page contents Tryk "Enter" for at gå til indhold

Tosset med tulipaner…

Siden de første løg kom til haven er det gået stærkt. Nu er her flere tusindetulipanløg. Kommer konstant flere, takket være mit fokus på tulipan avl – som sagtens kan gøres i Danmark.

Passion for tulipaner

Jeg elsker tulipaner! Har altid været det! I hvert fald, ligeså længe som jeg kan huske, har jeg været fascineret af tulipaner.

Jeg elsker lyden af de knitrende blade. Jeg elsker de smukke tulipanblomster. Jeg elsker de flotte farver. Jeg elsker de range stilke, hvor blomstren kroner forenden. Jeg elsker, når tulipaner delvist visner og man kan se blomstens indre med de smukke frøstande.

Mest af alt er jeg dybt fascineret over, at det hele sker fra et “lille” løg, som lægges i jorden om efteråret og til foråret leverer én smuk blomst.

Det er fascinerende. Normalt – som jeg lærte det, da jeg var barn – så såede man i foråret og høste i sommeren. Tulipanløg er helt anderledes.

Naturligvis er tulipanløg – og forårsløg – ikke ene om denne cyklus. Det ved jeg idag. Det var dog med til at starte min fascination. Og den holder ved. Jeg virkelig elsker tulipaner.

Heldigvis er vi to…

Rune er heldigvis også glad for tulipaner. Trods Rune nok mere bare er glad for forårsløg – og jeg er tosset med specielt tulipanløg.

Jeg er nu også glad for andre typer forårsløg. Hvem elsker ikke påskeliljer? Og hvem nyder ikke synes af vintergækker, når de titter frem af jorden i februar – efterfulgt af krokus og skilla i marts. Jeg er blot specielt glad for tulipaner.

At vi begge er glade for forårsløg gør naturligvis at det er gået temmelig stærkt med at få lagt mange løg i haven – siden vi overtog Nymølle for blot 2,5 år siden.

Alene i år er der lagt 3000 forårsløg i haven. Heraf en stor del tulipanløg.

Tulipanløg i haven

Når der lægges tulipanløg i haven – altså direkte i jorden i havens bede – så er det dog oftest nødvendigt at tænkte tulipanløg, som etårige vækster.

Medmindre man i slut juni graver løgene op, hvilket dog kan være temmelig besværligt – først og fremmest fordi løgene er visnet ned og dernæst fordi bedet til den tid sikkert er dækket af sommerblomster.

Medmindre man satser på de mere solide tulipanløg – også kaldet sikre tulipanløg – som oftest er af sorterne “darwin hybrid” og “botaniske”.

Det er tulipaner. Og der findes da flotte darwin tulipaner, såvel som flotte botaniske tulipaner. De flotteste, højeste og mest farvestrålende tulipaner er dog ikke sikre tulipaner – og skal derfor graves op.

For ikke at skulle ud og grave i havens bede i juni måned, når tulipanerne er visnet ned – hvilket er nødvendigt for at sikre næste års blomstring – så har vi kun sikre tulipanløg i havens bede.

Læs om sikre tulipanløg i haven her

Tulipanløg i krukker

Vi – eller skal måske sige, jeg – har dog fortsat massevis af “ikke sikre tulipaner” i haven. Jeg har blot de mere krævende, sarte og specielle tulipanløg i krukker.

Det er ganske praktisk. Først og fremmest er det nemt at finde løgene efterfølgende, når de skal graves op. Dyrkning af tulipanløg i krukker gør det desuden muligt at pryde indgangen – og de områder vi kommer oftest i foråret – med massevis af forårsløg.

Foråret er jo ofte vådt og koldt, så ens havefærden er anderledes end om sommeren. Sådan er det i hvert fald for os. Om sommeren sidder vi på terassen eller ud i haven, hvor blomsterne er. Om foråret trækker vi i mere læ – oftest indendøre – og derfor er tulipanløg i krukker så skønt. Vi placerer krukkerne der, hvor vi kommer oftest – om foråret.

Kan kun på det kraftigste anbefale at dyrke tulipanløg i krukker. Arbejdsgangen er naturligvis den samme – løgene lægges, de blomstrer, de visner ned, graves op, tørres – arbejdet er blot langt lettere.

Læs om dyrkning af tulipanløg i krukker her

Endnu en rigtig god fordel ved tulipanløg i krukker, som lige skal nævnes, er at krukkerne kan stilles væk.

Tulipaner er hygelige, når de spirer. Tulipaner er smukke, når de blomstrer. Og tulipaner er smukke de første 4-5 dage, når de visner ned – smukt med frøstandende og de endnu ranke stingler, hvor blomsterbladene falder af.

Tulipaner er dog virkelig grimme, når de visner ned! Det ses ikke så tydeligt i et tætplantet staudebed, da stauderne har tages over – men et mere åbent bed er det grimt. Ved at have løgene i krukker, så kan krukkerne blot stilles væk, imens bladene visner ned.

Tulipan avl i haven

Trods tulipanløg dyrkes i krukker, så vil mange nok fortsat smide løgene ud – og tænkte tulipanløg, som etårige blomster i haven. Og det er man naturligvis velkommen til.

Personligt synes jeg dog, at det er synd. Tulipanløg er da dyre. Samtidigt er jeg vild med at arbejde i haven og få ting til at gro, formere sig og vokse. Virker helt forkert at kassere tulipanløg og årligt købe nye.

Og det kan vel ikke passe, at tulipan avl kun er muligt i Holland?

Ved du det ikke, så får vi de fleste tulipaner og tulipanløg fra Holland. For ikke at sige alle.

Holland har da nogenlunde samme klima, som Danmark. Trods måske en noget varmer sommer. Tulipan avl må da derfor være mulig i Danmark. De mere sikre tulipanløg i haven formerer sig jo fint. På præcis samme måde, som andre forårsløg gør.

Derfor! Da jeg kom igang med dyrkning af tulipanløg i krukker, så var det en klar mission, at jeg ville sætte fokus på tulipan avl. Eller måske mere præcis sætte fokus på formering af tulipanløg – såvel som genbruge de indkøbte løg, år efter år.

Vi overtog Nymølle i maj 2017. Det var et sørgeligt tulipan år. Der var vel 20 tulipaner i haven fra den tidligere ejer. Til efteråret var jeg klar!

Første efterår var der købt forskelige tulipanløg hjem. En stor del skulle lægges i krukker – først og fremmest for at nyde til foråret, men dernæst for at forsøge at gemme og formere.

Det gik over alt forventning. Sidenhen er det gået stærkt. Flere løg er kommet til, langt flere krukker er kommet til og det hele er sat bedre i system.

Guide til tulipan avl og formering af tulipanløg

tulipan avl

Formering af tulipanløg foregår i en kontinuerlig cyklus, så hvor man starter er svært at sige. De flester starter nok med at købe løg i efteråret, lægge løgene i november og opleve løgene blomster i april eller maj. Derefter begynder løgene af visne ned – er løgene lagt i haven, så afmærk med en pind i jorden.

Når løgene er visnet helt ned, hvilket oftest er slut juni, så kan løgene graves op. Lad endelig stilk og blade blive på løget.

For mig set, så er det nu den egentlig tulipan avl begynder. Og starter med tørring af løgene.

Vi har et stort staldgulv, hvor vi spreder løgene ud – det fungerer rigtig godt. Alternativt kan der også laves mindre pladskrævende arrangementer, hvor løgene tørres på hylder. Pointen er blot, at løgene skal tørres godt – et mørkt og køligt sted med en god luftcirkulation.

Luftcirkulation løser vi, ved at have flere vinduer åbent i stalden. For høj luftfugtighed, så begynder løgene at rådne – og det er naturligvis ikke meningen.

Har man prøvet at tørre løg – hvidløg, hvideløg, rødløg, bruneløg – så ved man hvad det vil sige at tørre løg. Processen er præcis den samme. Det er trods alt løg det hele.

Tulipan avl sker med sideløg

tulipaner tulipanløg

Når løgene er tørret, så skal de deles og sorteres. Det tager 3-4 uger at tørre løgene – dermed kan løgene altså deles og kommes i løgposer i juli. Har man pladsen, så kan løgene bare blive liggende indtil efteråret og deles før de lægges på ny. Det gør jeg selv. Det fungerer helt fint.

Jeg deler løgene samtidigt med at jeg lægger løgene i jorden, men det kræver naturligvis god plads. At dele løgene i juli og komme løgene i løgposer, som hænges tør frigiver – naturligvis – en hel del plads. Og jeg kommer nok til at gøre sådan med tiden, når der kommer flere løg.

Helt overordnet kan deling af løg bedst sammenlignes med at tage et fed fra et hvidløg. Rundt om det gamle løg – det store løg – sidder flere sideløg, som er små løg.

Det store løg, som i løbet af sæsonen er blevet større – end da det blev lagt i efteråret – skal naturligvis blot lægges i en krukke igen. Og have lov til at blomstre igen til foråret.

Bemærk: Det er kun det store løg, som kommer i krukken. Og på den måde genbruges. Her er altså ikke købt nye løg, men tale om genbrug – og det alene ved at tørre løgene. Vi er ikke engang kommet til avlen endnu…

Min erfaring er, at antal og størrelse på sideløg varierer meget fra tulipansort. Nogle tulipaner sætter enormt mange sideløg. Andre sætter kun få sideløg. Andre sætter små sideløg.

Man er med andre ord nødt til at kigge på den enkelte sort. Og udvælge de største sideløg. Det største sideløg kan sagtens være på størrelse med en nød, hvor det for andre sorter er på størrelse med en valnød. Uanset hvad, så vælg de største sideløg – afhængig af sort – og avl videre på dem.

Sorter med hård hånd

tulipaner tulipan tulipanløg

Som ved enhver avl, så er det vigtigt kun at arbejde videre med det bedste. Dårlige, beskadige eller plettede løg skal kassseres – og kommes i skraldespanden, aldrig på komposten!

Fotoet ovenfor er af sorten “Yellow Empress”. Sætter pæne store sideløg. De største løg i hånden kommer i krukken. Sideløget til venstre på billedet kasseres pga. skaden. Samme gør jeg med det hele lille løg. Af dette løg avles altså videre på 2 sideløg.

De helt små sideløg kasserer jeg også. Måske nogle vil avle videre på dem, men jeg tager kun de største sideløg fra et tulipanløg – vil tage alt for lang tid før jeg ser blomst på de helt mikro små sideløg.

De sideløg, som jeg vælger fra, forventer jeg skal blomstre næste forår. Jeg kalder disse tulipanløg for jordbærløg – da jeg startede ud med tulipan avl, så kom alle disse løg nemlig i rækkerne imellem jordbærplanterne.

Det fungerer SUPER godt! Og kan kun anbefales, hvis man vil opformere løg. Tulipanerne er visnet ned og væk, når jordbærrene er klar til høst – så tulipaner er rigtig fine naboplante til jordbær.
Læs om dyrkning af tulipaner i jordbærbedet her

Nu dyrker jeg dog mine sideløg i altankasser – for at beskytte løgene mere mod den store nedbør vi får henover vinteren. Jeg formerer nemlig kun de mere beværlige tulipanløg. De sikre tulipanløg, de formerer sig selv i havens bede – og dem bruger jeg ikke tid på at grave op.

Tulipan avl i altankasser

tulipan avl

I år avler jeg videre på 7 tulipansorter. Hver og en af sorterne har pyntet i en – eller flere – krukker i haven. Krukkerne er plantet til med sidste års løg og der er kommet flere krukker til, som er plante til med sidste års sideløg, som er vokset store i jordbærbedet.

tulipan avl danmark

Der er lavet drænhuller i altankasserne. Altankasserne er fyldt 2/3 dele med jord og løgene er lagt ud i hver altankasserne – afmærket og inddelt efter sort. Og løgene er dækket med jord, hvorefter jorden er vandet grundigt igennem.

tulipan avl

Nu står altankasserne i stalden og venter indtil foråret, hvor jeg stiller kasserne ud.

En garage eller uopvarmet drivhus kan også bruges. Eller i mangel af indendørs plads, så blot dæk altankasserne og stil dem udenfor. Problemet er ikke frost og kulde, men for meget regn.

Indtil foråret vandes løgene ikke. Først til foråret, når væksten er igang, begynder jeg at vande igen – dette sikre at løgene ikke rådner. Det er vigtigt ikke at vande, når det er de mere sarte tulipanløg der opformeres.

Når tulipanknopperne vokser frem, så er det, ved tulipan avl, vigtigt straks at klippe blomsten af.

I industrien klippes blot blomsterhovedet af. I sådan en lille hobby skala, som jeg gør det i, så tager jeg stilken med – og nyder massevis af tulipaner i vaser, indendøre. Endnu en fordel ved at bruge tid på opformering af tulipanløg – man ikke bare kan tillade sig, men man SKAL, plukke blomsterne.

Ved at fjerne blomsten, så bruger løget alt sin energi på at vokse større – for netop at sikre overlevelse til næste år. Løget vil dog ikke overleve i Danmark, hvis det ikke graves op, tørres og plantes på nu – det ved løget bare ikke 😉

Der er gået helt sport i den…

Når de små sideløg graves op i juni – når alt bladmassen er visnet ned – så vil der i altankasserne ikke være kommet flere løg. I hvert fald kun meget få sideløg, som dukker op og kun enormt små, hvis det det. Imidlertid vil der i altankassen være fyldt med mange flotte og store tulipanløg.

Disse løg kommer i krukker næste år, hvor de får lov at blomstre i krukken – og dermed sætte sideløg, som kan blive til flere og flere løg.

Okay! Med de mange sideløg, som er lagt i år, så bliver der nok også løg til venner og familie – og måske til havens bede, hvor løgene kan få lov at fungere som etårige vækster.

Der kommer hurtigt mange løg ud af et enkelt løg.

Yellow Empress, som blev nævnt tidligere her på siden, kom i jorden 2017. Det startede med 18 løg. Allerede 2018 havde vi rigtigt mange sideløg, som kom i jordbærbedet. I år har vi plantet 5 krukker til med store løg – både de første 18 og 52 fra jordbærbedet. Og der er lagt temmelig mange sideløg af Yellow Empress i en altankasse, som også bliver til store løg…

Der er altså ingen grund til at tænke tulipanløg, som etårige vækster. Det er ganske nemt at formere tulipaner – også her i Danmark. Og det bliver hurtigt til rigtigt mange løg. Skønt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *