Tryk "Enter" for at gå til indhold

Højsæson for tulipaner – og stadigvæk HELT udenfor sæson…

Tulipanløg lægges i november og blomstrer i foråret. Det er derfor helt udenfor sæson at tale om valgt af tulipanløg til haven. Ikke desto mindre, så skal dette indlæg handle om tulipaner som kommer igen – såkaldt sikre tulipaner i haven.

Tulipaner i haven – og tulipaner i havens bede

Jeg har efterhånden skrevet en del om tulipaner her på bloggen. Og det er næppe nogen hemmelighed, at jeg enormt mange krukker med tulipaner.

Tulipaner er nemlig temmelig besværlige planter – eller rettere sagt besværlige løg. Tulipaner må aldrig står for vådt, tulipaner skal tørres om sommeren og stå tåler ikke at stå i en våd jord hele vinteren. Ellers risikerer løgene at rådne væk…

Det er bare langt nemmere at dyrke tulipaner i krukker, når løgenen skal graves op. Præcis ligesom det er langt nemmere at beskytte tulipanløg i krukker mod for meget nedbør – krukkerne kan ganske enkelt tages ind i en garage, værksted eller blot dækkes af plastik, henover vinteren.

Læs om tulipanløg i krukker her

Tulipaner gør det dog også FANTASTISK smukt i et bed.

sikre tulipaner som kommer igen

Og jeg har da også rigtigt mange tulipanløg lagt i havens bede. Når det kommer til at lægge tulipanløg i havens bede, så vælger jeg de tulipaner som kommer igen – såkaldt sikre tulipaner.

Egentlig en sjov betegnelse “sikre tulipaner”. Alle tulipaner er sikre, men afhængig af sort, så kræves forskellig behandling. Og når der tales om de sikre tulipaner til haven, så menes tulipaner, som bedre tåler regn, såvel bedre tåler vores danske klima – altså hvor løgene ikke skal tørres 100% igennem i løbet af sommeren, for at blomstre igen året efter.

Fotoet ovenfor er et ret godt bevis for, at det er muligt at lægge tulipaner som kommer igen. Tulipanløgene er alle lagt i 2019. Blomstrede første gang i 2020. Og nu i 2021, så er tulipanløgene ikke bare kommet igen – der er kommet langt flere tulipaner. Hele bedet er fortiden dækket af grønne blade fra tulipanløg, som er klar til at blomstre den næste månedstid.

Valg af tulipaner som kommer igen i haven

Tulipanløg lægges i november. Det er derfor måske lidt mærkeligt at tale om valg af tulipanløg til haven, nu og her. Ovenstående foto er dog et godt bevis for at det er muligt at vælge tulipaner som kommer igen. Derfor dette blogindlæg.

Når det kommer til at vælge de sikre tulipaner til havens bede, så er det bedste råd nok at prøve sig frem – hvad der fungerer i én have, fungerer ikke nødvendigvis i en anden have.

Forskellen på succes og fiasko kan meget let handle om jordbund – om man har sandet, leret eller muldjord. Dertil kommer også om løgene lægges i sol eller skygge. Altså hvor meget jorden tørres ud, henover sommeren.

Her i haven har vi en lerjord, så bestemt ikke ideelt til dyrkning af tulipaner. Haven vender dog stik syd, så det løser en stor del af problemet – og henover sommeren bliver jorden helt udtørret. Og det gør den så alligevel ikke helt, for jeg lægger tulipanløg i mine staudebede – og alle stauderne har behov for vand, henover sommeren.

Med andre ord. Når jeg kan få succes med at lægge tulipaner som kommer igen, så tror jeg næsten de fleste kan. Havens jord er i hvert fald alt andet end ideel til tulipaner.

Mit bedste råd til valg af sikre tulipaner er at vælge de lidt mere kedelige tulipaner. Papegøje tulipaner og tulipaner med forskellige farver i samme blomst, har jeg ikke succes med. Der er løgene også forædlet enormt meget, for netop at fokus er på blomsten. Og der er formentligt gået nogle andre egenskaber tabt…

Trods man vælge de mere ensartede og simple tulipaner til havens bede, så er blomstringen ny ikke mindre skøn – og fornøjelsen er ej heller mindre, når de blomster i foråret. Og ja, så kan man altid – ligesom jeg – lægge de mere specielle tulipanløg i krukker.

Sikre tulipaner til haven

Når det kommer til de mere enkle og simple tulipaner, så er udvalget enormt. Jeg opdager selv konstant nye, som passer til et bed. Nå ja! Og jeg får måske også bare øjnene op for andre farver, som haven tager form.

Indtil videre har jeg mest bevæget mig i de pink tulipaner og hvide tulipaner – da det har passet til de bede, som vi har anlagt indtil videre.

Men vil man gå efter de virkelig sikre tulipaner, så skal man gå efter Darwin hybrider – hvoraf en meget sikker kategori er appeldorn tulipanerne. De findes i flere farver, men navnet indeholder appeldorn.

Af de tulipaner, som jeg selv har god succes med, så kan jeg også nævnes Spring Green, Barcelona, Pink Impression, Aafke, Queen of Night – for bare at nævne nogle få. Der er utroligt mange sikre tulipaner, udover darwin hybrider.

Ekstra fordele ved tulipaner, som kommer igen

Lad mig desuden fremhæve endnu en fordel ved at vælge sikre tulipaner. Udover blomster glæden i foråret, så sørger tulipanerne også for at dække jorden lynhurtigt i foråret. Derved mindskes fremspiring af ukrudt, hvilket i sig selv nærmest er nok til at fylde ens bede med tulipanløg og andre forårsløg.

Alle staudebede her i haven er tæppebombet med forårsløg. Nogle bede starter med snepryd, vintergækker eller krokus. Derefter følger i flere bede påskeliljer. Ens for alle staudebede er at her er langt massevis af tulipanløg. Tulipanløg er bare virkelig geniale til at sikre, at jorden er dækket, førned de tidlige stauder blomstrer.

I bedet fra fotoet længere, oppe, som jeg viste med de enormt mange tulipanløg. Er det tydeligt at se jorden er dækket fuldstændigt af for ukrudtet. Før tulipanerne tog over, så har jorden været dækket af hvide krokus – ikke til at se nu, men det var smukt.

Og zoomer man ind, så vil man se at stauder allerede er godt på vej.

løjtnantshjerte tulipaner tulipan bed staudebed

Ovenstående er en løjtnantshjerte, som vil blomstrer til maj – blomstrer, når tulipanløgene er ved at tage af for i år. Dernæst følger pæoner og roser.

Så alt imens tulipanløgene visner ned, så næring samles i løget til næste års blomstring. Ja, så er hele bedet dækket – og de visne blade skjult – af en kombination af roser, pæoner og løjtnantshjerte.

Læs om pasning af tulipaner, så de kommer igen

Zoomer vi endnu længere ned i bedet, så vil det ses at også solhat er på vej frem – solhat tager over, når løjtnantshjerte er afblomstret. I juni klipper jeg løjtnantshjerte ned, så skyder den flot med grønt igen.

solhat purpur tulipaner tulipan bed staudebed

Ridderspore er også allerede godt på vej. Vil blomstre juni og juli, hvorefter også denne klippes ned – så jeg får endnu en blomstring i efteråret.

ridderspore tulipaner som kommer igen tulipan bed staudebed

Ved en kombination af forskelige forårsløg – især takket være valg af tulipaner som kommer igen – og planting af stauder, som blomstrer på forskellige tidspunkter, så sikrer jeg mine bede er smukke fra slut februar og indtil december.

2 Kommentarer

 1. Anne Lise Juncker
  Anne Lise Juncker 24. april 2021

  I to er blevet begavet med et særligt øje for blomsternes skønhed og jeg er den heldige nabo.

  • Martin - Nymolle1900
   Martin - Nymolle1900 27. april 2021

   Mange tak, Anne Lise 🙂

   Dejligt du nyder blomsterne… Nu skal vi blot over alt dette nattefrost hurlumhej – det er da godt nok for træls, på denne årstid! Også kan vi rigtigt komme i haven…

   Hils keld. Og SKØN dag til jer begge 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *