Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det er liiidt af en kamp…

Det er sin sag at dyrke jordbær. Ført skal beskyttes mod fugle med overdækning af jordbær med net, sidenhen skal der beskyttes mod snegle og orm.

Dyrkning af jordbær

Lad mig lige starte med at pointere, at glæderne ved at dyrke jordbær på alle områder overskygger udfordringerne ved dyrkning af jordbær.

Intet kan måle sig med friskplukkede jordbær fra egen have. Og det er uanset om man køber økologiske jordbær, danske jordbær eller jordbær fra en gårdbutik. Jordbær fra haven topper det hele.

Den virkelig store gevinst ved at have jordbær i haven, er at jordbær kan få lov at blive helt modne på planten. I køkkenhaven behøver man ikke tænke på holdbarhed i flere timer, eller flere dage – og derfor må plukke førend jordbær er helt modne.

Det gælder egentlig alle afgrøder fra haven. Det smager bare bedre. Og det gør altså virkelig meget, at grøntsager og bær får lov at modne færdigt på planten.

Når det er sagt, så er der godt nok mange udfordringer ved dyrkning af jordbær – og dyrkning af andre grøntsager. Der skal både kæmpes alverdens skadedyr, som vil mæske sig i ens planter – og afgrøder. Og man skal kæmpe med alle mulige vejrforhold. Hvis ikke det er for varmt, så er det for koldt, for tørt eller for vådt. Det hele har indvirkning på udbyttet.

Måske netop derfor er det ekstra frusterende, når fugle spiser ens jordbær. At undgå fugle i jordbær er trods alt en af de helt nemme ting at undgå – handler blot om overdækning af jordbær.

net halm jordbær dyrkning egen avl hjemmeavlede

Førend vi tænker på overdækning af jordbær, så skal bærrene lige beskyttes mod råd, skidt og orm. Når jordbær ligger på jorden, så kravler orm og insekter nemlig i jordbærrene. Det er derfor en rigtig god ide at dække jorden med halm. Inden vi gør det, så luger jeg lige bedet. Dernæst lægges et lag halm om alle planterne – halmen hjælper desuden med til at holde på fugten i jorden, så vi minimere udtørring af planterne.

Læs om halm til jordbær her

Overdækning af jordbær

net jordbær dyrkning egen avl hjemmeavlede

Der er mange måder til at undgå fugle i jordbær. Nogle lægger malede sten omkring planterne – har forsøgt, det virker ikke for os. Vi har dog også mange fugle i haven.

Andre lægger blot net henover jordbær. Det har vi også gjort, men det er lidt noget bøvl i forhold til høst af jordbær – og det klemmer også planterne temmelig meget ned. Vi har i hvert fald ikke haft den bedste succes.

Når det kommer til overdækning af jordbær, så bruger vi en gammeldags løsning. Nogle pinde i jorden, en lille potte på toppen og henover her lægges net til jordbær.

En ekstra gevinst ved denne løsning er, at nettet ikke ødelægges af planterne. Og vi kan genbruges nettet flere år i træk.

Nettet sættes fast til pindene med en tøjklemme, som samtidigt spænder nettet ud over jordbærrene.

net jordbær dyrkning egen avl hjemmeavlede

De små potter kan måske virke unødvendigt, men er absolut nødvendige. De beskytter først og fremmet nettet, men fungerer også som en form for fugleskræmsel, således at fugle ikke flyver i nettet – og bliver viklet fast.

Nå ja! Og løsningen med denne overdækning af jordbær, er da også ganske pæn – hvis du spørg mig.

overdækning til jordbær fuglenet net

Når vi skal høste jordbær, så kan vi blot tage en tøjklemme væk – og dermed har vi fuld adgang til at plukke jordbær. De første bær er allerede på vej. Endnu grønne, men med solen denne uge, så går det ikke længe førend vi kan høste de første friske jordbær fra haven. Lækkert!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *