Tryk "Enter" for at gå til indhold

Klargøring af staudehaven til sommer

Solen skinner, fuglene synger og termometeret siger 13 grader – vi er i forårsstemning og gået en tur i haven, for at klippe stauder ned.
… Og spørgsmålet: hvornår klipper man stauder ned, melder sig….

Hvornår klipper man stauder ned?

Når vinteren begynder at være slut, så kommer det årligt tilbagevendende spørgsmål: Hvornår klipper man stauder ned?

Det generelle råd og anbefaling til spørgsmålet: “hvornår klipper man stauder ned?”, det er vist, når vinteren er slut. Og risikoen for nattefrost er ovre.

En temmelig dum guide og et dumt svar på spørgsmålet: hvornår klipper man stauder ned! Ikke engang vejrprofeterne kan guide korrekt i vejret – hvordan skulle vi, haveentusiaster, så kunne?

Medmindre rådet ligefrem er at vente med at klippe stauder ned, indtil maj måned. Det er jo sket flere år, at vi har fået frost og snevejr i marts og april.

Det virker dog temmelig sent, først at klippe stauder i maj måned. Der vil mange af de tidligere stauder jo allerede blomstere. Stauder såsom akeleje er jo nærmest ved at være afblomstret.

Nej! Rådet til, hvornår klipper man stauder ned, må være en årlig vurdering. En vurdering, som skal tages udfra antallet af nætter og dage med frost. Det er nu 14 dage siden, at vi har haft nattefrost. Og vejret – trods kun midt februar – virker helt forårsagtigt.

Glem vejret – Kig på stauderne som guide til hvornår man klipper stauder ned

Den bedste vurdering af, hvornår klipper man stauder, handler slet ikke om vejret. Kig istedet på stauderne. Fjern de visne og døde grene, omkring stauderne, og kig efter nye skud.

hvornår klipper man stauder
Her er det Lupin, som er godt igang med vækst – flere skud – og beskæring kan fint gøres nu.

Når stauderne er begyndt at skyde, så er der vækst – og væksten kommer først, når stauderne mener foråret er kommet.

Det kan gå galt. Vi kan sagtens få rigtigt godt vejr i februar, men frost igen i marts.

Det skal dog blive flere dage med frost og nattefrost for at stauder tager skade – at vurdere tidspunkt for klipning af stauder udfra hvornår stauderne skyder, er derfor ikke helt dumt.

Kig efter de røde skud fra pæoner

Spørgsmålet om, hvornår klipper man stauder ned, kan også vurderes udfra havens pæoner – såvel som væksten i havens øvrige stauder. Det er dog ikke til at tage fejl, når havens pæoner begynder at skyde. Det vælter nemlig opad jorden med fine røde skud. Det er noget så flot – og er et godt tegn på, at det er tid til at klippe stauderne i haven.

pæoner skud forår overvintring beskæring

Vi glæder os vildt til at se havens mange pæoner begynde at blomstre. Vi anlagde to meget store bede med pæoner og bonderoser, sidste år. I år skal vi nyde de mange blomster. Der er plantet næsten 60 pæoner fordelt over 30 sorter. Det bliver flot!

Læs om anlæg af pæonbed her

Kig på havens insekter som guide til, hvornår man klipper stauder ned

En anden rigtig god guide til vurdering af, hvornår det er tid til at beskære stauder og klippe stauder ned, er at kigge på havens insekter og fugle. Når insekterne igen begynder at flyve rundt i haven, så er temperaturner rigtig til beskæring af stauder.

På Nymølle har vi bier, så vi kigger ganske enkelt blot på aktiviten i bistadet – og bruger det, som vurdering for, hvornår vi klipper stauder ned.

bistade biavl

Bier bliver indefor i bistadet, hele vinteren. Først når frosten er ovre og dagstemperaturerne er over 10 grader, så kommer bierne ud – det er ikke til at overse, når bierne mener det er forår. Det ganske enkelt vælter ud med bier, som trænger til at få strukket vingerne – og det skaber et stort sværmeri af bier omkring bistaderne.

Fotoet ovenfor – af vores bistader – er taget sidt på eftermiddagen, da bierne var faldet lidt til ro igen. Der er stadigvæk mange ude, men langt færre end tidligere på dagen – hvor vi holdt lidt ekstra afstand til bistaderne.

Beskæring og klipning af stauder

Med både stauder, som skyder. Bier, som sværmer. Frostfri nætter og dage i flere uger. Og vores egen vurdering og fornemmelse af, at det nu er blevet forår, så er det tid til at klippe havens stauder ned – og få ryddet op i havens bede.

At klippe stauder ned er et super nemt arbejde. Det gøres hurtigt og kræver ikke ret meget arbejde – for slet ikke at sige, nærmest ingen kræfter. Bevæbnet med en havesaks er det blot at gå igang fra en ende.

Sørg forresten for at klip stauder ned, fremfor at hive grene opad jorden. Der er stor risiko for at hive stauden opad jorden, hvis man bare hiver. Klip, klip, klip 🙂

Når stauder klippes ned, så undgå at træde for meget på jorden. Stå istedet samme sted og klip alt i en cirkel omkring dig. Gå videre til et nyt sted og klip alt ned i en cirkel omkring dig. Og vælg desuden at træd i de samme forspor, når du bevæger dig frem og tilbage imellem trillebøren og bedet.

Det er især vigtigt ikke at træde for meget i jorden, hvis man klipper stauder ned i februar – forårsløg er kun lige på vej af jorden. Og det ville være synd at træde nogle løgplanter eller nye stauder i stykker.

klip stauder ned

Det går hurtigt med at få fyldt en trillebør, når man klipper stauder ned. Mange stauder er vokset sig temmelig store igennem sommeren – på billedet ovenfor er det kæmpe verbena, som er klippet ned.

Den opmærksomme vil have opdaget at vores lavendel – de små puder bagved trillebøren – også er klippet ned. Lavendel skal dog, som en af de få stauder, klippes ned i efteråret.

Læs om beskæring af lavendel her

Apropos Kæmpe Verbena & hvornår klipper man stauder ned

Kæmpe Verbena er sjældent en staude, som kan klare den danske vinter. Kæmpe Verbena selvsår dog flittigt sig selv, så det er intet probelm at få massevis af nye planter.

Netop Kæmpe Verbena kan man derfor godt bare hive opad jorden. Fremfor at klippe denne staude ned.

Vores erfaring er dog, at det er langt nemmere at klippe Kæmpe Verbena ned. Det går bare hurtigere.

Efter den meget milde vinter i år, så er vi desuden ret sikre på at Kæmpe Verbena har klaret vinteren i Danmark. Der er allerede mange nye skud, fra rødderne.

beskæring af stauder

Tænker, at vi får vildt mange Kæmpe Verbena i år – dejligt, så er der også til buketter.

Det har faktisk generelt været en meget mild vinter for vores stauder. Flere af vores stauder er slet ikke visnet ned, så mildt har vinteren været.

Oprydning i staudebedet

Samtidigt med man klipper stauder ned og får fjernet alle de visne grene og blade omkring stauderne, så vil det måske være nærliggende at give havens bede en tur med kultivatoren og fjerne ukrudt.

Lad være med det!

Alene det at du har gået rundt i bedet, imens du har klippet stauder ned, har trykket rødder og nye blomster rigeligt. Begyndt ikke også at rive, kultivere og luge bedet nu. Vent 14 dage, før du begynder kampen mod ukrudt.

Dermed vil det også være lettere at se, hvad der er ukrudt – og hvad der måske er selvsåede stauder. Kæmpe Verbena selvsår sig selv meget flittigt, så bedet her skal ikke luges for hårdt.

Ukrudt i staudebedet

Langt bedre er det at luge ukrudt væk fra staudebedet hele vinteren igennem – indtil tiden kommer, hvor du klipper stauderne ned.

Vi lugede haves staudebede i december og januar – for lige at få fjernet det ukrudt, som var kommet op – og dermed lette lugningen af havens bede i sommermånederne.

Læs om ukrudt bekæmpelse i staudebedet her

Fjern vinterdække, når stauder klippes ned

Når man til spørgsmålet “hvornår klipper man stauder ned”, kan sige: Det gør vi idag. Og vi gør det, fordi bierne flyver, stauderne skyder, solen skinner og det er længe siden vi har haft nattefrost. Ja, så er det også tid til at man kan fjerne vinterdække fra havens sarte planter.

Vinterdække kan også fint ligge 1 måned mere, så du er helt sikker på at have beskyttet de sarte planter.

Vi fjerner dog vinterdække, når vi klipper stauder ned. Vi vælger dog også at tage de aller sarteste planter indendøre, vinteren over – såsom skærmlilje, rosmarin, laurbær o.l.

fuglebad

Vi bruger desuden mest vinterdække i haven, for at hjælpe stauderne til hurtigere blomstring i foråret – som på fotoet her, omkring vores fuglebad.

Vi bruger desuden vinterdække til at dekorere haven igennem vintermånederne. Grannet omkring fuglebadet har f.eks. væres dækket med elektriske lys i december.

Læs om vinterdække med lys her

Vinterdækket går dog ikke til spilde! Grangrene, som har pyntet i haven – det får fårene.

får gran juletræ

Efter at stauderne omkring fulgebedet er blevet beskåret, så kan man allerede tydeligt se at vinterdækket har løst sin opgave. Stauderne er langt længere fremme, end havens øvrige stauder. Desuden er de mange forårsløg i bedet omkring fuglebadet også kommet meget mere af jorden – især allium er godt på vej.

beskæring af stauder fuglebad hvornår klipper man stauder ned

Tættest ved foden af fuglebadet kan ses, at allium allerede er 10-15 cm over jorden. Intet andet sted i haven er allium overhovedet begyndt at komme af jorden, så vinterdækket har virkelig hjulpet til her – så bedet omkring fuglebadet hurtigt kan blive flot og grønt.

Afklippet fra stauderne

Præcis ligesom vi genbruger vinterdækket, hvilket gik til fårene, så genbruger vi naturligvis også alt afklippet fra stauderne.

Vi bruger faktisk ikke rigtig tid på at køre på genbrugspladsen med noget fra haven. Vi genbruger det hele.

Afklippet fra stauderne kommer på møddingen, hvor det til en start kan bruges af insekter – og sidenhen vil formulde og blive til jord, som vi kan bruge i haven.

kat hvornår klipper man stauder ned

Aller først – før det kom på komposten – fik vores kat en middagslur i afklippet fra stauderne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *