Alle krukker med tulipaner begynder at blive placeret i haven. Idag er det krukkehaven foran huset, som sættes op med vores smarte “hjemmelavede planteborde” og automatisk vanding til krukker.
Tulipanløg og forårsløg
Jeg har gentaget det mange gange, jeg elsker tulipaner. Havens bede er proppet med tulipanløg – såvel andre skønne forårsløg, men først og fremmest tulipanløg.
I havens bede er lag de sikre tulipanløg. Altså tulipaner jeg ved kommer igen år efter år. Læs om sikre tulipaner her
Jeg har dog også enormt mange krukker med tulipaner. I krukker har jeg de mere specielle tulipaner. Nogle vil måske sige de vanskelige tulipaner, da jeg i krukker har tulipaner, som skal graves op hvert år. Jeg hygger mig dog med det. Jeg synes det er sjovt. Faktisk er det nærmest blevet en sport at kunne se, hvordan jeg kan formere mine tulipanløg – efterhånden blevet vældig god til formering af tulipanløg.
Kort sagt! Haven er PROPPET med tulipaner. Både i havens bede og ethvert sted, hvor der kan stå en krukke.
For at sikre en lang blomstring af forårsløg, så har jeg dog ikke kun tulipaner. Vi har også massevis af vintergækker, påskeliljer og andre skønne forårsløg. Og for hver art, så har vi flere forskellige sorter, for at sikre en lang blomstring.
Krukker med tulipaner
Det skulle dog ikke handle om min passion for tulipaner, eller havens bede med tulipaner. Det skal handel om krukkehaven idag. Jeg er nemlig netop begyndt at hente alle de mange krukker med tulipaner ud fra stalden.
I stalden har alle tulipaner i krukker overvintret. Egentlig ikke for at beskytte mod frosten, men for at beskytte mod regn. For meget vand er nemlig det helt store problem for tulipanløg – ingen af de mere specielle tulipaner tåler at være våde ret længe af gange. Løgene rådner ganske enkelt…
Førend krukkerne flyttes i haven, så har jeg dog fået sat mit “hjemmelavede plantebord” til krukker op. Okay! Ikke så meget hjemmelavet, som opfundet. Mit plantebord til krukker er lavet at fundamentblokke – såkaldte lecablokke. De vejer ikke alverden, så er nemme og flytte rundt.
Umiddelbart ser det måske ikke så pænt ud, med alle de grå blokke. Når først krukkerne bliver placeret, så ses blokkene dog nærmest ikke – og når først blomstringen starter, så er blokkene helt skjult af blomster.
Leca blokke er desuden super billige. Betaler kun 26 kr for en sådan lecablok. Det er en noget anderledes pris end de planteborde til krukker, som sælges på nettet. Jeg har et par stykker – eller ti – af disse planteborde af jern. De fungerer super godt, men er også temmelig dyre. Læs om planteborde til krukker her
Tidligere har jeg haft en løsning med at fjerne de espalierer i whiskeytønderne – og lægge et par fliser henover, hvormed jeg fik lavet et fint plantebord. Det fungerer super! Nu har jeg dog plantet klematis i tønderne, så den løsning fungerer ikke mere. Tidligere havde jeg ærteblomster i tønderne, som jo sås på ny hvert år.
Læs om hjemmelavet opsats til krukker her
Krukkehave med tulipaner i krukker
De mange krukker med tulipaner indleder årets brug af vores krukkehave. Henover vinteren har alle lecablokke været fjernet og her har blot været tomt – foruden julelys i de to espalier til klematis i whiskeytønderne.
Vores krukkehave er placeret stik syd, lands husmuren. Vi går her temmelig meget, da dette også er indgangen til haven. Krukkehaven opstod ud fra et ønske om nemt at kunne komme til at male sokkel og kalke huset. Fremfor at have bede helt op til huset, hvor vi dermed skulle kæmpe med beplantning, når facaden friskes op.
Senere på sæsonen er her fyldt med tidlige stauder. Og igen senere på sæsonen er krukkehaven fyldt med massevis af krukker med georginer. Igen senere er krukkehaven pyntet med sene efterårsstauder – især mange krysantemum i krukker.
Vores krukkehave er dog først og fremmest til krukker med tulipaner og sidenhen krukker med georginer. For at lette vanding af de mange krukker, så har vi fået lavet et smart vandingsanlæg til krukke. Fungerer super smart. Vandet trækkes fra vores nedgravede regntank og med et drypvandingssystem, så vandes alle krukker et par gange om ugen.
Læs om automatisk vanding af krukker her
Endnu en gevinst ved automatisk vanding af krukker – altså drypvanding – er, at det er jorden der vandes. Dette hjælper effektivt med til at spare på vandet, men det gør også at planterne står flottere. Vi har f.eks. aldrig problemer med råd på bladene hos vores tulipaner. Vores georginer har heller ingen problemer med skimmel, som ellers er et stor problem i sensommeren.
Naturligvis tager det noget tid at få sat vandingsanlægget op, ligesom det tager tid at få placeret alle lecablokke og placeret alle krukker med tulipaner. Det er dog det hele værd, når blomstringen starter.
Her i krukkehaven har jeg KUN tulipaner. Andre steder i haven, hvor jeg også stiller krukker op har jeg både tulipaner og andre forårsløg, såvel andre forårsblomster.
Krukkehaven er dog kun krukker med tulipaner. Og her er kun pink og lill nuancer af tulipaner – som er de farver indenfor tulipaner, som jeg er mest glad for.