Tryk "Enter" for at gå til indhold

Frost hårdføre tidlige ærter…

Friske ærter fra køkkenhaven er noget af det bedste! Såning af ærter starter derfor tidligt her på Nymølle, så vi kan forlænge vores sæson for dyrkning af ærter…

Såning af ærter

Jeg har tidligere skrevet en ganske god guide til dyrkning af ærter. Derfor vil jeg egentlig ikke gå i detaljerne omkring såning af ærter – blot opfordre til at læse min guide.

Guide til dyrkning af ærter

Samtidigt vil jeg komme med en stor opfordring til at udvide synes på ærter. Ærter er altså meget mere end bare de friske ærter, som høstes i løbet af sommeren. Der er de meget tidlige ærter, tidlige ærter, medium tidlige ærter, sene ærter – såvel ærter i alle mulige afskygninger, under hver kategori.

En af de virkelig lækre meget tidlige ærter er den polske ært “Szesciotygodniowy” – prøve lige at udtal det navn. Det fantastiske ved denne ært er at den kan lægges i jorden allerede i det tidlige forår. Nu har vi haft en del nattefrost de sidste uger, så jeg har udsat såning af ærter indtil nu – ellers har jeg tidligere sået ærter allerede i starten af marts.

I løbet af 60 dage er sorten klar til høst. Planten bliver kun 80-90 cm høj, så der er ikke behov for det store opbinding – jeg bruger blot lidt hegn og et par pæle i jorden. Fungerer fint.

I blødlægning af ærter

Ved såning af tidlige ærter, så er det dog EKSTRA vigtigt med i blødlægning af ærterne før såning. Det hjælper ærterne godt fra start.

Det er desuden tydeligt at se gevinsten ved i blødlægning af ærter. Efter 12 timer, så er ærterne svulmet op til rigtig flotte ærter.

De medium og sene ærter lægger jeg ikke i blød, da jeg her egentligt er helt tilfreds med at vente lidt ekstra dage på høst. De tidlige ærter skal dog altid lægges i blød, for at de vil spire.

En anden god tidlig sort af ærter, som jeg vil nævne er Douce Provence. Den er ikke meget tidlig, men blot tidlig. Den er, som navnet indikerer, fransk. Kan lægges i løbet af april – trods nærmere slut april. Bliver en 90-100 cm høj og giver et flot stort udbytte af lækre ærter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *