Tryk "Enter" for at gå til indhold

Succesfuld høst af frø

Formering af mamelukærme er nemt. Det er bare at høste mamelukærme frø i efteråret – vil man være sikker på farven, så kræver det lidt ekstra…

September er sæson for frø

I forlængelse af sidste bloginglæg om høst af solsikkefrø, så skal også lige følge et indlæg om succesfuld høst af mamelukærme frø.

Det er ganske nemt at høste frø fra mamelukker. Og utroligt nemt at få dem til at spire i foråret.

Læs om dyrkning af mamelukker her

At sikre de præcise farver er dog lidt mere besværligt. Mamelukærme krydsbestøver let, så fordi man høster frø fra en hvid mameluk, så er det ikke ensbetydende med hvide mamelukker.

Om det hedder mamelukærme eller mamelukker er desuden fortsat til debat. Den flerårige staude hedder mamelukærme staude. De etårige sommerblomster er man dog ikke helt enig om. Nogle kalder dem mamelukker andre kalder dem mamelukærmer – det er vel lidt ligesom dahlia og georginer. Samme plante, men forskelligt navn.

Her i haven har vi kun pink og hvide mamelukker. Det gør høst af frø noget lettere. Vi får enten hvide eller pink mamelukker. Der skal noget mere til, for at lave en decideret ny krydsning – altså end det, som bierne kan klare ved bestøvning.

Høst af mamelukærme frø

For at være sikker på fortsat at have hvide og pink mamelukærme frø, som kan forspires i foråret, så høster vi flere gange – med dages mellemrum.

Dermed får vi høstet mange frø. Og chancen for at vi både får høstet pink og hvide er langt, langt større.

Ved at høste frø over flere dage sikrer vi også en bedre kvalitet. Måske første høst fra lidt for fugtig – eller for moden. Næste høst rettet op på det. Plejer at høste 3-4 gange. Afhængig af, hvad vejret tillader. Det bliver til temmelig mange frø, men det er kun dejligt. Elsker at kunne så mange mamelukærme frø i foråret – det er helt sikkert en af havens helt store skønheder.

mamelukærme frø

Frøene høstet med frøstand og blomsterkappe på. Lader frøene tørre i en plastbøtte – et tør og luftigt sted (uden låg selvfølgelig). Efter 2 dage sættes låg på og det hele får en ordenligt ryste tur. Låget tages af og der tørres igen, hvorefter rysteturen gentages.

Derefter tages bøtten med ud i haven og der pustes ned i bøtten, hvormed alle de tørre bladdele blæser op og væk. Tilbage står man med en god portion mamelukærmefrø.

mamelukærme frø

Frøene kommet i et kaffefilter og gemmes i en lukket beholder, indtil foråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *