Tryk "Enter" for at gå til indhold

Lille og let at “glemme”. Dog vigtig..

Støtte til store træer med opbindingsbånd og -pæl virker måske lige til. Måske der diskutteres om der skal 1, 2 eller 3 pæle. Vigtigst er dog brugen af båndstrammer, hvilket de fleste “glemmer”…

Opbindingsbånd- og pæl til støtte af træer

Når det kommer til plantning af store træer, så er de fleste sikkert klar over vigtigheden af at skabe støtte til træet, så træet ikke står og vælter.

Vi har netop plantet 6 nye træer, langs vores indkørsel. Og har brugt en stor del tid på at finde ud af, hvordan vi bedst hjælper træerne.

Når det kommer til opbinding af træer kommer man dog hurtigt til at fokusere på nu og her. Fremfor 1, 2 og 3 år ud i fremtiden.

Det gjorde vi i hvert fald. Og må indrømme at vi egentlig ikke have fokus på båndstrammer, som skal monteres på opbindingsbånd. Vi kendte umiddelbart ikke til båndstrammer.

Opmærksomheden blev rettet af Kurt, som har solgt os træerne. Kurt har mere end 40 års erfaring med planting af større træer og er ejer af planteskolen hvorfra vi har købt træerne.

Den første indskydelse da vi blev gjort opmærksom på båndstrammer – trods vi fik rådgivning af en ekspert – var da også, at det kunne spares.

Båndstrammer er denne hersens lille plastik skive, som monteres på opbindingsbånd og hjælper med til at stramme opbindsingsbånd helt op.

Ærligt tænkte vi, at vi sagtens kunne få strammet opbindingsbånd op, så båndstrammer ikke var nødvendigt. Det er dog en rigtig dum ide!

Få Kurt anbefaling til opbinding af træer her

Derfor er båndstrammer nødvendig

Trods navnet, så er pointen med båndstrammer ikke at sikre en stram opbinding af træer.

Indskyder lige: opbinding af træer skal aldrig gøres stramt. Opbindingsbånd skal sidde løst på strammen, men fast nok til at træet ikke vælter.

Pointen med båndstrammer er at kunne løsne opbindingen af træet.

Træet skal have støtte de første 3-4 år. I den tid vokser træet, hvormed også stammen bliver tykkere – hvormed opbindingen bliver for stram til træet.

Ved at montere båndstrammer på opbindingsbåndet, så er det muligt at fjerne båndstrammer efter 1,5-2 årstid og dermed løsne opbindingen. Dermed slipper man for at skulle skifte opbindingsbåndet, som ellers vil blive for stramt til træet. Smart ik?

Båndstrammer fjernes ved at klippe båndstrammeren af opbindingsbåndet. Dermed ødelægges båndstrammer godt nok, men den har også udtjent sit formål. En båndstrammer er desuden lavet af gamle dæk, så her er allerede tale om genbrug.

Endnu en fordel ved båndstrammer er, at træet kan opbindes ekstra “stramt” ved planting – så træet står helt fast og rødder dermed får ro til at vokse og etablere sig. Det vil hjælpe træet utroligt meget. Efter 1,5 år, så fjernes båndstrammer og nu bliver opbindingen pludselig løs, hvormed træet tvinges til at have fokus på at fæste sig godt i jorden.

Glem derfor endelig ikke at brug båndstrammer!

Alternativ til båndstrammer og opbindingsbånd

opbindingsbånd

Der findes et smartere alternativ til brug af båndstrammer. Og det er et opbindingsbånd, som vist ovenfor – hvor det er muligt justere opstramningen.

Endnu en fordel er at det kan genbruges igen og igen.

Det er rigtig smart! Ingen tvivl om det.

Ulempen er dog prisen. Disse genbrugelige bånd er temmelig dyre – specielt når de skal være lange nok til et stort træ, hvor der også skal bruges tre for korrekt opbinding af træet.

Prisen for opbinding bliver dermed hurtigt temmelig dyr, men smart er det.

En båndstrammer koster ikke meget. Er lavet af gamle dæk, så det siger næsten sig selv at en båndstrammer ikke koster mange kroner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *