page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hemmeligheden til succes med jordbær

Det egentlig simpelt. Det handler om at få lagt halm omkring jordbær, for at kunne høste store, røde og lækre jordbær – uden sygdomme, orm og lignende.

Det handler om jordbær

Overskriften har vist allerede afsløret, at dette blogindlæg skal handle om jordbær. Helt præcis hemmeligheden til at få succes med jordbær.

Weekendens vigtigst arbejdsopgave på Nymølle er da netop også at sikre en succesfuld høst af jordbær. Vi starter dog lige et andet sted. Først skal tulipanløgene i jordbærbedet nemlig graves op.

Jordbærbedet er det perfekte sted at lægge små tulipanløg. Derved kan man hurtigt opformere store sunde tulipanløg – til senere udplantning i haven – samtidigt med at man kan tillade sig at klippe massevis af buketter.

Tulipanløgene er nemlig visnet ned. Og før vi kan komme videre med jordbærbedet, så skal tulipanløgene graves op. Dette gøres ganske nemt! Vi har lagt tulipanløg i løgkurve, som med en spade let kan vippes opad jorden.

løgkurv tulipanløg tulipan

Efteropgravning af løgkurven, så kan løgene nem findes. De ligger fint i løgkurven. Stilken skal endelig ikke klippes af, men blive på – og visne helt ned. Derved styrkes løget, så man får endnu større og flottere tulipaner næste år.

Tulipan løgkurv

Skal nok vende retur senere på ugen med et bloginglæg om tørring af tulipanløg. Drømmer du om store flotte tulipaner – i massevis – så kom retur på bloggen om et par dage, så kan du læse et nyt indlæg om tulipanløg.

Hemmeligheden til sunde og lækre jordbær

Pointen med at nævne opgravning af tulipanløg – og i det hele taget nævne at dyrke tulipanløg imellem rækkerne af jordbær – er dog en del af hemmeligheden til at få succes med jordbær.

Det hele handler nemlig om jorddække. Hele foråret har tulipanløgene dækket jorden imellem rækkerne af jordbær. Derved har jordbærplanterne ikke skullet kæmpe om pladsen med agressivt ukrudt.

Tulipanløg er – ved alle vist – ikke en aggressiv plante. Fra løget kommer kun én enkelt stilk op, som forvandles til 3-4 blade og en blomst. Tulipaner udgør altså ingen gene for jordbær, men er netop en fantastisk nabo-plante til jordbær.

Lugning af jordbærbedet har heller ikke krævet det store. Der er blot blevet kørt med kultivatoren et par gange – mest af alt for at løsne jorden.

Stiklingerne af jordbær – som blev sat i sensommeren, forrige år – har dermed kunnet vokse sig til store planter.

Læs om stiklingeformering af jordbær her

Nu er tulipanenløgene gravet op og der er pludselig ikke længere noget til at dække jorden imellem rækkerne af jordbær. Det skal der være, hvilket leder os til den egentlige hemmelighed til succes med jordbær. Nemlig halm omkring jordbær – altså et nyt jordække, til at erstatte tulipanløgene.

Halm omkring jordbær

Dagens helt store opgave, for at sikre sunde jordbær, er at få lagt et lagt af halm omkring vores jordbær.

Har man ikke halm, så kan græsafklip også fint bruges. Halm er dog bedst. Vigtigst er det blot, at jorden dækkes.

At dække jorden omkring jordbærplanterne ved at lægge halm omkring jordbær har flere funktioner. Først og fremmest undgår man, at jordbærrende bliver beskidte af jord. Vigtigst af alt, så hjælper halm omkring jordbær til med at løfte bærrene fri af den våde jord, så de hurtigere tørrer efter morgendug og regnvejr. Derved mindskes risikoen for græskimmel gevaldigt.

Gråskimmel er den største årsag til grimme jordbær og sygdom i jordbærplanterne.

Desuden mindskes risikoen for at orm kommer i jordbærrene også rigtigt meget. For ikke at sige helt. Kun frugt, som rammer jorden kravler orm indi. Ved at halmen løfter bærrene fra jorden, så slipper man for orm i jordbær.

Endnu en fordel ved halm omkring jordbær er at halmen beskytter jorden mod udtørring. Præcis ligesom halmen modvirker ukrudt i at vokse. Udtørring er dog en vigtig pointe, da jordbærplanter ikke tåler udtørring imens de sætter bær – de ødelægger smagen i jordbær.

Omvendt så ødelægger for meget vanding også smagen i jordbær. Får jordbær for meget vand, så kommer jordbærrene til at smage af vand – fremfor at blive søde.

Halm omkring jordbær er altså ikke bare for sjov! Det er seriøst nødvendigt for at sikre sunde, lækre og flotte jordbær.

halm omkring jordbær

Tid til halm omkring jordbær

Gør dog ikke den fejl at læg halm omkring jordbærplanterne, straks de er plantet i sensommeren. Det er for tidligt – og vil blot gøre det hele meget værre.

Der skal først lægges halm omkrig jordbærplanterne, når risikoen for frost er ovre – og aller helst, når jordbærplanterne er afblomstret. Dette passer med slutningen af maj.

Næste weekend skriver vi juni, så det er helt ideelt at få lagt halm omkring jordbærplanterne denne weekend – hvorfor vi naturligvis har fået det gjort, så vi kan glæde os til en god jordbærhøst.

Undgå fuglene spiser jordbærrene

Fugle er helt tossede med jordbær. Det samme gælder ræven – hvis man har ræve i haven.

Vi har både massevis af fugle og flere ræve, som besøger haven. Vi nyder at have dyrene i haven, men vil gerne have vores jordbær for os selv. Når vi har lagt halm omkring jordbærplanterne, så lægger vi desuden net over. Det er temmelig bøvlet, men det sikrer vi får lov at smage vores jordbær.

Forstod fuglene bare det med at tage ét jordbær – og spise færdigt – så var det intet problem at dele. Fugle tager dog ikke ét jordbær. En fugl tager en bid af 5-10 jordbær, før den flyver videre. Der skal ikke mange fugle til at gøre has på et helt jordbærbed – eller helt præcis efterlade flere hundre jordbær, hvor der er taget én bid.

Samtidigt med at der lægges halm omkring jordbær, så gør dig selv den tjeneste at læg net over dine jordbærplanter. Det er utroligt ærgerligt at skulle miste alle ens jordbær, som man glæder sig til at skulle nyde med familien. Der er pludselig gået meget tid fra stiklingerne er taget. Det næsten et års planlæggelse, det tager at sikre jordbær – nyd dem.

Apropos tid…

Trods det var weekendens vigtigste opgave, at få lagt halm omkring vores jordbærplanter, så skal det ikke lyde som en større opgave. Det er ganske hurtigt at få strøet halm ud i jorbærbedet.

Det tager naturligvis lidt længere tid, hvis der først skal graves en masse tulipanløg op – men det er det hele værd. Vi har virkelig høstet mange smukke buketter af tulipaner.

Kan tilføje, at vi i weekende, desuden nåede at få gravet havens øvrige tulipaner op. Der er gravet lidt over 600 løg op, som var plantet i krukker.

Læs om dyrkning af tulipanløg i krukker

Desuden er der gravet omkring 400 løg op fra havens bede, så havens stauder nu kan tage over.

Lover at vende retur med et blogindlæg om opgravning af tulipanløg og tørring af tulipanløg, senere på ugen.

Nå ja! Også fik vi fårene med deres lam på græs.

Det er altid super hyggeligt at få fårene på græs! I år kommer fårene på græs noget senere end normalt, men vi har fået lam ekstremt sent i år.

Fårene nød virkelig at komme på græs! Lammene er altid mere forsigtige. Det jo første gang, at lammene ser græs. Gik dog ikke længe, før både får og lam spænede rundt på folden. Skønt syn.

Nu kan dyrene få 14 dage på denne fold, før de flyttes videre til en ny fold.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *