Når det kommer til beskæring af ribs og beskæring af solbær, så er det PRÆCIS samme teknik – det er da også begge to bærbuske, som modner nogenlunde samtidigt. Trods det ene bær rødt, det andet sort.
Dyrkning af ribs og solbær
Der er næppe nogen plante i haven, som er så nem, som ribs og solbær. Det er virkelig to skønne bærbuske. Når de først er plantet i haven, så bliver de ved med at give. Pasning af ribsbuske og solbærbuske er nærmest minimal.
Man behøver ikke engang beskytte bærrene mod fugle, da fugle sjældent stjæler ens ribs og solbær. Og skulle det ske, så er der alligevel så enormt mange bær…
Udover at kunne høste ribs og solbær til kager, saft og gele, så kan man faktisk også bruge bladene fra både ribsbuske og solbærbuske – der kan laves en skøn urtete med solbærblade overhældt med kogende vand (samme med ribsblade).
Læs om hjemmelavet ribssaft og solbærsaft her
Trods ribsbuske og solbærbuske er nemme, så vil man helst have de store bær. De store bær er mest smagsfulde og indeholder mest frugtsagt til ens kokkerier. Des ældre planten bliver, des mindre bliver ens bær. Derfor er det en god ide med en beskæring af ribs og solbær, for at forynge planten – og sikre en forsat højtydende ribsbusk og solbærbusk.
Guide til beskæring af ribs og solbær
Det er heldigvis virkelig nemt at foretage beskæring af ribs- og solbærbuske. Det behøver heller ikke gøres hvert år, men sådan hver 2-3 år er en god ide at foretage en beskæring.
Beskæring af bærbuske får planten til at sætte ekstra mange nye skud, hvilket dermed helt automatisk er med til at skabe en foryngelse af planten. De nye skud kommer hurtigt, så man behøver ikke frygte en mindre høst året efter beskæring af bærbuske
Beskæring af ribs og solbær skal gøres i efteråret. Slutningen af september er det helt perfekte tidspunkt. Til foråret vil der vælte opad jorden med massevis af nye skud, som er klar til at bære mange nye bær. Herligt!
Ved beskæring af ribs og solbær, så er fremgangsmåden PRÆCIS den samme. Ovenstående to fotos viser en af vores solbærbuske i frugthaven. Fotoet til venstre viser en masse tykke grene, som er tilgroet med gråt mos – ikke altid at der er mos på grenen, men oftest. Det er netop de grene – altså de tykkeste grene – som skal klikkes væk.
Fotoet til højre viser præcis samme plante, blot efter beskæring. Her er fjernet alle grene, som var tykkere end en finger. Grenene klippes af ca. 5 cm over jorden. Nemt ik?
De mange grene efter beskæring gemmer vi i stalden. Vores får og kaniner vil elske at få dem til vinter, når de kommer på stald.