Tryk "Enter" for at gå til indhold

Husk rigeligt kalk – og massevis af gødning

Tomater er sultne planter. For at tomater trives, så er det nødvendigt med kalk til tomater – og store mængder gødning til tomater.

Kalk til tomater – og gødning til tomater

De fleste ved sikkert at tomater er sultne planter. Tomatgødning sælges mange steder – og er en vigtig del fa pasning af tomater, for at få sunde tomater.

Mange glemmer dog kalk til tomater, hvilket er ærgerligt. Kalk er nødvendigt! Kalk til tomater er med til at mindske risikoen for giffelråd.

Giffelråd er en svampeinfektion, som rammer tomater. Opdages ved at tomaterne, når de er ved at være modne, begynder at rødne fra bunden. SUPER ærgerligt!

Når vores tomatplanter er blevet en 30 cm store, så giver jeg dem en halv teskefuld kalk i deres forspirings potte. Dette plejer at passe med ca. midt maj – når man starter forspiring af tomater tidligt.

Læs om forspiring af tomater til friland her

For at planterne ikke skal blive svitset, så lader jeg planterne stå i skyggen i et par dage. Derefter begynder jeg gradvist at flytte planterne udenfor. Indtil videre har planterne vokset sig store indenfor, i nogle store plastkasser – fungerende, som minidrivhus.

Undgå tomater falder ned og rådner – giffelråd hos tomater

Tager planterne ud om morgenen og ind igen til aften, hvilket jeg begynder med her ca. midt maj – nærmere slut maj. Således at planterne når og få 4-7 dage udenfor i plastkasserne, førend jeg til juni planter mine tomatplanter ud i køkkenhaven på deres endelig vokseplads.

kalk tomater giffelråd råd tomat rådner

Vi har intet drivhus – endnu – derfor dyrker vi kun frilandstomater. Det fungerer super fint og plejer at give et fantastisk godt udbytte. Vi har 24 tomatplanter, som forsyner os med massevis af tomater – både til at spise frisk til salat, men vi laver også massevis af tomatpure, såvel store mængder tomatsuppe.

Tomatsuppe er virkelig en favorit her på matriklen. Det er virkelig bare skønt at kunne spise en portion varm tomatsuppe, en vinterdag, med smagen af sol, sommer og solmodne tomater. Noget helt andet end det tomatsuppe, som kan købes i supermarkeder. Og det er nem mad, hvilket også er herligt. Specielt en efterårsdag, hvor vi har travl med at vinterklargøre haven – eller som her i foråret, hvor vi har mange projekter i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *