Tryk "Enter" for at gå til indhold

Dyrkning af 2 årige blomster

Mange er forvirrede om 2 årige blomster. Måske netop derfor planteskolerne netop sælger massevis af disse blomster i foråret? Det er dog ikke svært…

Det handler om kulde og frost

De etårige sommerblomster er nemme. Der drysses blot lidt frø i foråret – når risikoen for frost er ovre. I løbet af nogle uger spirer de frem, og inden længe blomstrer de etårige sommerblomster.

Etårige sommerblomster kunne være tagetes, tallerkensmækkere, stolt kavaler, mamelukker – der er mange flere. Næsten umuligt at nævne dem alle her. Pointen er at de etårige blomster blomstrer samme sommer, som de er sået. Derefter visner de ned og blomster ikke igen.

Omvendt er det for de 2 årige blomster.

2 årige blomster betyder – modsat af, hvad nogen tror – ikke, at der kommer blomster to år i træk. Både 2 årige blomster og etårige blomster blomstrer kun én sommer.

2 årige sommerblomster skal opleve frost og kulde. Dermed menes at planterne skal overleve en vinter for at blomstrer. Eller mere præcist, så skal frøene sået i løbet af sensommeren – eller efteråret – spire frem, fryses tilbage af vintervejret og til foråret begynde at skyde igen.

Det er egentlig ganske simpelt. Planter smider frø efter blomstring, hvilket er i sensommeren eller staten af efteråret. Derefter spirer frøene i løbet af kort tid – blomstringen sker næste sommer – og det er sådan planten spreder sig.

De 2 årige er oftest hjemmehørende arter. Hvorimod de etårige oftest er hentet til udefra andre steder i verden, og kan ikke overvintre under vores klima.

Besøger man en gammel forladt have, så vil der være flere gamle stauder og hvert sommer vil der formentlig være fyldt med 2 årige sommerblomster i haven. Ingen etårige sommerblomster, da de ikke kan overleve vinteren.

Såtid for 2 årige blomster

Det rigtige tidspunkt til at så 2 årige sommerblomster er juli, august eller september – altså i sensommeren eller starten af efteråret.

Ingen regler uden undtagelser. Man kan få succes med at så 2 årige sommerblomster i foråret, hvor man også sår etårige sommerblomster. De 2 årige vil blot først blomstre næste sommer – efter kulde og frost – så det er lidt spildt at fylde havens krukker og bede med frø fra 2 årige sommerblomster i foråret.

Fingerbøl er en af de mange 2 årige sommerblomster. En skøn sommerblomst, som virkelig er en favorit i vores have.

Læs om dyrkning af fingerbøl her

Vi såede fingerbøl i juli. Såede tæt i en bakke, hvor frøene er spiret fint frem. Nu skal de små planter prikles om, så de i løbet af de næste måneder kan opbygge et godt rodnet.

2 årige blomster fingerbøl

Efter prikling af de mange fingerbøl, så får planterne lige et par uger indendøre – i læ for mere regn. Der er virkelig faldet meget regn den sidste måned og bladene på de små planter er nærmest helt gule af den meget nedbør. Tydeligt tegn på for meget vand.

Nu får de lige en pause fra regnvejret, så skal de nok komme sig fint – og vokse sig til store planter, som til foråret kan plantes ud i havens bedes. Og vil blomstre allerede næste sommer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *