Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hækklipperen skal på arbejde..

Juni er tid til hækklipning. Vores bøgehæk er allerede klippet. Nu er det tid til klipning af vores ny ligusterhæk – det er første klipning af ligusterhæk.

Klipning af ny ligusterhæk

De første par år er der ikke meget arbejde til hækklipperen, på en nyplantet hæk. Faktisk er det en god ide at vente med klipning af ny ligusterhæk indtil anden sommer. Derved får planten lov til at sætte sig i jorden. Den første sommer er der alligevel ikke rigtig nogen vækst, så det er næsten spildt at finde hækklippere frem.

Vores ligusterhæk er plantet i november 2019. Første sommer var 2020, hvor vi intet gjorde – udover at sørge for vanding i varme periode. Nu er vi i 2021 og det er hækkens anden sommer, hvorfor det er tid til klipning af vores ligusterhæk første gang.

Anderledes er det for nærmest alle andre hækplanter. Bøg bør klippes allerede den første sæson, for at sikre forgrening. Udover bøgen, så er eneste undtagelse til reglen, stedsegrønne hækplanter – f.eks. takshæk.

En stedsegrøn hæk plantes i maj, så når vi kommer til første sommer – altså juni – så er hækken kun 1 måned gammel. Det er for tidligt til klipning af nogen hæk. Derfor ventes til næste år, som er hækkens anden sommer.

Nå! Det skulle handle om klipning af ny ligusterhæk. Den første klipning er formentlig den nemmeste. Toppen skal endelig ikke klippes – først når hækken har den ønskede højde. Det er altså kun siderne, som skal klippes. Og her er vist nærmest mest tale om en studsning.

Læs om plantning af ligusterhæk her

klipning af ligusterhæk ny første gang hæk

Første klipning af ny ligusterhæk

Vi har plantet 80-100 cm høje hækplanter. Allerede første sommer har hækken virkelig vokset til i højden. Endnu er hækken dog ikke helt tæt. Når man planter ligusterhæk, så er det desuden lidt som at plante en buks – der er massevis af grene hele fra bunden.

Ved plantning forsøgte vi naturligvis at dreje hver eneste plante, så den voksede rigtigt. Det er dog ikke altid lige nemt. Og nogle af grene er derfor mere eller mindre væltet ud af hækken – og nærmest fører hækken i en anden retning. Eller nogle af grene er blevet lange, og derfor vælter ud af hækken.

En god løsning til at styre de mange grene er opsætning af hundehegn. Nu har vi hund – Toby – så det var naturlig for os, men alligevel. Det er altså VIRKELIG en god ide. Hækken holdes så fint på plads med et hundehegn – endnu en gevinst er at kunne flette de mange grene ind i hegnet, så hækken hurtigere bliver tæt.

Første klipning af ny ligusterhæk handler egentlig mest om at få studset disse lange grene, som har taget en forkert retning.

Klipning af ligusterhæk første gang handler desuden om at få klippet hækken IND. Ved første klipning af ny ligusterhæk – enhver hæk – skal man ikke tænke på endelig tykkelse, som man ønsker hækken. Hækken skal klippes godt ind, så hækken får en god forgrening alleredede fra start. Hvert klip laver jo en forgrening – eller flere – således at hækken bliver tættere og tættere.

Ved at starte med en tynd hæk, så er hækken godt nok mere gennemsigtig de første år. Gevinsten er dog en langt tykkere hæk på sigt, således at hækken også er tæt henover vinteren – når mange af bladene falder af.

TÆT ligusterhæk

klipning af ligusterhæk ny første gang hæk

Trods hækken er klippet tynd – og endnu er temmelig gennemsigtig – så giver den allerede god afskærmning for “rodet” bagved hækken. Vores ligusterhæk er netop plantet for at skabe en næsten årlig grøn væg bagerst i haven. Liguster er næsten stedsegrøn. Og vores ligusterhæk skærmer af for kompost, krukker der visner ned og krukker til forspiring. Nå ja, og skærmer af for køkkenhaven – trods køkkenhaven nu ellers er ganske pæn.

Det visne i krukkerne er tulipanløg, som er ved at visne ned – så de blomstrer igen.

Komposten er skjult på et billede lidt længere oppe. Og trods hækken kun begynder sit andet år i haven – altså sin anden sommer med blade – så er hækken allerede bøde høj og tæt. I løbet af dette år skal hækken nok blive rigtig fint. Næste klipning gør jeg i august, hvor jeg igen studser siderne ind.

Til næste år kommer hækklipperen noget mere på arbejde. Til næste år vil hækken have mange flere sideskud, som skal klippes ind – og til næste år er det tid til virkelig at begynde at kigge på at få hækken klippet HELT lige og TÆT.

Klipning af takshæk

Nu er det fredag og jeg har ikke travlt med at komme ind og tage bad, få spist og komme i seng. Så jeg nåede også klipning af min takshæk. Det er nu tredje sommer for min takshæk – altså anden gang jeg skal klippe. Og se lige, hvor fin og tæt takshækken allerede er blevet.

takshæk taks hæk

Nu begynder det virkelig at ligne noget! Nu begynder man at kunne ane de skulpturelle form, som hækken kommer til at give haven. Helt lige på siderne. Klippet tæt og helt firkantet skal hækken stå.

takshæk taks hæk

En perfekt rumdeler i haven. Og en flot stedsegrøn hæk, som vi især har glæde af hele vinteren – når haven ligger mere eller mindre nøgen, så gør hækken bare noget helt fantastisk.

Jeg har sådanne 5 små hække i haven, som imellem havens bede skaber en rigtig god rumdeling. Hækken her deler den pink have og den hvide have. Den hvide have er endnu ikke anlagt, men det kommer. Trods billedet er taget tæt på, så kan det godt ses at den pink have vokser helt op til hækken og hele sommeren mere eller mindre skjuler hækken.

Læs om den hvide have her

Nu mangler jeg faktisk kun at klippe mine buksbom hække, såvel de mange buksbom kugler i haven.

klipning af buksbom buksbomkugler kugler

Det bliver dog et job til en anden dag. Det er alt for varmt til klipning af buksbom idag. Det er bedste at klippe buksbom på en overskyet dag. Mine buksbom kugler må også gerne sætte lidt mere bladmasse førend jeg klipper – de nye skud skal helst være 3-5 cm lange.

vigtigst af alt ved klipning af buksbom er, at jeg skal have fundet atamon frem. Buksbom klipper jeg med en hæksaks – ikke en maskine – og for at undgå spredning af svampe fra én plante til en anden, så dyppes hæksaksen i vand med atamon. Buksbom angribes nemlig MEGET LET af en svampesygdom, så renlighed er virkelig vigtigt!

God weekend

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *