Tryk "Enter" for at gå til indhold

Der må godt være liiidt spark…

Hjemmelavede syltede rødbeder er lækkert. Langt bedre end købte!!! MEN der må gerne være lidt krydderi i mine syltede rødbeder – jeg er især glad for syltede rødbeder med peberrod.

Syltede rødbeder med peberrod

Rødbederne er høstet. Kaninerne har allerede gang i det helt store ædegilde, da menuer står på en ordentligt bunke toppe fra rødbeder… Jeg er vild med, at intet går til spilde…

Det regner udenfor, så det er det helt perfekte tidspunk til at stå i køkkenet og lave syltede rødbeder.

Lad mig forresten indskyde. Det er MEGA hurtigt at lave syltede rødbeder. Rødderne skal blot vaskes, top og bund skæres af og rødderne koges 30 minutter. Dernæst handsker på og smut skrællen af. Skær i skiver og kom på glas, hvorefter der hældes syltelage henover. NEMT! Så imens jeg laver syltede rødbeder, så laver jeg også aftensmad til Martin og jeg.

Det er forresten ikke bare syltede rødbeder, jeg laver. Det er syltede rødbeder med peberrod. Krydrede syltede rødbeder er virkelig blevet et hit herhjemme. Peberrod giver bare lige det der ekstra pif til syltede rødbeder. Rødbederne bliver ikke stærke, men får lige lidt ekstra smag.

Holdbarhed af syltede rødbeder

Det kom sig egentlig af at jeg faldt over en gammel opskrift med tricks til at sikre længere holdbarhed af syltede rødbeder. Ikke at vi nu har haft problemer med holdbarheden på vores rødbeder.

Vi sylter rødbeder i efteråret og eddikelagen sørger for at vi har rødbeder indtil langt ud på sommeren. Plejer at løbe tør for rødbeder omkring august. De sidste rødbeder bruges til lækre sommersalater. Modsat hele vinteren, hvor vi mest spiser syltede rødbeder på rugbrød eller som surt til mad. Vi kunne lave en større portion rødbeder, men det er faktisk HELT ok at løbe tør for rødbeder i juli/agust. Dermed får vi lige en pause fra rødbeder, førend vi laver nye syltede rødbeder i september.

Ikke desto mindre, så var tricket at komme skiver af peberrod ned i ens patentglas med syltede rødbeder. Peberrod er antibakteriel og skulle sikre en holdbarhed på lang tid. I en fodnote stod, at man også kunne bruge bladene fra peberrod. Det måtte prøves. Hidtil har vi ikke brugt bladene til noget. Efter at have smagt på bladene, så fandt jeg at de faktisk har den karakteristiske peberrod smag. Virkelig lækkert! Har brugt det i forskellige salater henover sommeren. Og nu skal der igen i år – ligesom sidste år – laves syltede rødbeder med peberrod blade.

peberrod blade dyrkning

Ja! Jeg skrev blade. Selve rødderne – altså peberrod – lader vi bliver i jorden og gemmer til vinter, hvor vi høster den. Nu står vores peberrod flot med mange fine blade. Jeg bruger 1-2 blade til et patentglas på 0,5 liter. Det giver ligeså god smag af peberrod, som en skive af en peberrod.

Om det konserverer ligeså godt, det ved jeg dog ikke. Men igen, vi har ingen problemer med holdbarheden på vores syltede rødbeder. Vi producerer heller ikke i industrielle mængder, blot til os selv – og blot med forventning om en 8-9 mdr. holdbarhed.

Fremgangsmåden er præcis den samme, som ved almindelige syltede rødbeder. Syltelagen er sågar også den samme. Eneste ændring er tilføjelsen af peberrod blade, som giver nogle lækre krydrede syltede rødbeder.

Opskrift på syltede rødbeder med peberrod

syltede rødbeder peberrod køkkenhave dyrkning

Når rødbederne er kogt, sputtet, skåret i skiver og kommet på glas, så lægges et peberrod blad på toppen. Det er da virkelig nemt!

Peberrod bladet er naturligvis vaskes først. Det giver sig selv. Såvel at patentglas er rengjorte og skoldet førend de fyldes med rødbeder. Renlighed er virkelig vigtigt, når man sylter og henkoger – ellers forsvinder holdbarheden.

Dernæst hældes eddikelagen henover. Låget lukket og glassene stilles med bunden i vejret i 5-10 minutter, for at sikre forsejling af patentglasset. Og det er det! Ganske nemt.

Få opskrift på syltelage til syltede rødbeder her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *