men grundet corona har der væres restordre på en del reservedele. Og da vi fik alle dele hjem, så stod køkkenhaven dækket af afgrøder, så det var for besværligt at installere.

Derfor vi først kommer igang nu. Vi syntes det var fjollet at gøre det halvt, for at sidenhen at skulle lave om.

Nu er vi dog igang. Og næste sæson i køkkenhaven, så slipper vi for at vande. Det bliver altså skønt! Der går godt nok mange timer med at gå og vande. Og vand skal der til. Specielt i en køkkenhave, hvor afgrøder ikke rigtigt har noget rodnet i starten.

Glæder mig helt vildt til at opleve, hvordan afgrøder trives bedre næste sæson.

Vores vandingsanlæg fungerer ved siveslanger, som lægges rundt i alle højbede. Siveslanger er bare den bedste løsning til vanding, da der virkelig bruges LANGT mindre vand – end når en sprinkler vander.

Vi har allerede brugt siveslange til vanding, da vi plantede ny hæk. Det fungerer super godt. Der bruges meget mindre vand. Vandet kommer end til rødderne, hvor planterne skal bruge det – fremfor at blade vandet, og størstedelen fordamer. Vi har kun gode erfaringer med siveslanger, så at få lavet automatisk vanding med siveslanger i køkkenhave, det forventer vi bliver en kæmpe succes.

Siveslanger til køkkenhaven er desuden praktisk, da vi nemt kan fjerne slangerne førend vi planter, sår og udplanter. Også efterfølgende lægge slangerne henover jorden igen, omkring rækkerne af afgrøder. Og når vi nu får det hele sat op med timer og ur, så vores vandingsanlæg kommer til at køre helt automatisk bliver det super godt!

Automatisk vanding af krukker

Vi har faktisk allerede installeret automatisk vanding i haven – til vanding af krukker. Det satte jeg op tidligere på sæsonen. Blev testet af med alle krukkerne med tulipaner i foråret. Dengang var det nok ikke helt så nødvendigt, da tulipaner ikke behøver så meget vand. Det var dog fint at få testet. Og det har været en KÆMPE succes henover sommeren med automatisk vanding af alle krukker med georginer og sommerblomster.

Det har specielt været GENIALT til georginer. De georginer, som har været knyttet til automatisk vanding har slet ikke været angrebet af skimmel – som vores georginer i haven ellers er hårdt angrebet af nu. Det har dog også været et virkelig voldsomt år med skimmel.

Læs om automatisk vanding af krukker her

Det automatisk vandingsanlæg til krukker er fra Gardena, hvor mange bare køber delene og samler, som det passer. Fungerer virkelig godt.

Installation af vandingsanlæg til haven

Det er ganske nemt at installere et vandingsanlæg. Det tager noget tid, men derudover er det ganske lige til. Det første man gør er at få lagt fødeslangen ud – en kraftig vandslange – som sørger for forsyning af vand. Dernæst er det blot at koble t-stykker på, hvorfra vandet fordeles ud til de enkelte bede.

Vores vandingsanlæg installeret i vores køkkenhave, hvor vi har højbede. Derfor bruges temmelig mange t-stykker, da hvert højbed får sin egen siveslange. Det havde ikke været nødvendigt i et stort bed – eller en køkkenhaven, hvor det hele går ud i et.

Nu har vi dog højbede, så derfor lidt mere besværligt – tidskrævende vil jeg hellere sige – da vi skal have lavet individuelle koblinger til hvert enkelt højbed. Vi er dog vældig glade for at have højbede i køkkenhaven. Det fungerer rigtig godt! Det giver et afgrænset område til dyrkning og det sikrer en naturlig sædskifte, når vi hvert år flytter afgrøder fra ét højbed til ét nyt højbed.

Køkkenhaven består af 16 højbede. Hvert sædskifte består af 2 højbede, så vi kører et 8 årigs sædskifte her i køkkenhaven. Til de 16 højbede skal tilføjes 6 mindre højbede, som bruges tl skærehave – altså produktion af blomster til buketter. Så ja! Det er temmelig mange højbede, hvortil vi skal have installeret automatisk vanding.

Arbejdet skal dog kun gøres én gang. Derefter skulle det hele gerne køre automatisk, så vores køkkenhave bliver vandet helt automatisk.

Vi har desuden valgt at sætte individuelt afbryder på hvert højbed, således at vi ikke spilder vand. Ingen grund til at vande et højbed, hvor der endnu ikke er sået noget – eller som her i efteråret, hvor et højbed måske er høstet.

Opsætning af automatisk vanding er dog mere eller mindre klik systemer, trods der dog skal bruges et ørnenæb og en god rørtang, til at sikre at samlinger spændes korrekt.

Gør det selv vandingsanlæg

Det er på alle måder et gør det selv job, at installeret et vandingsanlæg!

Det er måske lidt besværligt i starten, ved det første bed. Man skal lige finde ud af, hvordan det gøres – men alt begyndelse er svært. Mest af alt fordi man lige skal lure, hvordan det skal gøres korrekt.

installation automatisk vanding vandingsanlæg siveslange siveslanger køkkenhave have

Nå ja! Og når man først har lavet ét højbed, så er det blot at gentage til de øvrige højbede. Det går ganske nemt, men tager lidt tid. Vi har dog været heldige med godt solskinsvejr de sidste dage. Især lørdag var helt genial, hvor jeg var i haven i short hele dagen. HERLIGT! Vist sidste dag i 2021, som er shortsvejr.

Efter alle koblinger til de enkelte højbede er lavet, så skal der blot lægges siveslange i hvert højbed – som kobles på fødeslangerne. Og det er egentlig det. Og derefter sørger et vandingsur for at styre automatisk vanding af køkkenhaven. GENIALT!

installation automatisk vanding vandingsanlæg siveslange siveslanger køkkenhave have

Når vi er færdig med installation af vandingsanlæg, så skal der køres flis på jorden, som belægning i køkkenhaven. Vi havde overvejet at lægge slotsgrus i køkkenhaven, men vores køkkenhave bliver meget varm – ingen skygge – og vi frygter at det kommer til blive alt for meget støv. Derfor flis, som belægning i køkkenhaven omkring vores højbede. Flis er desuden ganske billigt, hvilket jo heller ikke gør noget 🙂

Planen er desuden at få koblet det automatisk vandingsanlæg på en regntank, som vi vil have gravet ned bag stalden. Vi har allerede en regnvandstank, som vi er mægtig glade for. Den er dog kun på 2500 liter, som slet ikke er nok til hele køkkenhaven. Tanken er dog rigelig til vanding af krukker, såvel vanding af havens blomster og sådan – det automatisk vandingsanlæg til krukker kører f.eks. på regntanken. Fungerer super godt.

Det ville være fantastisk at kunne vande køkkenhaven med regnvand.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *