Tryk "Enter" for at gå til indhold

Hjemmelavet højbede til køkkenhave og skærehave

Anlæg af køkkenhave har vi gjort i byg selv højbede. Det fungerer! Og der er mange fordele ved dyrkning i højbede, såvel selv at bygge højbede i træ. Sidenhen udvidet med skærehave i højbed, til dyrkning af blomster til buketter.

Køkkenhave i højbede – og dyrkning af grøntsager i byg selv højbede

Et haveprojekt her i februar har været at udvide vores køkkenhave. Vi havde behov for et par ekstra højbede til dyrkning af grøntsager.

Jeg tænkte, at det derfor var en god anledning til at dele vores erfaring med køkkenhave i højbede. Der er nemlig enormt mange fordele ved højbede til dyrkning af grøntsager.

Nå ja! Og til dyrkning af blomster til buketter, som vi gør i skærehaven. Vender jeg lige retur til om lidt.

Anlæg af køkkenhave er virkelig noget, som sætter tankerne igang. For hvad er smartest, hvad vil man dyrke i køkkenhaven og hvordan skal man gøre det.

Et af de store udfordringer ved etablering af køkkenhaven, er at man når man først har valgt, så er mange rimelig låst fast. Nu udvider vi godt nok køkkenhaven med ekstra højbede, men det er nu ikke sådan bare lige. Det påvirker jo stier, vandingsanlæg og er generelt bare et ganske stort bøvl.

Ved anlæg af køkkenhave skal man naturligvis tænke nu og her, men man er altså også nødt til at tænke længere frem. Dertil kommer at anlæg af køkkenhave også gerne må være pænt. Sådan har jeg det i hvert fald.

Personligt synes jeg højbedsrammer er noget så grimme. Altså disse pallerammer, som sælges mange steder. Ingen tvivl om at dyrkning i højbedsrammer er praktisk. Og der findes efterhånden mange smarte løsninger at tilføje – f.eks. kan man få overdække, drivhus til pallerammer og der findes buer med kålnet til pallerammer.

Den nemmeste og billiste løsning til etablering af køkkenhave er selvfølgelig bare at dyrke i jorden. Og glemme alt om højbede. Det var dog ikke en løsning for os, da vores køkkenhave er anlagt på gammel græsplæne. Samtidigt ville vi gerne sikre ny lækker jord til dyrkning af grøntsager.

Anlæg af køkkenhave med byg selv højbede

Kort sagt! Der er virkelig mange tanker og overvejelse at gøre sig, før anlæg af køkkenhaven. Vi begynde anlæg af køkkenhave tilbage i 2020.

Nu 4 år senere, så er vi igang med udvidelse af køkkenhaven – rettere sagt skærehave – med tilføjelse af flere byg selv højbede.

Vi har ikke et eneste tidspunkt fortrudt vores valg om dyrkning af grøntsager i højbede. Tværtimod har vi fundet at det virkelig bare er helt fantastisk.

Højbede er desuden med til at skabe nogle skønne rammer og lige linjer. Jeg ELSKER det! Jeg er specielt begejstret for afgrænsningen, som højbede i køkkenhaven skaber. Dertil hvordan rotation i køkkenhaven gøres nemmere. Jeg har to højbede pr. sædskifte. Det gør det bare enormt nemt og overskueligt år efter år.

Flis i køkkenhaven køkkenhave belægning højbede

Hvor stort skal et højbed være? Og hvor bredt skal et bed være?

Vores køkkenhave er anlagt med byg selv højbede på 150×350 cm.

Nogle vil måske mene at 120 cm er en bedre brede til højbede. De sidste 30 cm gør dog at vi kan have 3 rækker med hovedafgrøder og 5 rækker med mellemafgrøder. Og det matche bedre os.

150 cm brede højbede gør desuden at hvert højbed matcher vores husholdning bedre – altså matcher vores forbrug af de enkelte grøntsager. Vi kører i 8 årig rotation på afgrøder, som er det optimale for dyrkning af kål.

Vi har valgt flis, som belægning i køkkenhaven. Både fordi det fungerer godt, er billigt og fordi det hjælper med til at holde på fugten. Flis i køkkenhaven er desuden ganske behageligt at gå på, såvel sidde og arbejde på.

Læs om stier i køkkenhaven med træflis belægning

Et godt råd før anlæg af køkkenhave i højbede er virkelig at få lavet en køkkenhaveplan.. Altså få sig sat ned og gennemgået, hvad man ønsker at dyrke. Og samtidigt hvordan sædskifte i køkkenhaven, herunder rotation af afgrøder og planlægning af naboplanter.

Det er altså en stor hjælp for ens fremtidige arbejde i køkkenhaven. Men for lige at understrege, så kan vi på det kraftigste anbefale anlæg af køkkenhave i højbede – og vil klart anbefale byg selv højbede, da man dermed kan få højbedene præcis som man ønsker.

Anlæg af skærehave i højbed – og dyrkning af blomster til buketter

dyrkning blomster skærehave skærehaven grønt til buketter

Vi er faktisk så begejstrede for dyrkning af grøntsager i højbede, at vi har udvidet med anlæg af skærehave i højbed.

En skærehave er til dyrkning af blomster til buketter. Såkaldt dyrkning af snitblomster. Modsat prydhaven, hvor haven skal se pæn ud, så handler det i skærehaven om at høste alle blomstrer – førend de springer ud. Netop for at kunne bruge blomsterne til at pynte indenfor.

Læs om dyrkning af blomster til buketter her

Vores skærehave er anlagt, som en forlængelse til køkkenhaven. En tidlig udvidelse allerede i vinteren 2021. Da vi først begyndte med anlæg af køkkenhave havde vi ikke tanke på dyrkning af blomster til buketter. Det er vist stadigvæk et ganske nyt begreb at tale om skærehave og dyrkning af snitblomster.

Altid været glad for en buket blomster. Da vi flyttede ind på Nymølle startede vi dog en større renovering af huset, som vi fortsat er igang med. Samtidigt med at vi er ved at anlægge hele haven. At vi ikke havde tanke på blomster til buketter handler nok mest om at vi ikke havde haven dertil, såvel ikke havde hjemmet til at pynte op med buketter. De første år boede vi mere eller mindre i et par værelser i huset, imens vi renoverede. Helt fra vi flyttede ind, så har renovering dog været anden prioritet – først og fremmest flyttede vi på landet, for at få have og tid til natur og dyr.

Som med nærmest alting her på matriklen, så udfører vi arbejdet i flere etapper. Først blev de mange byg selv højbede placeret i køkkenhaven. Og vi kunne komme igang med dyrkning. Dernæst – den næste vinter – begyndte vi fjernelse af græsset imellem højbedene. Fik gravet ned til automatisk vanding af køkkenhaven. Og endelig – endnu en vinter senere – fik vi lagt flis på stier i køkkenhaven.

Indretning af skærehave i hjemmelavet højbed

Heldigvis nåede vi anlæg af skærehave i højbed, førend vi var helt færdige med anlæg af køkkenhave.

Tilføjelsen af skærehave fulgte i løbet af efteråret 2021. Samtidigt fik vi etableret automatisk vanding af køkkenhaven og skærehaven.

Læs om automatisk vanding af køkkenhave her

Endelig fik vi i vinteren imellem 2021 og 2022 kørt flis på stier i køkkenhaven. Det har gjort en kæmpe forskel at få flis på stierne. Og det har gjort ubeskriveligt meget for vores dyrkning af få automatisk vanding. Vi bruger ikke længere tid på vanding af køkkenhaven. Det kører bare automatisk.

Læs om stier i køkkenhaven her

Udvidelsen af køkkenhaven med skærehave er virkelig også en stor bonus. Det kan jeg kun på det kraftigste anbefale. Skærehaven er nok mere min, end det er Runes. Rune nyder de mange buketter, hvor jeg har det enormt sjovt med forspiring, såning og dyrkning af blomster.

Ved anlæg skærehave i højbed – eller flere højbede – så er det vigtigt, som med dyrkning af grøntsager, at tænke på sædskifte. Georginer må f.eks. ikke stå samme sted år efter år. Samme gælder det med tulipaner, som ikke bør stå samme sted førend 7 år senere.

Ved anlæg af skærehave, så er det også vigtigt at tænkte over dyrkning af grønt til buketter, såvel støtte til blomsterne. Bedste råd jeg kan give for at komme igang med dyrkning af blomster er at tænke over, hvilke blomster man vil dyrke. Såvel hvilken type buketter, som man gerne vil lave. Præcis som man bør gøre det med grøntsager. Også planlæg dyrkning af blomster derudfra. Lad værre med bare at gå efter populære blomster til buketter. Og lad endelig værre med bare at tage ud og køb en masse blomsterfrø. Man risikerer hurtigt at købe en masse blomster, som man aldrig får brugt.

Hvad er højbede?

Det var en lang indledning til at nå til at tale om fordele ved højbede til dyrkning af både grøntsager og blomster. Jeg håber dog at min indledning har afspejlet vores begejstring for højbede. Og forhåbentlig også kommet med nogle ideer til anlæg af køkkenhave – måske tilføjelse af en skærehave?

Forhåbentligt de forskellige fotos af vores køkkenhave også har kunnet virke, som inspiration.

Måske fotos samtidigt har givet tanke på hvad højbede er? Herunder hvor højt et højbed skal være.

Jeg ved, at de fleste forbinder højbede med nogle noget højere højbede – hvad jeg vil kalde plantekasser.

Det er dog en misforståelse at kalde det et højbed, da det blot er en plantekasse til dyrkning af grøntsager. Ikke noget galt i at vælge dette.

Hvor højt er et højbed?

Vores højbede er 15 cm høje – og er rigtige højbede med alle fordele ved højbede.

Pallerammer i et niveau er 20-25 cm høje, så kan også fungerer som rigtige højbede. Sættes to pallerammer ovenpå hinanden, så bevæger vi os udenfor hvad et rigtigt højbed er – dog nærmere hvad de fleste forbinder med et højbed.

For mange vil den ideelle og optimale højde på et højbed være 50-60 cm.

Altså tænker vi højbed, som noget praktisk at arbejde i – altså en god arbejdshøjde i højbed.

Dyrkning i højbede har dog nogle dyrkningsmæssige fordele. Altså når et højbed kun er 10-20 cm højt. Og her tænker jeg ikke på hvor praktisk højbed er til at skabe rammer, rum og kan anlægges ovenpå græsplæne.

Læs mere om hvad højbede er

Jeg forstår fuldt ud at man vælge at lave et højt højbed på 50-60 cm i højden, hvis årsagen er at man har dårlig ryg. Eller af anden årsag ønsker at kunne stå op og arbejde i ens højbed. Fuld forståelse for dette.

Men tænker vi lige at højbed er en lille forhævning af jorden – altså at jorden hæves 10-20 cm – over normalt. Så har det nogle store fordele i forhold til dyrkning, udbytte og plantning. Disse fordele har vi oplevet ganske tydeligt de sidste år. Og bekræfter os bare endnu mere i at vores anlæg af køkkenhave i højbede var det helt rigtige valg.

Hvad er fordele ved byg selv højbede i køkkenhaven?

En af de KÆMPE store fordele ved højbede er at man er langt tidligere igang. Jorden er ganske enkelt frostfri langt hurtigere end normalt.

Ovenstående fotos er taget samme dag, engang her i løbet af vinteren, efter vi havde haft hård nattefrost i flere dage. Faktisk også hård frost i løbet af dagen, flere dage i træk.

Fotos er taget midt på dagen en dag med 4 graders temperatur – hvor det dagen før og natten igennem har været frostvejr.

Bemærk hvordan jorden er stenhård, ude ved kanten af højbedet. Samme var det rundt i alle havens bede – stivfrossen jord.

Fordi vi har haft tøvejr, så er jorden dog allerede blevet varmet op – og midt i et højbed kunne jeg nemt stikke kniven helt i bund. Dette er ganske godt bevis for, at jorden i et højbed hurtigere bliver varm. Og dermed kan man hurtigere komme igang med dyrkning i højbede om foråret.

Indskyder lige at man modsat i en plantekasse – et højt højbed på 50-60 cm i højden – vil opleve først at kunne komme i jorden langt senere. Også noget senere end i resten af haven, da et højt højbed fungerer som en fryser for jorden.

Tidlig dyrkning med køkkenhave i højbede

At komme tidligt igang med dyrkning er afgørende for mange grøntsager. Det gælder f.eks. ved dyrkning af tidlige kartofler. Allerede i marts måned har vi hurtigt 8 grader i jorden, så vi kan begynde lægning af forspirede kartofler.

Læs om dyrkning af tidlige kartofler i højbed

En ting er dog hurtigere at kunne komme igang med dyrkning i foråret. Noget andet er at jorden opretholder en højere varmen igennem sommeren.

Ved en højere temperatur i jorden, igennem vækstsæsonen, så får vi en længere vækstsæson. Dette har vi specielt oplevet i forhold til dyrkning af tomater på friland – og i forhold til blomster. Vores georginer står længere flotte i højbed, end de gør rundt i haven. Dermed får vi en længere sæson med georginer til buketter.

Endnu et par fordele ved dyrkning af køkkenhave i højbede – såvel dyrkning af blomster i højbed – er en bedre jord. Man træder aldrig i jorden, hvilket sikrer mere luft i jorden og dermed bedre mikroliv i jorden. I et højbed kan man bedr koordinere plantning og sikre tættere plantning, hvilket bidrager til mindre ukrudt og dermed mindre lugning af køkkenhaven – ganske enkelt fordi de mange planter skygger af for ukrudt.

Dyrkning i højbed giver kort sagt bedre oversigt og kontrol.

Vi oplever også at vanding af højbede er nemmere. Ikke kun fordi vi har installeret automatisk vanding, men også fordi jorden er begrænset i et højbed.

Jeg kan faktisk ikke nævne nogle ulemper ved dyrkning i højbede. Det skulle da lige være, at udvidelse at køkkenhaven for mere planteplads er noget mere besværligt, end ved dyrkning på et bart stykke jord. Nu er det dog ikke så ofte, at man lige udvider køkkenhaven. Tænker det derfor, ærligt talt, ikke som en ulempe ved højbede.

Hjemmelavet højbed til køkkenhaven

Nu vi taler fordele ved dyrkning i højbed, så vil jeg også kraftigt fremhævede fordelel ved at byg højbede selv. Fremfor at vælge højbedsrammer – også kaldet pallerammer til højbed.

Ved at lave et hjemmelavet højbed, så får man fuld fleksibilitet og kan designe sin køkkenhave præcis, som man ønsker. Det er altså bare lækkert.

Vores højbed til dyrkning af grøntsager er, som sagt, 150×350 cm. Vores skærehave højbed er 150×150. Sådan et bed passer perfekt til dyrkning af blomster.

Hvor dyb skal jorden være i et højbed?

Med fare for at gentage mig, så er vores højbede 15 cm høje. Vi har ikke gravet ud, hvis nogen tænker hvor dyb jorden skal være i et højbed. Vi har ganske enkelt placeret højbedepå græsset og fyld med jord.

jord til højbede

Der skal bruges temmelig meget jord til højbede. Det bliver til mange køreture med trillebøren. Vi delte arbejdet over flere dage, så det gik fint.

Græsset i bunden af vores højbede kommer til at kompostere, så det bliver til næring til planterne. Og som vi får dyrket jorden, så skal jorden nok blive bedre.

Sagt på en anden måde. Det er totalt spildt at bruge energi på at grave græsset væk og fylde op med ekstra jord, for at lave en dyb jord i et højbed.

Det giver langt mere at sørge for jorddække af jorden i efteråret. Det har desuden den gevinst, at bekæmpe ukrudt. Vi gør det ganske simpelt ved at lægge et lag af græsafklkip udover vores højbede i efteråret, når vi vinterklargør haven. Andre højbede – som tidligere står tomme, f.eks. jordbærbede – sås til med grøngødning.

Til de meget næringskrævende planter, såsom dyrkning af kål og kartofler, så sørger vi desuden for tilførsel af massevis af kompost før plantning.

kompost jord køres på byg selv højbede

Kort sagt. God jord til køkkenhaven skabes oppefra. Altså ved tilførsel af gødning, jorddække og kompost. Også ellers lade planter arbejde i dybden og derved sikre en løs jord.

Brug derfor endelig ikke energi på at grave ud for at få en bedre dyb jord i et højbed. De 15 cm vi har er ganske rigeligt til at give næring til planterne den første sæson. Derefter forbedres jorden fremadrettet på de forskellige metoder, som jeg netop har nævnt.

Byg selv dine højbede i træ

Højbede er et nemt gør det selv projekt. Der er virkelig ingen grund til at investre i dyre løsninger, eller alliere sig med en tømrer. Det er nemt at byg højbede selv.

Klargjort træ til hjemmelavet byg selv højbede

Et højbed er trods alt bare en ramme. Ingen grund til at begynde med forankring eller afstivning, når vi taler et højbed på 15 cm i højden.

Taler vi et højt højbed, så er der det nok nødvendigt med afstivning – så det undgås at træet bøjer, når det fyldes med jord.

Jeg har dog lavet en lille forankring – afstivning, om man vil – på de lange 350 sider. Dette for at sikre at planken ikke bøjer ud. Det har næppe været nødvendigt, men jeg har gjort det. Blot et 20 cm bræt, som er sat midt på langsiden. Det stikker 10 cm ned i jorden. Skruet fast på langsiden. Og selv nu 4 år efter, så står mine højbede forsat enormt flotte – og lige. Se blot nedenstående foto, som blev taget forrige uge, da vi fik lidt sne igen.

Samling af højbed har jeg gjort med 3 skruer i hvert hjørne. Altså virkelig nemt! Mine byg selv højbede er blot placeret direkte på græsplænen. For at få dem i vatter, har jeg brugt nogle små sten i hjørnerne. Dette for at kunne løfte et hjørne og sikre mine højbed stod i vatter. Det er måske mest for skønhed, men det tæller det hele.

At lidt jord fra højbedet drysser ud i en side, når jorden fyldes i, gør intet. Når først jorden sætter sig og der kom flis på stierne, så ses det ikke.

Hvad er det bedste træ til byg selv højbede?

Er man ikke bekendt med begrebet træsorters hårdhed, så skal er ikke meget google søgning til førend man vil lære at eg er vældig hårdt. Ipé er endnu hårdere og samme med kastajnetræ og robinie træ.

Der skal heller ikke meget søgning på google til, for at lære, at egetræ er vældig dyrt. Ipe og robinie træ er ligeledes voldsomt dyrt.

Kastanjetræ er noget mere fornudftigt i prisen, men fortsat vil det blive noget af en udskrivning for at lave højbed i kastanjetræ.

Bedste træ til billigt højbed

Når nu vi taler et byg selv højbed, så bør man også spørge sig selv, hvorvidt man ønsker at betale en høj pris for at få det bedste træ til højbede.

Omvendt, hvorvidt man kan udskifte sine højbede efter 7, 10 eller 15 år. Altså ganske enkelt byg nye højbede selv, endnu engang.

Undlader at nævne trykimprægneret træ, trods det ville være en langtidsholdbar løsning til et højbed. Vælger, som sådan, ikke trykimprægneret træ til højbede i køkkenhaven fra fordi der skal dyrkes grøntsager opad. Det er begrænset, hvad træet afgiver og trykimprægneret træ er idag blyfri. Det var især indholdet af bly i trykimprægneret træ, som gjorde at man førhen fraråde trykimprægneret træ til højbede.

Der er dog ingen grund til at tage chancerne med ens fødevarer. Sådan har jeg det i hvert fald.

Jeg fravælger dog trykimprægneret træ til mine byg selv højbede, da vi kommer til at bevæge os rigtig meget omkring højbedene, såvel sidde på højbedene og støtte med knæ på højbedene imens vi luger, planter og sår. Og trods imprægneret træ ikke indeholder bly idag, så vil jeg ikke risikere at få en splint fra trykimprægneret træ.

Dertil kommer selvfølgelig, tanke på hvor længe man ønsker at have køkkenhave. Nu og her, så kan jeg ikke forestille mig at nedlægge køkkenhaven. Hvordan det ser ud om 10 år, det ved jeg ikke.

Med andre ord, så har vi ikke valgt det bedste træ til vores højbede.

Vi har valgt træ til vores byg selv højbede, ud fra at det skal holde ok og ikke koste en formue. Nu skal man altid passe på med ultimatummer, men med vores erfaring fra de sidste 4 år med vores hjemmelavede højbede til køkkenhaven og skærehave, så tænker jeg ikke at opgradere træsort til vores højbede – om jeg så vandt jackpot.

Praktiske og holdbare byg selv højbede – Og BILLIGT højbed

Vi har valgt douglas gran til vores højbede. Valgt en 35mm tyk brædde, med ru overfalde og dermed står ekstra kraftig i overfladen. Det var i hvert fald den vejledning vi fik fra savværket.

træ til højbede

Vi havde faktisk tænkt at vi skulle lave højbede i sibirisk lærk. Det byggede vi vores hjemmelavet hønsehus i. Vi brugte også sibirisk lærk til vores stativer i bærhaven til hindbær og espalier til brombær. Prisen er dog steget voldsomt på sibirisk lærk de seneste år. Prismæssigt lå vi på nærmest det dobbelt for sibirisk lærk, fremfor douglas grantræ til vores højbede.

Hårdheden hos sibirisk lærk er højere end douglas gran. Med 0,3 i større hårdhed. Tilsvarende er eg næsten dobbelt så hårdt som douglas grans. Læs om træsorters hårdhed her

Der er dog mere og mere skriveri om at sibirisk lærk – trods sin hårdhed i teorien – faktisk ikke er helt så godt, da det er vokset frem ganske hurtigt. Vi har da også allerede skiftet et par stolper i bærhaven, hvor vi har brugt stolper i sibirisk lærk.

Dansk douglas grantræ, er vokset frem under noget langsommere forhold. Herunder noget lavere temperaturer året rundt, som giver tættere årringe og dermed bidrager til øget hårdhed, såvel holdbarhed i træ.

Igen, hvad vi lod os fortælle af savværket – hvor vi både købte sibirisk lærk år forinden, og sidenhen douglas gran. Savværkets anbefaling var i hvert fald helt tydelig, at når det var træ til højbede, så ville douglas gran være det bedste træ.

Erfaring med byg selv højbede i douglas gran

Endnu har vi ikke udskiftet et eneste bræt i køkkenhaven. Jeg kan tilføje at der desuden ikke er nogen antydning af at vi skal byg nye højbede de næste år.

Jeg regner stærk med at vores billige højbede holder 15 år, hvis ikke mere. Træet har godt nok jord kontant, men står jo ikke i vådt jord. Da det netop er et højbed med kun 15 cm sider, så løber vandet hurtigt væk. Den kontinuerlige dyrkning i højbedene sikrer desuden at jorden forbliver let og luftig.

Nu har jeg nævnt billige højbede et par gange, så lad mig smide nogle tal på borde. Vi betalte 5400 kr for alt træ. Vi købte rigeligt. Har brugt til forskelige andre projekter. Skal jeg forsøge at estimere, så har vi betalt 3500-4000 kr for det træ vi har brugt til vores 19 hjemmelavede højbede til køkkenhaven på 150x350cm, såvel 9 højbed til skærehave på 150x1500cm.

Og det er inklusiv de 3 ekstra højbede, som jeg netop har bygget.

Det er da ganske fair. Og må siges at være billige højbede. Vi har selvfølgelig brugt tiden på at bygge de mange højbede. Det havde vi selvfølgelig sparet ved at købe højbedsrammer, pallerammer til højbed eller fået en tømrer til at lave højbede for os. Nu kan vi så også bare godt lide gør det selv projekter. Og trods det ikke er den største håndværker præstation, så er jeg ganske glad for mine byg selv højbede.

Anlæg af køkkenhaven med byg selv højbede

De tre nye højbede skinner tydeligt igennem. Den røde farve i træet er vældig hidsig, men falder til i løbet af et par uger – også vil træet stå med en enormt flot grålig tone.

Hvordan skal træ vende til højbed

Samling og opbygning af byg selv højbede til køkkenhaven

Et hurtigt lille ekstra råd til byg selv højbede er at have fokus på hvordan træ skal vende til højbed. Det er egentligt det samme, uanset hvad man bygger. Hav fokus på hvordan træet skal vende.

Det har stor betydning for holdbarhed. Specielt vigtigt for holdbarhed af ens højbede, da træet hårdeste side bør vende ind mod jorden.

Kig på træet årer og sikre at årets ringe vender indad mod jorden.

Det virker måske, som en lille ting, men det har hurtigt et par års betydning – altså et par års ekstra holdbarhed på ens højbede. Og det er jo virkelig værd at tage med, da det udsætter tidspunktet for hvornår man igen skal igang med fornyelse og endnu et projekt: byg selv højbede.

Inderbeklædning af højbede

Har læst mange steder, at nogen ligefrem begynder at beklæde højbede med plastik. Altså tilføjer inderbeklædning til højbede. Spørg du mig, så er det helt tosset.

Træet vil udsættes for regn fra himlen. Inderbeklædning af højbede vil blot fastholde fugt i træet længere tid, end har træet kontakt med jorden.

Tvivler virkelig på at det er en bedre løsning. Og miljømæssigt er det da helt tosset at begynde at beklæde højbede med plastik. Vi bør jo netop fokusere på at bruge mindre plastik i haven, såvel hjemmet og vores hverdag.

Hvad skal der i bunden af et højbed?

Med fare for at være for kæk, så skal der jord i et højbed. Og faktisk ikke andet. Lad værre at begynd at kom grene i et højbed. Det vil formulde langsomt og bare være til enormt besvær ved dyrkning i højbedet.

Lad desuden værre at tænk på at stil højbede på fliser eller andet. Blot placer de færdige byg selv højbede direkte på jorden – eller som os direkte på græsset. Vi har ikke brugt tid på hverken at slå græsset eller grave græsset væk. Vi har ganske enkelt anlagt vores køkkenhave direkte ovenpå den gamle græsplæne.

Vores højbede er 15 cm høje. Og med et jorddække på 10-15 cm, så skal jorden nok kvæle græsset. Det har intet problem været med vores tidligere anlagte højbede.

Bekæmp ukrudt med pap i bunden af højbed

De nye højbede, som jeg netop har lavet, har jeg dog fyldt med pap i bunden af. Måske mest fordi vi har en masse pap i overskud efter renovering af køkken, som har været vinterens helt store projekt.

fyld til bund af højbede af pap for at undgå ukrudt

Normalt bruger vi overskynde pap i vores kompost – naturligvis kun pap uden tape, farve og andet skidt. Pap er rigtig fint at kompostere. Virkelig godt her henover vinteren, hvor komposten hurtigt kan blive meget våd.

Nu er der kommet pap i bunden af højbed. Stykket vi har placeret de nye højbede på er samtidigt et stykke med ekstra meget senegræs og ukrudt. Været en tidligere hestefold. Derfor vil vi gerne lige gøre lidt ekstra for ta bekæmpe ukrudt i de nye højbede.

Vi har gjort lignende med de tidligere højbede til skærehaven. Og der har det fungeret rigtig godt med pap i bunden af højbed for at bekæmpe ukrudt. Vi har i hvert fald oplevet langt mindre ukrudt i skærehaven, end vi har i selve køkkenhaven.

Havde jeg overskydende pap, så ville jeg gerne have fyldt bunden af vores højbede i køkkenhaven. Det gjorde vi dog ikke, da vi ikke havde pap. Og slet ikke de mængder til de mange hjemmelavede byg selv højbede til køkkenhaven. Jeg ville aldrig gå ud og begynde at købe pap for at komme pap i bunden af et højbed. Slet ikke flere højbede, når man blot sørge for et jordække på 10-15 cm, så skal det nok kvæle græsset. Også må man efterfølgende bruge lidt ekstra tid på lugning af højbede, for at bekæmpe fremspiret ukrudt. Det vil dog kun være den første sæson.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *