Sikke en storm vi havde op til weekenden. Intet er heldigvis ødelagt, som ikke kommer igen. De mange ødelagte blomster ryger på komposten – også er de tid til at vende vores kompost, så vi laver den bedste kompostjord til haven.
Pærer og æbler falder af træet
Værst er stormen gået ud over vores æblehøst og pærehøst. Sikke en rusketur vores frugttræer fik natten torsdag til fredag. Øv! Nu var det ellers lige ved at være tid til at æblerne skulle høstes her i oktober.
Godt vi ikke skal leve af at sælge æbler! Tre fulde trillebøre med nedfaldsæbler er samlet sammen. En ting er arbejdet med opsamling af nedfaldsæbler, noget andet er det spild af mad.
Nedfaldsæbler og -pærer kan næsten ikke bruges til noget. De kan i hvert fald ikke holde sig. Og med det voldsomme blæsevejr, så er mange af æblerne alligevel faldet med sådan en kraft, at de er helt smadret.
Jeg fik dog samlet nogle pærer og æbler sammen, som jeg tænker at lave noget grød af. Langt størstedelen er dog tabt høst.

Når jeg tænker på de tre trillebørfulde af nedfaldsfrugt, som er kasseret, så er et par spande og kurve med frugt dog en lille trøst.
Intet er dog så skidt, at det ikke er godt for noget. Fårene har et ædegilde uden lige – og fårene sender sikkert en kærlig hilsen til vejrguderne.

Værst er det dog helt sikkert gået ud over havens blomster. Mange af mine blomster er væltet og knækket i blæsten. Intet er heldigvis ødelagt, som ikke kommer igen. Det er dog en kedelig afslutning på blomstersæsonen, at det hel bare skal smadres af stormvejr.
Det er især gået hårdt ud over mine etårige sommerblomster – stoltkavaler, mamelukker og solsikke. Jeg har heldigvis fået samlet frø, men alligevel. Det er bare ærgerligt. Nu stod haven ellers lige så flot og pæn.

Nå! Vejret er vi ikke herre over. Sådan er vilkårene. Weekenden er brugt på at få klippet det knækkede væk, samlet sammen og kørt til komposten…
Vende kompost
Igen! Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget. Jeg havde allerede planer om at vende vores kompost her i weekenden. Også kaldet stikke kompost om.
Det er en god ide at vende ens kompost, da det bidrager med iltning til komposten. Det bidrager desuden til en hurtigere kompostering, en løsere kompostjord og alt i alt en langt bedre kompostjord til haven.
Med alle de mange blomster, som er klippet ned, efter stormen har væltet dem, så fik jeg pludselig en masse grønt at komme ind i komposten imens jeg vendte komposten. Derved tilføres ny næring til komposten, så jeg til foråret har endnu mere lækker kompost. Det grønne formulder hurtigt, og bidrager med en masse godt til komposten, når komposten vendes. Der er jo ikke rigtigt noget grønt tilbage i komposten, når den vendes på denne årstid.

Guide til at vende kompost
Vores kompost har tre kamre. Haveaffald kommes i det første kammer – medmindre vi er ved at vende komposten, hvor der også fyldes grønt ind imellem lagene.
Efter 6 måneder har vi fyldt det første kammer af kompostens 3 kamre med kompost. Nu stikkes komposten om, hvilket vil sige at vi vender alt komposten over i andet kammer – og det er især her, at det er en god ide at fylde på med grønt.
Igen efter 6 måneder, så vendes komposten igen-igen. Denne gang vendes komposten over i det tredje kammer.
Nogle vil måske tænke, at det derved tager enormt lang tid at lave kompostjord. Det gør det på sin vis også, men når man først er kommet igang med at vende komposten, så har man en forsyning af hjemmelavet kompostjord i tredje kammer hver 6 måned. Så egentlig går der kun 6 måneder imellem at man kan hente kompostjord fra ens kompost.
Det er desuden ganske hurtigt gjort, at vende ens kompost. Det tager virkelig ikke lang tid. Det kræver da lidt arbejde, men det er nu ikke det hårdeste arbejde – og man styrer jo stort set selv, hvor hårdt det skal være. Man kan jo bare fylde mindre på ens greb, som man bruger til at stikke komposten om.
Jeg vil da næsten sige at det er nemmere at lave hjemmelavet kompostjord, end det er at køre haveaffald på genbrugspladsen. Når jeg tænker på, hvordan de mange havefolk på genbrugspladsen knokler med at få tømt trailere med alt det haveaffald, tænker jeg at min kompostløsning er ganske nem. Nå ja! For ikke at glemme at de først har skovlet det op på traileren.
Gevinsten er desuden en fantastisk lækker kompostjord, som bidrager med massevis af god næring til haven. Jeg bruger især min kompostjord i køkkenhaven. Dermed får alle de mange blomster, som vi har nydt i haven, nyt liv, som grøntsager – det er da en herlig cyklus. Og det gør det da lidt mindre ærgerligt, at stormen har raseret havens blomster.