Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det stinker FÆLT af pis!

Troede, at vi havde ramt et kloakrør, da vi gravede i haven. Det viste sig at være en masse kejserkrone løg – de stinker fælt!

Kejserkrone løg

Det er nogle af de dyreste forårsløg at købe. De vokser langsomt. De sætter meget få sideløg. Og er nærmest umuligt at dyrke fra frø. Desuden stinker kejserkrone løg ganske forfærdeligt!

Det lærte vi, at Rune og jeg var igang med at grave en busk op. Busken skulle flyttes til et andet sted i haven, da den stod i vejen for vores nye stensætning.

Læs om anlæg af stendige i haven her

Alt imens vi gravede – knoklede er nok mere korrekt – så blev vi pludselig ramt af en virkelig fæl stank. Vi nåede begge at frygte, at vi havde ramt et kloakrør. Vi bor trods alt i et gammelt hus, så kloakplaner og rørføring er næppe helt præcise.

Heldigvis var der ingen skade sket! Vi var blot stødt på en masse kejserkrone løg. Helt præcis 49 store løg.

Kejserkrone løg er dyre!

49 løg lyder måske ikke af alverden, hvis ikke man kender priserne på et kejserkrone løg. Èt enkelt løg sælges ofte til 35-45 kroner – afhængig af størrelse.

Sikkert også derfor at kejserkroner ikke er ret udbredt herhjemme. Kejserkrone løg er voldsomt dyre.

Og det er altså en mindre formue, som vi stødte på i haven.

Altid dejligt med den slags overraskelser! Specielt, når vi nu netop frygtede at have ramt et kloakrør.

Løgene STINKER

Heldigvis lugter blomsterne ikke. Kejserkroneløg lugter dog ganske fælt. Stinker af pis, for at sige det pænt.

Kejserkrone løg har deres kraftige duft, for at skræmme dyr væk. Løget vokser jo netop meget langsomt og formerer sig langsomt – hvorfor det er ekstra vigtigt for løget at beskytte sig.

Vintergækker, påskeliljer og tulipaner formerer sig med mange sideløg hvert år – og frøformeres også let. Derved sikrer løget at det kan vokse videre, ganske nemt. Modsat for kejserkroneløg.

Blomsterne, som kejderkrone løg skyder op, er desuden fantastisk smukke. Efter min mening et af de absolut smukkeste forårløg. Kejserkroner begynder at komme opad jorden i marts, blomster i april, visner derefter hurtigt ned – også er den fest ovre. Blomstringen er dog fantastisk. Utrolig smuk!

Det er nu 1,5 år siden vi fandt de 49 kejserkroner. De er sidenhen plantet et nyt sted i haven – helt præcis i vores flammebed, som jeg skrev om igår.

Læs om orange og røde staude bed her

De 49 kejserkroner er både gule og orange. Vi har desuden købt nogle kejserkroner i rød – temaet for dette bed er netop rød, gul og orange. Det er nemlig vores flammebed.

De første toppe er begyndt at titte op af jorden. Glæder os til at se de mange kejserkroner blomstrer. Det er et fantastisk smukt syn. Kejserkrone løg er især flotte, når de står sammen i en stor flok. Virkelig imponerende!

Plantning af kejserkrone løg

Det rigtige plantetidspunkt for kejserkrone løg er i efteråret. Oktober og november er perfekt tidspunkt at plante kejserkrone løg.

6 kejserkroner er dog netop dukket op i havens stendige – hvor vi oprindeligt fandt 49 kejserkroner. Vi har måske ikke fået gravet alle løgene op, ordentligt. Eller det har været ganske små sideløg, som først kommer af jorden nu. Sidste forår var der i hvert fald intet – og det er trods alt 1,5 år siden vi fandt de mange kejserkroner.

Trods tidspunktet er lidt forkert, at plante kejserrkrone løg, så har vi gravet løgene op – og flyttet dem til de andre i haven. Der skulle graves dybt. 30-40 cm nede i jorden lå løgene. Det er nogle ganske små løg. Normalvis er kejserkroneløg på lidt mindre end en tennisbold. Disse er mindre end en bordtennisbold, så det har nok været sideløg, som er vokset sig større – og nu er klar til at blomstre.

Nu er løgene flyttet – og der er kommet endnu flere kejserkrone løg i vores flammebed. Glæder os til de blomstrer i april.

Trods prisen, så vil jeg desuden anbefale at investere i kejserkrone løg. Det er altså nogle fantastisk smukke forårsløg at have i haven.

Løget skal plantes i 30 cm dybde. Følger ikke helt den normale guide om 3 løgs dybde, som gælder for tulipaner, påskeliljer og vintergækker. Sørg for at få løg fra kejserkrone langt ned i jorden, så de overlever vinterens frost.

Dybden på løget er desuden med til at sikre, at blomsten ikke vælter, når den kommer af jorden. Kejserkrone bliver let 70-90 cm høj i haven.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *