Tryk "Enter" for at gå til indhold

Det rene ordkløveri…

Hvornår er det en Allé? Hvornår er det en Avenue? Hvad er styltedetræer? Og hvad er forskellen på en trærække eller en række træer langs indkørsel?

For en sikkerhedsskyld…

Martin lovede for et par dage siden, at vende retur med fotos fra vores nyplantede lindetræer, som flankerer indkørslen til vores hjem.

Det blev for mørkt til fotos før Martin havde fået træerne i jorden i fredags. Jeg selv, var desværre ikke til meget hjælp med plantning – jeg havde en sen dag på arbejdet. Og det bliver hurtigt mørkt på denne årstid. Meget aften hygge i haven bliver det ikke til, fortiden.

Foto af træerne kommer her, hvis det ikke allerede er set i toppen af blogindlægget…

Træer langs indkørsel

Det har Martin klaret meget flot! Jeg synes, at det ser rigtig godt ud med træerne langs indkørsel. Trods træerne endnu kun er ganske små – og trods det våde vejr, da jeg fotograferede – så har træerne allerede givet et helt andet indtryk.

Læs om plantning og opbinding af træer her

Det bliver godt, når træerne vokser til. Ikke mindst for at der kan komme lidt grønt op i luften, så haven ikke “bare” er en flad mark. Mon ikke at alle havens mange fulge kommer til at blive glade for træerne? Det tænker jeg.

Når det er sagt, så har vi her på bloggen vist fået nævnt at her er tale om alletræer. Nævner ingen navne, men det var ikke mig. Træerne langs indkørslen er vist også blevet nævnt, som en allé.

Og det er noget værre sludder!

Træer langs indkørsel

Helt korrekt er her tale om træer langs indkørsel til huset.

En Allé er en vej med ens træer på begge sider af vejen, som er placeret i par, lige over for hinanden på hver sin side. Alléer ses ofte på slotte og herregårde, men bruges også i større byer.

Vi har kun plantet træer på den ene side af vejen, så det vil aldrig blive en allé. Af en eller anden årsag, så bruges “allé” dog i bred udstrækning om nærmest enhver vej med træer langs indkørsel til huset – eller blot vej med træer langs vejen.

Danmarks ukronede blomsterekspert, Claus Dalby, har heller ikke helt styr på definitionerne. Trods en flot indkørsel til sit hjem, beplantet med træer på begge sider af indkørsel, som naturligt er fotograferet talrige gange – og vist i flere af Claus Dalbys havebøger – så er der ikke tale om en allé. Og det bliver aldrig en allé, trods her er plante ens træer på begge sider af indkørslen.

Det er en avenue

Korrekt er her tale om en avenue. Ikke et så brugt et ord om beplantning langs en indkørsel. Det kommer fra fransk. Ordet allé er ligeledes fransk, så intet unormalt i brugen af franskeord i forbindelse med have. Faktisk kommer mange haveord fra henholdsvis franskrig og england, hvor vi netop også henter stor haveinspiration – franske slotte, såvel engelskeslotte, var trods alt forgangsfolk på mange områder.

En Avenue er en indkørsel med træer på begge sider – oftest ens træer. For en avenue er der dog ingen regler om symetrisk beplatning. Avenue kan også være en gade eller vej med træer på begge sider, langs vejen.

En avenue kræver dog et vist format. Eller rettere sagt længde.

Hvor en allé fint kan består af 6 træer – 3 på hver side, symmetrisk placeret overfor hinanden – så gælder det for en avenue, at her skal være tale om en længere vej eller indkørsel, som i tilfældet for træerne langs indkørslen til Claus Dalbys hus og utroligt smukke have.

Væk med det franske…

Er der tale om en kortere vej med træer på begge sider – oftest ens træer – og hvor træerne på hver side af vejen er placeret på én linje, så er her ganske enkelt tale om en trærække. Eller helt korrekt beskrevet en vej med trærække på begge sider af vejen.

En vej med træer kun på den ene side er ligeledes beplantet med en trærække. Og det er præcis, hvad vi har – én række træer langs vejen, snorlige placeres, side om side. Altså en indkørsel med trærække.

Væk er de flotte franske ord og helt nede på jorden er vi igen med beskrivelsen, trærække. Det bliver nærmest ikke mere kedeligt. Næppe ret mange slotte eller herregårde, som har nøjedes med en trærække – ej heller en vej med trærække på begge sider af vejen.

Måske det netop er heraf, at forklaringen på den hyppige brug af allé skal findes. Det lyder bare bedre.

Heldigvis er der ingen regler for brugen af navne og beskrivelser på ens egen matrikel. Og Claus Dalby skal være mere end velkommen til at kalde sin smukke indkørsel for en allé. Her på Nymølle kommer vi næppe til at bruge beskrivelse trærække, men nogen allé er det ikke.

Tror vi vil bruge indkørsel til at kunne definere, hvor vi er i haven.

Allé eller ej – træer langs indkørsel pynter!

Glemmer vi lige fagbegreberne for træer langs en vej, så er det altid smukt med beplatning langs en indkørsel.

En parcelhushave med en indkørsel på 5-6 meter kan sagtens have en række træer. Måske træerne kommer til at stå tæt, men det afhænger mere af valg af træsort.

Faktisk er kunsten ved en trærække, allé eller avenue, at plante tæt. Med for stor afstand, så bliver det hurtigt enkelt træer. Størrelsen på træerne afgør naturligvis også tæthed, men de fleste træer plantes små – og skal endelig ikke plantes med for stor afstand.

Vores træer er plantet med 3 meter afstand. Det ville intet problem være at plante med 2 meter afstand – eller sågar 1,5 meter afstand, som det ses flere og flere steder i byer langs fortovskanter.

Begå desuden endelig ikke den fejl at tænk for småt. Der skal højde på træerne – måske ikke fra start, men træer langt en vej skal kunne vokse sig høje.

Man skal kunne gå under kronen, for at det fungerer godt.

Frygter man, at kronen bliver for bred, så vælg træer langs vejen, som kan tåle beskæring – f.eks. bøg, lind eller avnbøg.

Vil man gerne at træerne bliver på 1 meters bredde, så overvej at stylt træerne.

Styltedetræer er træer, som er klippet i facon – ofte firkant – hvor flere træers krone støder sammen. Kan bedst sammenlignes med en hæk oppe i luften – holdt oppe af træstammerne, som en hæk på stylter (hvoraf selvfølgelig navnet)

Mulighederne er mange! Og der er næsten altid plads til et par træer langs en indkørsel til et hus. Og det vil kun pynte, når det er gjort rigtigt.

4 Kommentarer

  1. Jan
    Jan 17. september 2022

    Hvilken type lindetræer har I valgt?

    • Rune
      Rune 19. september 2022

      Hej Jan

      Vi har sorten småbladet lind – varianten vi har, hedder Rancho.

      Vh. Rune

  2. Bastian
    Bastian 5. februar 2020

    Hvilken højde havde træerne da i plantede dem ?

    • Rune - Nymolle1900
      Rune - Nymolle1900 6. februar 2020

      Hej Bastian

      Træerne var 3-3,5 meter høje. Og med en omkreds på 10 cm om stammen.

      vh. Rune

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *