Butikkerne er begyndt at sælge julepynt og radioen spiller allerede julemusik. Vi tænker ikke på jul endnu – November i haven handler om at få tulipanløg i jorden, såvel som massevis af andre skønne forårsløg.
November skal tulipanløg i jorden!
Tulipanløg skal først i jorden i november. Ellers rettere sagt inden midten af december.
Risikoen for frost stiger dog gradvist, som vi nærmer os december. Og det er trods alt nemmere at grave i en frostfri jord.
Årsagen til at tulipanløg først skal i jorden i november er risikoen for svampe sygdommen “botrytis tulipae”. Svampesygdommen gør blade sorte og får blomsterne til at visne før de springer ud. Det ligner ganske enkelt at tulipanerne er blevet forbrændt, hvorfor svampesygdommen også kaldes tulipan ild.
Botrytis Tulipae er den største – for ikke at sige eneste – sygdom som rammer tulipaner. Dernæst er tulipaners største fjende for våd jord, som gør at løgene rådner førend foråret.
Med det meget våde vejr vi har i Danmark i september og oktober, så siger det sig selv at risikoen for at tulipanløg i jorden rådner mindskes temmelig meget, hvis løgene kommer i jorden efter efterårsnedbøren – altså i november.
Ved at vente til november med at lægge tulipanløg i jorden begrænses risikoen for angreb af “Botrytis Tulipae” også voldsomt. Ved at vente til november med at lægge tulipanløg i jorden undgås altså de to største årsager til en ødelagt tulipan blomstring.
Øvrige forårsløg såsom påskeliljer, alium, vintergækker og krokus kan fint lægges i jorden allerede fra september. For disse typer af forårsløg er risikoen for råd ikke så stor – og disse typer af løg rammes ikke af svampesygdommen “Botrytis Tulipae”.
Tid til lægning af tulipanløg i jorden
Med tidspunktet på plads – altså at tulipanløg skal i jorden i novmber – så overrasker det næppe nogen, at vi bruger weekenden på at lægge tulipanløg i havens bede. Trods nogle måske umiddelbart vil mene, at det er for sent.
Det er det ikke! Det er det helt rigtige tidspunkt at få tulipanløg i jorden her i november.
Kan tilføje: Er man uheldig at ens tulipanløg angribes af Botrytis Tulipae, så grav straks tulipanløgene op, brænd dem og vent minimum 2 år med at lægge tulipanløg det samme sted.
I år skal der lægges rigtigt mange tulipanløg i jorden. Helt præcis skal der lægges 3000 forårsløg i de nyanlagte bede i have. Først og fremmest skal der lægges tulipanløg i de to pink staudebede, som blev etableret henover foråret og sommeren.
Læs om etablering af pink staudebed her
Det pink staudebede er to, næsten identiske bede. Planteplacering er lidt forskelligt, men planterne er ens for de to bede. Bedene måler henholdvis 3,5×3,5 m og 3,5×4,5m. I forhold til foråsløg, så skal bedene fyldes med tulipaner og krokus.
Alt i alt lægges der 800 tulipanløg i de to bede, samt 500 krokus. Tulipanerner af de mere pålidelige sorter, så de gerne skulle komme igen år efter år.
Der lægges tre forskellige tulipaner, Pink Impression, Barcelona og Negrita.
Desuden er lagt 500 hvide krokus, som blomstrer marts og april. Alle tre tulipaner blomstrer april – og afslutter blomstringen i starten af maj, hvor stauden “løjtnantshjerte” er vokset godt til og vil dække (de til den tid) grimme tulipanblade.
Tulipanløg i staudebed
Med lægning af forårsløg i staudebedet, så er de to pink staudebede hermed også færdige.
Altid en god ide at lægge forårsløg, som det aller sidste i et staudebed. Derved undgås det at lægge løg under stauderne – og vigtigst af alt, så undgås det at hakke løgene over, når stauderne plantes.
Når det kommer til at lægge forårsløg i et staudebed, så er der – efter min erfaring – kun to teknikker, som fungerer.
- læg tulipanløg i jorden i grupper – klynger om man vil.
- strø tulipanløg udover hele jorden – og skab en eng af tulipanløg i jorden.
Personligt er jeg helt sikkert mest til en eng af tulipanløg, men jeg er måske også en smule besat af forårsløg – specielt tulipanløg. Sandt at sige, så er tulipaner min absolutte favorit blomst. Og har altid været det.
Forårsløg i klynger – altså løsning 1 – fungrer dog også rigtig godt. Og passer især godt, hvis man har en minde mængde løg. En eng af tulipanløg – eller forårsløg – kræver temmelig mange forårsløg. For at løsning 2 fungerer gælder det nemlig at løgene skal lægges ganske tænt.
Med 800 tulipanløg og 500 krokus fordelt på to bede på henholdvis 12 og 15 kvadratmeter – hvoraf størstedelen i forvejen er dækket af stauder – så bliver det temmelig tæt.
Guide til at lægge tulipanløg i jorden
Et smart lille trick, som jeg bruger, når jeg lægger tulipanløg i jorden – og andre forårsløg – i et staudebed. Altså hvor jeg ønsker at skabe en eng af forårsløg.
Nogle vil måske kaldet det at tæppe bombe bedet med løg. Andre vil måske sige bredså, fordele eller noget helt andet. Uanset hvad, så er pointen det samme – at løgene fordeles ligeligt udover hele bedet.
Det jeg gør er at inddele bedet i overskuelige kvadrater. Og fordeler løgene, som skal i bedet, ligeligt i spande – én spand pr. kvadrat.
Det pink staudebed fra ovenstående foto er 3,5 x 3,5 meter. Jeg har inddelt bedet i fire lige store dele. Og derfor fordelt mine tulipanløg i fire spande. I hver spand er blandet de sorter af tulipanløg, som skal i bedet.
Herefter er det lidt afhængig af temperament om jeg blot begynder at lægge løgene i jorden. Altså sørger for at få én spandfuld løg i jorden pr. kvadrat. Eller om jeg først starter med at fordele løgene udover det afmærkede område, før jeg graver løgene i jorden.
I dette tilfælde fordelte jeg først løgene udover jorden, så jeg er helt sikker på at få løgene jævnt fordelt.
Nogle magasiner foreskriver at man blot lukker øjnene og kaster løgene og planter, hvor løgene lander. Min erfaring er, at det bliver noget værre rod – og alt for mange løg ender i samme hul pga. jordens hælding og lavninger i jorden.
Trods det – når løgnene alligevel fordeles jævnt over jorden – kan virke lidt omsonst at inddele bedet i afgrænsede områder og ligeledes fordele løgene i én spand pr. område, så er det virkelig en god ide. Det hjælper til, at ingen løg glemmes.
Èt område ad gangen!
Jeg lægger naturligvis ikke løgene udover hele bedet, men blot i ét kvadrat af gange. Herefter graves løgene i jorden for det pågældende kvadrat, førend jeg går videre til næste kvadrat – fordeler løgene og derefter graver i jorden.
Ved at arbejde indenfor et mindre område, så kan jeg huske hvor de mange løg er – også dem, som er lagt under bladene fra en staude. Og dermed sikrer jeg at der kommer tulipanløg i jorden i hele staudebedet.
Det fungerer ganske godt. Jeg kan kun anbefale det.
Hurtigt i jorden
Til forskel fra den mere grundig tilgang, som beskrevet ovenfor, så går det hurtigere blot at graveløgene i jorden, som man bevæger sig fremad i bedet.
Og blot sørge for man får tømt én spand løg pr. afgrænsede område.
Denne teknik bruger jeg, når det er et mindre bed. Og jeg dermed bedre kan overskue bedet – hjulpet på vej af x-antal spande, til at sikre løg fordelt i hele bedet.
Jeg bruger også teknikken med “bare” at grave forårsløg i jorden, som jeg bevæger mig rundt i bedet, når jeg supplerer løg i et bed, hvor der allerede er lagt forårsløg.
Trods der vælges stabile tulipan sorter, så er det uundgåeligt ikke at skulle supplere med nye tulipanløg fra tid til anden – for at sikre en flot blomstring hvert forår.
Jeg bruger faktisk kun teknikken med at fordele løg på jorden og derefter grave i jorden, når der er tale om lægning af forårsløg i et helt nyt bed – som gældende for de to pink bede, fra ovenfor.
Størst først!
Et andet trick, når det kommer til at lægge forårsløg i jorden er, så start med at læg de største løg. Det burde måske være en selvfølge, men nu nævnes det alligevel.
Des større løg, des dybere skal løget i jorden. Reglen er at løget skal have 3gange løgetes størrelse over sig. Et tulipanløg på 3 cm skal altså graves 9 cm ned i jorden – eller rettere sagt: hullet skal være 12 cm, 3 cm til løg og 9 cm til jord over løget.
Krokus løg, som kun er 1,5 cm store skal altså kun 4,5 cm under jorden. For ikke at risikere at grave ned i tulipanløg, så vent med at læg krokus til efter tulipanløg er lagt i jorden.
Tulipanløg i jorden – uden stauder eller anden beplanting
Lagt nemmere end at lægge forårsløg i et staudebed, er det at lægge forårsløg i et bed, hvor der intet andet er.
Gentager lige: Forårsløg skal først i jorden, når stauder og andre planter er plantet.
Det giver næsten sig selv, at det er nemt. De færreste har dog den slags bede idag. Nogle vil måske ligefrem mene, at det er forkert at have bar jord i haven – Og det er det måske også. Bar jord bør man aldrig have i haven, da regn vasker næringstofferne i jorden væk – hvis jorden ikke er dækket.
Normalt vil vi heller ikke have bar jord, men nu skulle der lægges forårsløg – derfor er jorden blotlagt langt hækken. Og her skal ikke plantes stauder eller plantes andet efterfølgende.
Her skal såes! Helt præcist skal der såes mamelukærmer – en etårig sommerblomst, som vi sår i foråret og nyder hele sommeren. I efteråret og vinteren dækker planten jorden, før den fjernes til foråret – og giver plads til forårsløg. Nu har vi dog i år fjernet planten, så vi har plads til at lægge forårsløg.
Arbejdet i dette bed langs hækken går ganske nemt. Løgene fordeles ligeligt henover jorden, hvorefter løgene graves i jorden.
Bedet her kommer til at bestå af – igen – tre forskellige tulipaner. Queen of Night, Queensland og Exotic Emperor. Derefter tager et prydløg over, førend vi i slut maj sår mamelukker.
Alle løgene lægges ud på jorden, så de er pænt fordelt – jævnt hele vejen ned langs hækken – og derefter graves løgene i jorden.
Sikre tulipanløg i jorden
Når det kommer til at plante forårsløg i haven har jeg stort fokus på at vælge de sikre løg – altså løg, som kommer igen og igen.
Påskeliljer, krokus, vintergækker, kejserkroner og prydløg er nærmest helt sikre. Når det kommer til tulipanløg, så er der større usikkerhed for om løgene kommer igen. Der findes dog sorter, som er mere sikre tulipanløg end andre.
De tulipanløg, som her er nævnt i blogindlægget her, er ganske sikre. Der er stor sandsynlighed for at de kommer igen år efter år, såvel som udvikler sig til flere løg.
Når det kommer til sikre tulipanløg er de sikreste botaniske tulipaner. Tæt fuldt af disse er darwin tulipaner, som er udspringer af botaniske tulipaner – og stadigvæk har mange af de oprindelige egenskaber, som botaniske tulipaner besidder.
Når det kommer til at lægge tulipanløg i jorden – altså i havens bede – så går jeg altid efter de sikre tulipaner. Det er besværligt at skulle grave tulipaner op i havens bede, når tulipanerne er færdige med blomstring.
Vil man have de mere eksotiske tulipaner i havens bede, så kan det anbefales at bruge løgkurve – Det fungerer rigtig fint, til at sikre at få løgene med op af jorden igen. Læs om brug af løgkurve her
I havens bede holder vi os til de sikre tulipanløg.
Eksotiske tulipanløg
Jeg har dog stadigvæk enormt mange eksotiske tulipaner – dem lægger jeg i krukker, men det må blive et andet blogindlæg. Og sågar en anden dag. Lørdag og søndag er brugt på at lægge forårsløg i havens bede.
Helt præcis er lagt 3000 forårsløg. 24 varianter, fordelt over 7 sorter, som omfatter tulipaner, krokus, prydløg, påskeliljer, vibeæg, snepryd og prærielilje.
Dertil kommer en 300 løg, som lægges i krukker. De kommer i krukker i løbet af næste uge – og skal nok vende retur med et blogingløg om det. Ligesom jeg også kommer retur med et blogindlæg om formering af tulipanløg, såvel som dyrkning af tulipanløg til buketter.
Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg glæder mig til foråret. Jeg ELSKER forårsløg!