Tryk "Enter" for at gå til indhold

Prikling af tomater til individuelle potter

Vi dyrker frilandstomater, så vi er tidligt igang med såning af tomater. Efter såning følger prikling af tomater, hvor tomaterne prikles over i individuelle potter…

Såning af tomater

Jeg kom faktisk lidt sent igang med såning af tomater i år. Normalt ville jeg allerede på nuværende tidspunkt have priklet de forspirede tomater over i individuelle potter.

Som sagt, så kom jeg lidt senere igang med såning af tomater i år. Derfor følger selvfølgelig også senere prikling, hvilket jeg netop har været igang med – hvormed tomaterne kan vokse videre i hver deres individuelle potte.

Læs om såning af tomater her

Prikling af tomater

prikling tomater forspiring såning dyrkning

Såning af tomater er gjort i en lille beholder, hvor frøene er sået side om side. Efter fremspiring af tomatfrøene, så er det tid til at få priklet tomatplanterne over i hver deres individuelle potte. I første omgang prikler jeg tomaterne over i nogle små forspiring bakker – sidenhen potter jeg tomatplanterne videre i større og større potter.

Derved fylder planterne ikke så meget i starten – og kan fortsat stå i vindueskarmen, indtil vejret er bedre. Samtidigt får jeg løbende tilført ny jord til planterne, når jeg potter om.

Til prikling at tomater – generelt til prikling af planter – findes alverdens smarte små redskaber, som man kan købe. Jeg bruger dog blot en skruetrækker. Det fungerer super fint. Og en skruetrækker har et godt skaft at holde ved.

Undlad at røre stilken, når planterne pottes om – nøjes med at hold i et blad. Derved behandles planterne mest skånsomt.

Ved prikling af tomatplanter, så sørg desuden for at plant dybt. Faktisk kan man ikke plante tomatplanter for dybt, da der blot skyder nye rødder fra stammen. Derved bidrager en dyb plantning til at der skabes et større rodnet, hvilket netop er det der ønskes.

Endnu en gevinst er selvfølgelig at planten “afkortes” lidt i højden, hvilket gør at planten i længere tid kan stå i vindueskarmen i disse små forspiringsbakker. Det er vigtigt, da det endnu er ALT for kold til at tage tomatplanter udenfor. Der skal i hvert fald gå en 3 uger endnu – nok nærmere 4 uger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *