Tryk "Enter" for at gå til indhold

Nu skal de tidligere kartofler i jorden…

Vi har haft nattefrost næsten hver nat, hele ugen. Mange vil mene det er for tidligt at lægge kartofler – nogle tænker om kartofler kan tåle frost. Vi vil have tidlige kartofler, så lægger vores forspirede kartofler NU.

Kan kartofler tåle frost?

Det hurtige svar er nej! Kartofler kan ikke tåle frost. Frost får kartofler til at splatte ud, rådne og blive helt uspiselige. Kartofler vokser desuden ikke i frostvejr – der skal være minimum 6 grader i jorden for at kartofler vokser.

Det er da også alt for tidligt med lægning af kartofler her i marts, hvis man ikke har gjort sine forberedelser. Siden februar har vi haft fiberdug og plastik lagt på jorden, hvor vi skal have lagt tidligere kartofler.

Førend vi lagde fiberdug og plastik til dyrkning af kartofler har vi kørt godt med kompost på jorden. Dette bidrager også til opvarmning af jorden.

Med et jordtermometer har jeg netop tjekket jorden. Temperaturen i jorden er 9 grader. Dette til trods for, at vi har haft nattefrost hele ugen – og idag har biden koldt vejr.

kan kartofler tåle frost plast forspiring opvarmning kartofler dyrkning lægning

Med 9 grader i jorden, under fiberdug til kartofler og plastik til kartofler, så kunne vi faktisk godt have lagt kartofler tidligere. Vi har blot ikke haft tiden. Idag skal de mange læggekartofler dog i jorden, så vi i løbet af 90 dage kan høste de første tidlige kartofler.

Forspiring af kartofler for tidlige kartofler

Endnu et vigtigt trick for tidlige kartofler er forspiring af kartofler. Vi har siden midt februar – altså i en god månedstid – haft vores læggekartofler til forspiring.

tidlige kartofler forspiring læggekartofler

Nu har alle læggekartofler rigtig fine fede grønne skud. Dette opnås ved at stille sine læggekartofler til forspring ikke for lyst, ikke for varmt – et kælder vindue bruger vi. Det fungerer SUPER godt, som det ses.

Læs om forspiring af kartofler her

Efter lægning af kartoflerne, så lægges igen fiberdug og plastik henover kartofler. Dermed kan vores kartofler tåle frost i jorden, hvor de er beskyttet af først jorden og ovenpå fiberdug og plastik. Og nattefrost i løbet af marts, april og maj er altså intet problem. Det er heller ikke noget problem, hvis vi i april får snevejr og flere dage med frost – det skal vores læggekartofler nok klare.

kan kartofler tåle frost plastik forspiring opvarmning kartofler dyrkning lægning

Med de mange læggekartofler i jorden – og fiberdug, såvel plastik på kartofler – så er det blot at vente. I løbet af 3-4 uger spirer kartofler frem. Derefter hyppes kartoflerne, plastik tages væk og kun fiberdug beskytter kartoflerne i slutningen af april. Samtidigt udplantes forspirede salatplanter i rækkerne imellem kartoflerne. Dette for at optimere udnyttelsen af jorden.

Kartofler og frost

De tidlige kartofler, som lægges her i foråret er naturligvis spist inden vinter. Når vi kommer til maj, så lægges også de mange vinterkartofler – også kaldet gemmekartofler. Disse tages op førend frosten tager til. Vi plejer at høste kartofler i løbet af september måned.

Andre vælger dog at lade deres kartofler ligge i jorden. Dette kan man med fordel gøre, hvis man har sandjord. Vi har lerjord her på Nymølle, så ville risikere at kartoflerne rådnede væk i løbet af vinteren.

En løsning kunne selvfølgelig være at lave en jordkule til opbevaring af rodfrugter og opbevaring af kartofler i løbet af vinteren. Vi har dog plads til opbevaring i værkstedet. Og det fungerer helt super. Det er desuden dejligt ikke at skulle ud, i løbet af vinteren, og grave kartofler op af jorden eller grave kartofler frem fra jordkule.

Men helt konkret, så kan kartofler ikke tåle frost. Så ligesom de tidlige læggekartofler skal beskyttes mod frostvejr på en eller anden måde, så skal man også med gemmekartofler sørge for at sikre der ikke kommer frost til ens kartofler. Ideelt bør kartofler opbevares ved 8 grader. Dette kan vi sikre i værkstedet – for andre er løsningen at lade kartoflerne blive i jorden, og måske dække jorde med halm, fiberdug eller plastik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *