Tryk "Enter" for at gå til indhold

Godt begyndt, er det halve arbejde…

Ukrudtsbekæmpelse er en tilbagevendende opgave i haven. Ved at luge bede i januar, så gør man sig selv en kæmpe tjenest!

Der er noget om snakken…

Pyh! Der er mange ordsprog – nogle bedre end andre og nogle helt uden mening. Overskriften til dagens bloginglæg, er dog et af de brugbare ordsprog: Godt begyndt, er det halve arbejde.

Det er så sandt, som det er sagt – eller skrevet 🙂

Specielt, når det handler om ukrudtsbekæmpelse. Vi går gerne havens bede igennem her i januar, hvis det er frostfrist. Det er det som regel en weekend eller to i januar – også luger vi for alt ukrudt, som er vokset frem i løbet af efteråret og vinteren.

Det går super nemt. Havens stauder og blomster er visnet ned, så jorden henligger fri og lige til at gå til.

Ved at luge havens bede i januar, så får vi desuden fjernet alt det ukrudt, som i løbet af foråret ellers hurtigt vokser sig stort – når haven pludselig kræver fokus på helt andre opgaver såsom at så, plante osv..

En ekstra fordel ved at luge havens bede allerede nu i januar. Udover at få en dejlig dag i haven. Det er at vi næsten kan nøjes med at kultivere jorden. Kommer ukrudtet blot op og ligge på overfladen, rødderne blottes og der så kommer en omgang nattefrost, så dør ukrudtet. Derved slipper vi for at fylde komposten med ukrudtsaffald og vi slipper for at bruge timer på knæene med at luge ukrudt.

Større ukrudt – specielt mælkebøtter – kommer dog på komposten

Arbejdet går altså ganske hurtigt. Og trods vi har en temmelig stor have, med rigtigt mange bede, så er vi igennem haven i løbet af et par timer. Skøn start på året.

Effektiv ukrudtsbekæmpelse

Samtidigt med at vi ved at luge havens bede her i januar, effektivt får begrænset ukrudtet i haven, så er det også super nemt at se ukrudtet.

Stauderne og planter er visnet ned. Eneste grønne er faktisk ukrudtet, som står grønt og lige til at se i havens bede.

Luget bed lavendel ukrudt

Ny ordnede bede står også bare ekstra flotte – klar til at forårsløgene snart dækker jorden, for sidenhen at blive afløst af stauderne og sommerblomsterne.

Fotoet viser vores flotte lavendelbed. 60 lavendelbuske er plantet – læs om dyrkning af lavendel her

Det er ikke helt til at tro, men vores erfaring er faktisk at vi ved at luge her i januar kan nøjes med at luge havens bede 1 – max 2 – gange i løbet af en sæson.

Det sted i haven, hvor det at luge i januar udgør den mest effektive ukrudtsbekæmpelse det er langt hækken. Når hækken i januar står helt “død”, så er det super nemt med en kultivator at komme og fjerne ukrudtet langst hækken – og dermed effektivt mindske spredningen af ukrudt i haven.

Kribler det i fingrene?

Så er det bare at fatte kultivator og lugeklo – og kommer en tur i haven.

Og gør så ellers dig selv den tjeneste, at vent med at begynde at tage i plantecentre – det er ikke i januar og februar, at der skal købes blomster og plantes. Trods det for mange kribler i fingrene.

2 Kommentarer

 1. Nina
  Nina 10. januar 2019

  Uhh… sikke effektive i er!

  Tror da nok lige, jeg ved hvad min weekend skal bruges på! Jeg er voldsomt plaget af ukrudt, da jeg bor opad en stor boldbane fyldt med mælkebøtter.

  Smart ide at få fjernet alt ukrudtet nu, så det ikke når at gro.

  • Nymolle1900
   Nymolle1900 11. januar 2019

   Hej Nina

   Vil da skynde mig at sige god arbejdslyst til dig, her i weekenden 😀 Her i Nymølle har frosten dog sat sig i jorden, så for vores vedkommende er vi mægtig glade for at vi fik det gjort forrige weekend – måske det er anderledes hos dig. Ellers må du vente til frosten er af jorden igen 🙂

   Skøn weekend til dig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *