Tryk "Enter" for at gå til indhold

Husker du…

Dagene er kortere. Mere nedbør. Og tiden i haven dermed mere begrænset. Glem dog ikke at høste frø til næste år. Det er nu i september, at frø fra f.eks. solsikke skal høstes.

Der er nok at gøre…

I forlængelse af forrige blogindlæg om hjemmelavede syltede rødbeder, så skal også lige følge en reminder om at få høstet frø fra haven og køkkenhaven.

Det kan hurtigst glemmest at få høstet frø, når køkkenhaven pludselig bugner med lækre grøntsager – hvoraf mange skal syltes og henkoges.

Der er også nok at se til i haven. Altså blomsterhaven – eller prydhaven, som vi kalder den. Den meget nedbør kræver en daglig gåtur i haven, for at sikre stauderne ikke vælter eller hænger – de skal lige hjælpes op igen. Måske bindes op.

September er desuden sidste chance for at klippe hæk, ligesom træer beskæres i september. Især æbletræer beskæres bedst i september, når det handler om den lettere beskæring.

Læs om beskæring af frugttræer her

Kort sagt. Der er nok at gøre i efterårshaven. Glem dog ikke at få høstet frø fra de planter der skal såes på ny igen næste sommer. Eller måske skal formeres til endnu flere planter.

Vigtigst for os…

De vigtigst frø at få høstet for os – eller måske mere præcis mig – er Tagetes og Mamelukker. Mamelukkerne er en gave fra min farmor og farfar – min farfar har dyrket mamelukker helt tilbage fra hans barndom.

Farfar er desværre gået bort, så kan ikke sige med sikkerhed at mine frø er fra starten af 1900 tallet. Farmor husker dog ikke, at der nogensinde er købt frø – så måske mine mamelukker har forfædre på et lille landsted i jylland, tilbage i start 1900, hvor min farfar er vokset op.

Sjovt at tænke på, at mine oldeforældre, farfar og min far er vokset op med samme blomster, som jeg nu har i haven.

Tagetes er ikke helt så gamle, men næsten. Vores tagetesfrø har jeg fået af min mor, som har fået dem af sin far. Så igen går frøende langt tilbage i tiden.

Udover tagetesfrø og mamelukfrø, så er haven fuld af frø, som skal gemmes… og såeh igen næste år. Frø fra vores kæmpe solsikke skal helt sikkert gemmes.

Frø af solsikke

Det er ikke sådan at finde kæmpe solsikke. Da vi overtog Nymølle i 2017 købte vi 3 frøposer med kæmpesolsikke. Det var et sørgeligt syn. Små hoveder og korte stængler.

Efter vinterfodring vinteren 2017-2018, dukkede under foderbrættet en masse solsikkeplanter op. Måske fuglene ikke var vilde med de solsikkekerner. Hurra for det! Disse frø voksede sig nemlig til KÆMPE store solsikke. Dem høstede vi frø fra – og det skal huskes igen i år.

Solsikke solsikkefrø høst

Høst af frø fra solsikke skal gøres, når de gule blade er ved at visne. Og blomsterhovedet er dækket af disse små gul-grønne toppe. Klip hovedet af og straks derefter nulres de små støvstande af.

Solsikke høst solsikkefrø

Det går let med fungrene, som bare skøjter henover de tusindvis af frø, som er nedenunder de mange støvstande.

Begynd endelig ikke at tage frøene nu. De skal først tørres – og lige hente den sidste næring af planten.

Solsikke solsikkefrø tørring

Smukt ser det ud, når støvstandene er væk. Og de mange frø af solsikke sidder på rad og række – i cirkuløre mønstre. Nu er hovederne klar til at komme til tørring. Lægger dem et tørt og luftigt sted i stalden – hvor de får lov at ligge 2-3 måneder. Derefter knækkes hovederne i stykker og frøene falder nemt ud.

Derfra gemmes frøene indtil foråret, hvor de er klar til at blive sået i køkkenhaven – og kan vokse til kæmpe store solsikke igen.

får spiser solsikke planter

Stænglerne fra solsikke får fårene. De elsker at barbere stænglen fri for blade. Derefter hopper de på selve stængel, som sikkert er både sød og saftig. Ren ædegilde for fårene her i efteråret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *