page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Rødkål dur… til andet end julemad…

Grønkål spises i stor stil! Hvidkål følger godt med. Rødkål derimod sakker bagud – og bruges endnu stadig mest til julemad. Det er SYND!

Kål er blevet moderigtigt!

Kigger vi blot 10 år tilbage, så var kål noget vi kun fandt sporadisk i supermarkederne. Helt anderledes ser det ud idag.

Det er – heldigvis – blevet moderigtigt at spise kål.

Kål er nemlig enormt sundt for os. Det er da også netop sundhedsfaktoren, som har skabt opmærksomhed på kål igen…

Skriver “igen”, da vores forfædre udemærket forstod kåls gode egenskaber. Under 2. verdenskrig blev der dyrket store mængder kål. Og for 100 år siden var kål ikke bare noget man spise ugentligt – som de moderne kødfridage. Nej, for 100 år siden var kål en del af kosten flere gange ugentligt.

Samtidigt med at kål forsvand ud af vores kost, så er mange opskrifter også glemt. Endnu flere opskrifter passer ikke ind i en travl hverdag – eller en sund livsstil.

Af lækre opskrifter med kål, som ikke helt harmonerer med en travl hverdag – og ikke dur, som hverdagskost – kan nævnes kåldolmer og brunkål.

Først nævnte kræver enormt lang tid at tilbedrede og sidste nævnte er både tidskrævende at tilberede og skal tilberedes med større mængder sukker.

Heldigvis..

Heldigvis, så er der også kommet mange nye retter til med kål.

Kål bruges idag i stor stil i salater – specielt grønkål og hvidkål.

Samtidigt er der også blevet lavet mange færdigtilberedte retter med kål, som gør det lettere at spise kål. Her tænker jeg især på grønkål på frost, som er forkogt grønkål – såvel som jeg naturligvis tænker på rødkål på glas.

Ikke at disse færdigprodukter kan sammenlignes med hjemmelavet, men de fungerer som et godt supplement

Apropos rødkål og hjemmelavet, så lad pointen med dette blogindlæg være at sætte fokus på brugen af rødkål.

Rødkål er nemlig desværre fortsat en af de typer af kål, som halter bagud. Vi danskere formår ganske enkelt ikke at implementere rødkål i vores kost – og det er synd, for rødkål har så mange skønne egenskaber. Altså udover at være lækkert kogt til and og flæskesteg.

Opskrift på rødkål salat

Martin og jeg – Rune her – spiser rigtigt gerne kål. Især rødkål spiser vi rigtigt gerne. Måske især, fordi det er en super smuk salat, som kan laves med rødkål.

Og mad skal mere end bare nydes, når det spises. Mad skal også stråle for øjnene.

Kål i salat – dette gælder også rødkål salat – skal dog tilberedes for at kunne spises. Ellers bliver det simpelthen for råkostagtigt at spise.

Kål i sig selv er meget bitter, men bliver det lige tilberedt lidt, så fibrene i kålen nedbrydes, så fungerer det genialt!

Tilberedning af kål til salat kan gøres på mange måder. Drysses med salt, lade stå i 30 minutter og derefter skylles. Den letteste måde at tilberede kål på er dog med en råsyltning – det går hurtigt og du får samtidigt lavet en lækker dressing til din salat.

Vi holder bier på Nymølle – måske især min interesse at have bier – og vi har derfor altid masser af honning. Derfor laver vi ofte dressinger med honning.

Læs om vores høst af honning her

Idag laver jeg en dresssing af honning, æblecider, olivenolie, lidt salt og peber

Opskrift på dressing til rødkålsalat

  • 1-2 tsk. honning
  • 1 tsk. æblecider
  • 2-3 spsk. olivenolie
  • 1/2 tsk fintsalt
  • lidt frisk kværnet peber

Bland det hele sammen i en lille skål og rød det grundigt. Honningen skal røres helt ud og opløses i olien – det tager lidt tid, men skal nok komme.

Hæld dressingen over rødkålen. Lad trække minimum 15 minutter og voila, så har du lavet en skøn rødkål salat med en rigtig lækker dressing.

Hvad du ellers vil have i din rødkål salat er egentlig en smagssag – idag har jeg tilsat lidt mynteblade, som jeg netop har hentet i haven. Desuden har jeg skåret en appelsin i skiver og vendt rundt i rødkål salaten.

Flot ser det ud – ik?

Rødkål salat serveret rødvin

Tænker denne salat vil gå super godt til den kotelet, som jeg vil servere til os i aften – desuden serveret med kartofler fra egen have og et godt glas rødvin.

Læs om vores vinteropbevaring af kartofler her

Velbekom! Så er der serveret aftensmad

4 Kommentarer

  1. Helga
    Helga 11. januar 2019

    Sikke en lækker salat -og virkelig lækker dressing, lyder det til 😀 Tak for inspirationen!

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 11. januar 2019

      Hej Helga

      VELBEKOM – du må lige sige til, hvis du får lavet den rødkål salat her i weekend – og send da gerne et foto 🙂

  2. Nina
    Nina 5. januar 2019

    MUMS! Ser super lækkert ud!

    Kan kun tilslutte mig din pointe med kål. Husker ikke vi fik kål, som børn. Udover rødkål til jul. Vildt at det er blevet så populært igen. Det smager også godt!

    Tak for en inspirerende blog.

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 7. januar 2019

      Hej Nina

      Tak! Dejligt at du kan bruge min opskrift – især dressingen er rigtig lækker til kål. Så prøv endelig den af! Den fungerer til alle typer af kål.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *