Helt præcis skal der plantes georginer, fresia, ranunkel, gladiolus og skærliljer. Først skal der dog, laves hjemmelavet planteskilte.
Plantning af sommerløg
Det er snart mange måneder siden, at vi bestilte sommerløg og -knolde. Det skete tilbage i januar måned en aften, hvor sneen dryssede ned udenfor. Løgene blev leveret i det tidligere forår og har været pakket godt væk i stalden, så de ikke har fået frost.
Nu er tiden kommet til at knoldene og løgene skal i jorden, så de kan begynde at spire og vokse sig store til – forhåbentligt – at bære massevis af blomster henover sommeren.
Georginer, ranunkel, fresia og gladiolus er alle fire planter, som skal graves op af jorden til efteråret. Derfor planter vi i potter. Gladiolus planter vi dog direkte i jorden, men i såkaldet løgbakker – det gør det nemt at grave løgene op til efteråret.
Skærmliljer planter vi også i potter, men her skal potten blot tages ind – og stå frostfrit vinteren igennem.
Det bliver hurtigt til temmelig mange potter, men det er også dejligt nemt med potter. Først og fremmest er det nemt med potter, når knoldene skal graves op. Desuden er det dejligt med potter, da de kan flyttes rundt i haven – og stilles frem, når de er smukke. Og indtil da, kan de stå lidt gemt væk. Det er jo trods alt først i højsommeren at sommerknolde og sommerløg blomstrer.
Hjemmelavet planteskilte
For at kunne kende forskel på de mange forskellige knolde og løg, så har jeg lavet de fineste hjemmelavet planteskilte – når jeg selv skal sige det.
Må indrømme, at jeg virkelig har været på jagt efter en god løsning på planteskilte. Og gerne nogle planteskilte, som kan holde i mere end et par måneder.
De planteskilte man kan købe er både dyre, og jeg tvivler på at de holder ret længe. De fleste planteskile man kan købe kræver nemlig at man skriver på dem med blyant eller tus – og mon ikke at det blot bliver vasket af, temmelig hurtigt.
Derfor har jeg kigget mig om efter inspiration til nogle hjemmelavet planteskilte. I min søgning så kom jeg i tanke om, da man var barn og i sløjt brændte i træ.
Sådan en brænder til at skrive i træ koster et par hundredekroner. Dertil har jeg købt nogle træpinde, som jeg har givet 40 kroner for – for 40 skilte. Så mine hjemmelavet planteskilte står mig i knap 250 kroner.
Skal jeg selv sige det, så er det en perfekt løsning på planteskilte.
Skriften forsvinder i hvert fald ikke sådan lige – og disse træpinde holder nok nemt i nogle år. Tænker jeg vil pakke de forskellige knolde ned med navneskiltet i kassen, når jeg skal pakke knoldene ned til efteråret.