Tryk "Enter" for at gå til indhold

Februar er tid til sommerblomster…

Det er ganske vist for tidligt at plante endnu, men det er tid til bestille årets sommerblomster – og især tid til Georginer køb, såvel som køb af havens andre sommerknolde.

Sidste chance – og en ny begyndelse

Vinteren er ved at være slut. Snart skriver vi marts og dermed officielt forår – trods vejret fortsat kan overraske med sne, frost og kolde dage.

Februar – og vinterens slutning – er samtidigt sidste måned for at plante barrods roser i haven.

Bedste er det dog at plante barrodsroser i slut november og december. Det er dog muligt at nå, at plante barrods roser også i februar – januar er jorden oftest for frossen til at grave i.

Vi har dog netop lige fået leveret årest rosenkatalog fra David Austin roser – og imens vi kigger på Geroginer køb, så drømmer vi om flere roser til haven. Altid skønt med inspiration.

Vi plantede en masse nye roser i november. 30 barrods roser, helt præcis, af sorte Harlow Carr. En fantastisk smuk engelsk rose fra David Austin, med en virkelig skøn duft og flot pink farve.

Læs om plantning af roser her

Samtidigt med at tiden for at plante roser er slut, så nærmer tiden sig for at plante georginer. Nu starter tiden til Georginer køb, hvis man vil være kunne vælge imellem de mange smukke georginer – eller dahlia, som de også kaldes.

I Danmark bruges oftes Georginer, hvorimod man i england bruger ordet Dahlia. Forskellen i navnet kommer ned i en diskussion om, hvem der først opdagede den smukke blomster knold.

En umoderne knold

Georginer har i mange år været en meget umoderne blomst – i nærmest hele verden. Georginer blev anset for en ukrudts plante – og ikke en særlig fin plange. I mange år har Georginer nærmest kun været dyrket af bønderne på landet – måske fordi knolden hurtigt skyder om foråret og dækker jorden, hvormed der dækkes af for ukrudt.

Georginer er geniale til at kvæle ukrudt – og er dermed en utroligt nem plante igennem hele sommeren. Og kvitterer med utallige blomster i efteråret, når haven begynder at være afblomstret.

Faktisk kan vi takke bønderne – som der ellers blev rynket på næsen af, for at dyrke denne umoderne plante – for bevaringen af de mange smukke blomster. Planteskoler og slotsgartnerier har i flere hundrede år ikke dyrket Georginer. Planten var virkelig umoderne og gav mange rynkede næser hos de finere damer og kongelige.

Sjovt, som tiderne skifter

Idag er Georginer – heldigvis – blevet moderne igen. Og dyrkes i stor stil i haver, parker og slotshaver. De seneste år er der sket et fantastisk stort arbejde i forædling af Georginer og der vælter flere og flere nye sorter på markedet, hvert år.

Dejligt at Georginer er kommet tilbage. Og er blevet moderne igen!

Georginer er nemlig, som tidligere nævnt, en super blomst i haven. På Nymølle er vi mægtig glade for Georginer. Vi er begge vokset op med bedste forældre, som havde Georginer i haven – og har, som børn, plukket mange store buketter med de flotte og overdådige blomster.

Vi dyrker også Georginer i haven. Og nyder de smukke blomster, når de blomstrer i haven.

Georginer i krukker

Sommeren 2018 var første år med Georginer på Nymølle. Sikkert i mange år, da haven før vi overtog ikke rigtigt har været dyrket eller plejet.

Vi ville gerne have haft Georginer allerede sommeren 2017, men i maj – da vi havde overtaget Nymølle – var alle Georginer udsolgt.

Læs om vores flyt til Nymølle her

2018 var vi tidligt ude! Fik bestilt flere Georginer allerede i februar, hvor sæson for Georginer køb og salg starter.

Da vi i 2018 først kom rigtigt igang med at anlægge havens bede, så valgte vi at plante Georginer i krukker. Det viste sig at være en stor succes! Og Georginer i krukker kan vi kun anbefale.

Læs om dyrkning af Georginer i krukker her

At dyrke Georginer i krukker gør det desuden nemt at få knoldene ind, når det bliver frost. Georginer tåler nemlig ikke nattefrost. Og vi fik forlænget sæsonen med Georginer flere uger ved at bære krukkerne ind, da vi fik første nattefrost i slut september.

Det er jo ikke unormalt at der kan komme en enkelt nat med nattefrost i slut september, hvilket Georginer ikke tåler, for derefter at kommer flere uger uden nattefrost. Vi havde Georginer i haven indtil start november, hvilket vi ikke havde haft, hvis vi ikke havde stillet krukkerne med Georginer i garagen natten over, da vi havde nattefrost i slut september.

Georginer køb

Det er desuden ikke nødvendigt med nyt Georginer køb hvert år. Sørger man blot for at få gravet knoldene op, når det bliver vinter, så kan knoldene leve evig – og bliver kun større og større. Efter et par sæsoner i jorden, kan knoldende deles og give endnu flere knolde.

Læs om opgravning af Georginer her

Vi købte 10 forskellige Georginer i februar 2018. De blomsterede alle super flot. De blev gravet op før frosten satte ind – og er blevet overvintret korrekt – og er klar til at blive plantet ud i haven til foråret.

Vi elsker dog Georginer. Og har i år udviset vores Georginer med lidt flere Georginer, som vi netop har bestilt – og glæder os til at få leveret om nogle uger.

Vores Georginer køb i 2018 var hovedsageligt af blomster typen pom-pom, som er georginer som er helt runde i hovedet – oftest 7-10cm store blomster.

Det er den type georginer, som vi foretrækker til buketter.

For at varierer vores sortiment og skabe kontrast i blomstringen, har vi i år valgt at udvide vores Georginer køb med flere forskellige typer af blomster. Vi har købt flere kaktus blomstrende Georginer, såvel som en nogle åkande blomstrende Georginer.

Georginer blomster og georginer køb

Skræver vist et seperat bloginglæg til at fortælle om de forskellige sorter af Georginer og typer af blomster. Vores favorit er dog helt sikkert pom-pom Georginer – også kaldet Ball Georginer. De er efter vores opfattelse de smukkeste i blomsterne. Og med deres blomster størrelser på 7-10 cm fungerer de også super godt i buketter.

Der findes også pom-pom georginer på 5 cm hoveder, hvor der kommer flere blomster på hver stilk. Dem har vi også – og en rigtig god variant er “Jan Van Schaffelar”.

Kaktus Georginer er vi også glade for, men de bliver ofte meget store. Fungerer sjældent til brug i buketter, da blomsterne bliver meget store. Oftest er kaktus georginer 15-25 cm i blomsterhoveder. Kaktus Georginer er altså meget store, og temmelig vulgære blomster.

Dem har vi købt nogle stykker af i år, som vil stå flot i haven.

Plantning af georginer i haven efter køb af georginer

Vores plan for vores Georginer køb – og naturligvis de mange knolde af georginer vi har overvintret fra forrige sommer – er at plante en stor del i krukker. Tænker vi vil plante 12 krukker til med Georginer i farverne pink.

Læs om vinteropbevaring af Georginer

I år vil vi desuden plante en stor del Georginer ud i havens bede. Vi har især planer om at lave et purpur bed med nogle af de helt store Georginer. Tænker dette bed vil være en flot kontrant til vores ny anlagte bed med pink og hvide bonderoser og silkepæoner.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *