Tryk "Enter" for at gå til indhold

Årets første tulipaner fra haven

Netop hentet årets første buket tulipaner fra haven. En fin anledning til at melde mig på banen i Martins entusiasme om dyrkning af tulipanløg…

Tulipan besættelser

Indledningsvis vil jeg pointere, at jeg er glad for tulipaner. Generelt er jeg meget glad for alle forårsløg.

Forårsløg har en fantastisk evne til at bringe forårsstemning. Forårsløg skaber en fantastisk forvandling i haven fra kedeligt og grå, til et virvar af skønne farver.

Martins nærmest besættelse af tulipaner, som bloggen vist ikke skjuler, deler jeg dog ikke.

I en periode med corona-virus, så er det næppe politisk korrekt at tale om feber. Det kan dog til tider opleves, som om jeg gennemlever tulipanfeberen fra 1600 tallet anno 21-århundrede.

Tulipanfeberen er en tidsperiode fra 1600-tallet, hvor handlen af tulipanløg løb fuldstændig løbst. Specielt i Holland, men store hele verden fulgte med. Priserne steg og steg. Mange købte i en slags feberrus, fordi de vidste at priserne ville stige igen den kommende uge. På et tidspunkt var tulipanløg mere værd end guld. Resultatet blev et økonomisk kolaps, hvor mange blev totalt ruineret.

Specielt i efteråret er der virkelig stort fokus på tulipanløg – og dyrkning af tulipanløg – her på Nymølle. Der lægges flere tusinde tulipanløg i haven og i krukke. Det står på over flere uger i november måned.

Læs om lægning af tulipanløg

Det er i hvert fald sikkert og vist, at vi har en dejlig luftig jord. De massevis af huller, som graves i efteråret for at lægge tulipanløg i jorden, forhindrer risikoen for stampet jord i haven. Og blomstringen i foråret er skøn. Det kan jeg ikke benægte.

Marker med dyrkning af tulipanløg

Til maj har Martin og jeg boet på Nymølle i 3 år. Meget er sket siden vi er flyttet ind. Ikke mindst er der lagt ubeskriveligt mange tulipanløg – fik jeg nævnt at Martin er tosset med tulipaner?

Det er dog aldrig kommet som en overraskelse. Kan vel sige, at jeg har været advaret lige fra starten – jeg lærte Martin at kende.

Vores første ferie, 4 måneder efter vi havde mødt hinande, gik til Istanbul.

De fleste rejser til istanbul for at opleve Hagia Sofia, Den Blå Moské, det gamle osmanner-rige og tyrkisk kultur.

Vi rejste til Istanbul i det tidligere forår, naturligvis for at opleve tulipanfestetival. Hvert forår blomstrer flere hundrede tusinde tulipanløg i byen. Det er et imponerende syn. Virkelig en rejse værd!

Sådan kunne jeg fortsætte med historier – advarselstegn vil nogle måske sige – om Martins besættelse af tulipaner.

tulipan mark avl dyrkning af tulipanløg

En besættelse, som vel at mærke bestod allerede inden vi fik have. Ovenstående foto er fra en mark med dyrkning af tulipanløg på Lolland – avl er måske mere præcist at bruge om marken her.

Fotoet er 8 år gammelt. Og hvordan Martin pludselig finder ud af placering for sådan en mark på Lolland – fra en lejlighed på nørrebro – er mig ubegribeligt. Samme gælder det egentlig med Tulipanfestival i Istanbul, som der mærkeligt nok ikke skrives ret meget om i nogle guide bøger.

Lyst til at se en mark med tulipanløg – tjek Fole-tulipaner i sønderjylland.

Pointen er, at jeg kendte til Martins besættelse for tulipaner – lææænge inden vi flyttede til Nymølle. Og det er aldrig kommet, som nogen overraskelse at haven ville blive omdrejningspunkt for dyrkning af tulipanløg.

Alligevel har Martin chokeret. Og taget dyrkning af tulipanløg til helt nye højder. Nu har vi nemlig ikke alene tulipanløg i haven og i krukker. Vi har også massevis af altanksser plantet til med tulipaner, for opformering af tulipanløg.

Dyrkning af tulipanløg

dyrkning af tulipanløg

Helt kort fortalt – Martin har tidligere skrevet om tulipan avl – så lægger vi de små tulipanløg i altankasser.

De små løg kommer fra sideløg fra de mange krukker med tulipaner, som i juli tømmes for løg – hvorefter løgene tørres, sorteres og gøres klar til lægning i november.

For at få de små løg til at vokse store, hurtigt, så skal blomsterne klippes væk. Det giver massevis af blomster til vaser. Virkelig skønt!

De første tulipaner klikker vi i marts. Her er stilkene endnu ikke så lange, men det er vigtigt at fjerne blomsten før den springer ud. Derved får løget ro til at vokse, hvilket dyrkning af tulipanløg netop handler om.

Når løgene er vokset store, så planter vi løgene i haven eller lægger løgene i krukker.

dyrkning af tulipanløg

Endnu har vores – eller rettere sagt Martins – fokus på dyrkning af tulipanløg ikke betydet mindre indkøb af tulipanløg. Vi har kun køb flere tulipanløg til haven, år for år. November 2019 blev der lagt intet mindre end 3500 tulipanløg og forårsløg i haven, såvel i krukker.

De mange løg er på vej op. Haven bliver et fantastisk syn i år – igen i år.

Det eneste sted vi vist har skåret ned på køb af tulipaner er køb til vaser i marts, april og maj. De mange blomster vi klipper fra altankasserne forsyner os med talrige buketter til huset.

tulipan buket tulipanløg

Idag en ganske lille buket, men ikke desto mindre en skøn buket. I løbet af en uges tid, så får tulipanerne i altankasserne længere stilke – og vi kan begynde at klippe “ordentlige” buketter.

Fra haven og krukker klipper vi ikke rigtigt tulipaner eller andre forårsløg. I haven får forårsløg lov til at stå og pynte.

Apropos dyrkning af tulipanløg – glemte lige….

Nu er tulipanløgene i altankasser de første, som blomstre. Altankasserne har været indendøre hele vinteren, så de har fået et forspring.

Jeg havde derfor nær glemt de mange tulipanløg, som er lagt i rækkerne imellem jordbærplanterne.

Som Martin argumenterer. Tulipanløgene imellem jordbærplanter er de, som “bare” skal bruges til buketter. Tuliipanløgene i altankasser er dem, hvor løgene skal opformeres til udplanting i haven.
Løgene fra jordbærbedet kasseres, da de ikke er gode eller ordentlige til haven.

Martin udnytter ethvert sted til at lægge tulipanløg. Skulle ikke undre mig, hvis vi engang banker gårdspaldsen op og får lagt tulipanløg i det hele…

4 Kommentarer

  1. Louise
    Louise 19. marts 2020

    Hej
    Jeg er også rigtig glæde for tulipaner og Påskelilje. Så sidste år planter jeg en del.
    Men nu er der kommet skår i glæde fordi der er nogle der spiste min løg men ikke bladende. Vide du/i hvem der spiser dem ?
    Tak for en dejlig blog.
    Louise

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 20. marts 2020

      Hej Louise

      TRÆLS, for at sige det på godt jysk.

      Har du muldvarper? Det kan godt være dem – og måske det mest logiske, hvis bladene står fint endnu og der ikke er gravehuller.

      Er der gravehuller omkring tulipanerne, så kan det også være ræve.

      Kan være svært at værne sig imod. Muldvarper kan forsøges fanges, men har man dem først i haven kommer der sikkert nye …

      Et råd kunne være, at du lægger tulipanløg og påskeliljer i krukker.

      Læs om tulipanløg i krukker her

      God fredag – og god weekend – til dig 🙂

      Bedste hilsner
      Rune

  2. Anne
    Anne 18. marts 2020

    Det er da en genial ide,det der med gårdspladsen,hihi så kan jeg osse se det herovrefra.

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 19. marts 2020

      Kan godt se, at jeg med det blogindlæg allerede har bidraget til endnu mere tulipan-galskab herovre.

      Indkørslen og gårdspladsen skal dog – FORHÅBENTLIG – snart bruges igen. Jeg tænker det bliver et nej til tulipanbed i gårdspladsen.

      Pas på jer selv! Ses henover havelågen 🙂 Hils Keld.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *