Tryk "Enter" for at gå til indhold

Sådan sikrer jeg at tulipaner blomster igen og igen…

Jeg tør godt sige, at jeg efterhånden er ekspert i tulipaner til haven. Haven bugner i hvert fald af utallige smukke tulipaner. Hver og en kommer igen og igen, som flerårige tulipaner – trods alle ikke er sikre tulipaner.

Tulipanmanien tager fart

Efter en indledning, hvor jeg positioner mig som ekspert i tulipaner, så er det vist kun passende at korrigere. Jeg er trods alt jyde, så pral bruges ikke. Jeg er nok egentlig også nærmere “bare” tosset med tulipaner. Ekspert i tulipaner bliver jeg vist aldrig, da det virkelig et en KÆMPE videnskab.

Læs om tulipanfeberen i 1600 tallet her

Jeg er virkelig tosset – besat om man vil – af tulipaner. Og trods haven står fantastisk smuk nu, med utallige smukke tulipaner, så er blomstringe ikke min besættelse. I hvert fald ikke blomsterfloret. Min besættelse handler om at sikre blomstringen år efter år.

Misforstå mig ikke! ALLE tulipaner er flerårige. Og alle tulipaner deles ved sideløg, så der vil komme flere og flere tulipaner – vel at mærke, når tulipaner dyrkes og passes korrekt.

Langt de fleste dyrker tulipaner, som etårige fremfor som flerårige tulipaner. Mange har problemer med at tulipaner ikke kommer igen næste år – eller at tulipanerne ikke præsterer ligeså flot andet år. Deraf min besættelse: jeg arbejder ganske enkelt for at sikre tulipaner blomster igen, hver år.

Mange tulipaner vil ikke komme igen i haven. Det handler om at tulipanløgene ikke kan klare vores våde efterår og vinter – derfor jeg har så ENORMT mange løg i krukker.

Der findes dog massevis af tulipaner, som villigt kommer igen år efter år. Nogle kaldet det flerårige tulipaner – mest brugt er betegnelsen sikre tulipaner.

Flerårige sikre tulipaner til haven

Jeg har flere gange omtalt de sikre tulipaner her på bloggen. Jeg vil egentlig ikke gentage de mange sikre tulipaner, som jeg efterhånden har god erfaring med – jeg finder desuden konstant flere og flere, eftersom haven udvides og flere farver hentes hjem til haven.

Vi overtog Nymølle 2017. Og er ved at etablere haven fra den ene ende af – bogstaveligtalt. Vi taget 1-2 bede af gangen og udvider på den måde, langsomt prydhaven.

Vi er startet ud med de pink tulipaner, da de første bede har haft pink i tema. Sidenhen er kommet lilla, et flammebed med rød og gul og netop kommet til en hvid have, som skal fyldes med hvide tulipaner – jeg er allerede ved at eksperimentere med sorter, som holder godt i haven.

Læs om sikre tulipaner her

Det jeg vil skrive om idag er, hvordan jeg sikrer næste års blomstring. Uanset om der vælges de sikre tulipaner – også kaldet flerårige tulipaner til haven – eller om der vælges de mere besværlige tulipaner.

De besværlige tulipaner har jeg massevis af. Det er disse tulipaner, som er noget mere specielle i blomsten – f.eks. papegøje tulipaner. Jeg dyrker de besværlige tulipaner i krukker, da det letter opgravning, tørring og den videre pasning.

Der er nemlig to punkter, som er vigtige. Uanset om det er sikre eller besværlige tulipaner. Det handler ganske enkelt om at fjerne blomsten efter afblomstring, såvel som at lade bladene visne helt ned. Ganske enkelt. Ikke desto mindre enormt vigtigt. Og ja, det er EKSTRA vigtigt med de sikre tulipaner.

flerårige tulipaner sikre

Klip blomsten af tulipaner – også de flerårige sikre tulipaner!

Jeg vil faktisk sige at det absolut vigtigste for at sikre tulipaner kommer igen, er at klippe blomsten af – efter blomstring. Ellers bruges løget alt sin energi på at sætte frø, hvilket er helt unødvendigt.

Straks kronbladene er begyndt at falme, så fatter jeg saksen og klipper.

Ovenfor set til venstre et foto, hvor tulipanen “light & dreamy” er begyndt at falme. Jeg klipper alle blomster væk, som det ses på fotoet til højre. Mange vil formentligt mene det er synd og en voldsom behandling, men det er vigtigt. Det sikrer løget bruger energi på sideløg og på at løget i sig selv vokser større – fremfor at bruge energi på at sætte frø. Frø, som aldrig bliver til noget alligevel, her i Danmark. Altså spild af energi.

Med haven fyldt af tulipaner, så er det et stort arbejde. Det er dog det hele værd.

saks til tulipaner

Når jeg klipper tulipaner, så bruger jeg en helt almindelig saks. Det fungerer bedst. Førhen brugte jeg en havesaks, men det er for besværligt – det går langt hurtige med en lille hobbysaks, så kan jeg hurtigt klip, klip og klip. På denne årstid har jeg faktisk, nærmest altid, denne lille saks med i lommen. Og kan altid lige bruge 2 minutter på at klippe tulipaner.

Nu er fotos, som jeg viser godt nok af tulipaner i krukker. Processen er dog præcis den samme for de flerårige tulipaner i haven – også kaldet de sikre tulipaner. Efter afblomstring, så klipper jeg blomsten væk – førend frøstanden vokser frem.

Nå ja! Også HUSK at lad tulipaner visne ned – det er vigtigt! Men tænker næppe at nogen begynder at klippe tulipanbladene væk, så nok ikke så vigtigt at pointere. Bladene dækker jo også jorden, så ukrudt ikke spirer frem – og her i haven har stauder dækket de visne blade, førend de bliver rigtig grimme. Så jeg fjerner aldrig bladene. De visner ned og får lov at formulde i bedet.

flerårige tulipaner sikre tulipanløg

Nu har jeg vist de pink krukker ved huset. I skal også lige se de hvide tulipaner og sorte tulipaner, so jeg har i krukker ved vejen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *