Jeg er rykket indenfor i “bageriet” og hygger mig med at lægge tulipanløg i krukker – alt imens det regner og stormer udenfor.
Intet krukkeri her!
Det ville måske være mere korrekt at sige værksted – eller som englænderne ville kalde det “potting shed”. Altså et værksted til krukker og plantning af krukker.
Nu er Nymølle dog en gammel gård, hvor der – præcis som navnet siger – har været knyttet en mølle til. Og til møllen naturligvis et bageri, som har stået for produktionen af bagværk af det malede mel på møllen.
Hvad der engang var bageriet, det er nu vores værksted – eller rettere sagt ét af vores steder til opbevaring af værktøj osv. Derfor vi kalder lokalet bageriet.
Så det er bestemt ikke for at lyde “finere” – Altså krukket, som overskriften måske også kan forveksles med.
Fronten på de gamle ovne er her endnu, ligesom det gamle flotte bagerguvl i skaktern endnu er her.
Virkelig et smukt rum
Jeg nyder rigtig meget at være i bageriet. Der er godt nok dem, som synes det er synd at dette smukke rum blot skal være et værksted. Vi har fået forskal om at forvandle bageriet til et orangeri, gildesal og meget andet. Der er sågar dem, som mener bageriet skal forvandles til en bolig – måske et Bed&Brekfast.
Det har Rune og jeg dog ingen planer om, som tingene er nu. Gildesal mangler vi ikke. Vi har masser af plads i huset. Orangeri ville da være lækkert, men ikke ideelt i forhold til solensbane omkring bygningen. I bund og grund, så er vi – især jeg – godt tilfreds med at have værksted i bageriet.
Jeg bruger temmelig mange timer herude – specielt på dage med dårligt vejr, som idag. Og det er skønt at have et smukt lokale, at kunne gå og hygge sig i.
Idag er jeg rykket i bageriet for at lægge tulipanløg i krukker.
Rune og jeg har allerede lagt massevis af tulipanløg – og andre forårsløg – i havens bede. Det blev gjort for lidt over 14 dage siden i løbet af en weekend, hvor vejret var dejligt. Vi fik lagt ca 3000 forårsløg i haven. Det bliver så smukt til foråret.
Læs om at lægge tulipanløg i haven her
Tulipanløg i krukker
Det er naturligvis skønt med tulipanløg i havens bede. De fleste ved dog, at tulipanløg kan være temmelig besværlige.
Påskeliljer, krokus, vintergækker, prydløg osv. De kommer gerne igen – og uden problemer. Tulipanløg er dog ikke helt så sikre, når de lægges i havens bede.
Især de mere specielle tulipaner, som oftest er de smukkeste tulipaner, kommer sjældent – for ikke at sige aldrig – igen året efter, når de lægges i havens bede.
For de fleste tulipanløg gælder det, at de skal ses som et årige i havens bede – medmindre de naturligvis graves op, tørres og lægges igen til efteråret.
Der findes nogle få mere sikre tulipanløg – specielt darwin tulipaner og botaniske tulipaner. Disse kommer gerne igen år efter år, når de blot lægges et sted i haven med sol og godt dræn i jorden. Det er den salgs tulipanløg vi lægger i havens bede, sammen med massevis af andre forårsløg.
Det er netop her, at løsningen med tulipanløg i krukker er genial. Det er bare besværligt at skulle grave tulipanløg op i havens bede – ikke mindst fordi løgene først må graves op, når blomst og blade er visnet ned.
Tulipanløg i krukker kan bare stilles væk, når blomstringen er overstået. Når bladene er visnet ned, så kan løgene nemt findes i krukken, tørres og lægges i krukken igen til efteråret.
Guide til tulipanløg i krukker
Lad det til en start blive sagt og pointeret. Når det kommer til at have tulipanløg i krukker, så er arbejdsgangen den samme.
- Løgene lægges i slutningen af efteråret – aller helst i november.
- Løgene skal have lov at visne ned, før de graves op
- Løgene tages af krukkerne
- Løgene tørres
- Beskadige løg kasseres
- Løgene lægges i krukker igen.
At dyrke tulipanløg i krukker gør altså ikke arbejdsgangen mindre. Det gør blot arbejdet nemmere. Ikke noget med at skulle gå og lede efter løgene i haven.
Endnu en fordel er – som tidligere nævnt – at krukkerne kan stilles væk, når tulipanerne visner ned. Dermed slipper man for massevis af grimme, visne blade i havens bede. Det har da virkelig også sin fordel.
Tilføjes til arbejdsgangen for at dyrke tulipanløg – eller rettere sagt til guide for dyrkning af tulipanløg i krukker, skal at når det kommer til tulipanløg i krukker, så skal krukkerne vandes efter løgene er lagt.
I havens er det ikke nødvendigt med vanding. Det klarer vejrguderne. Krukker med tulipanløg skal dog have en grundigt omgang vand, straks efter løgene er lagt i krukker.
Derefter bør krukkerne dækkes – eller stilles i en garage. Jeg stiller krukkerne ind i stalden.
Det kommer sig egentlig ikke så nøje, hvor krukkerne placeres. Blot der er koldt. Krukkerne kan fint stå udenfor. Det er ikke for frosten, at krukkerne kan stilles ind. Det er for regn. I krukker kan regn nemlig ikke komme væk, ligeså hurtigt som i havens bede – og derfor er her større risiko for at lægene rådner, hvis krukkerne stilles ud i haven.
Sikkerhed for succes med tulipanløg i krukker
Risikoen for at løgene rådner i krukkerne er løst, når blot krukkerne dækkes til for regn. Eller endnu bedre stilles et tør sted – efter at krukkerne er blevet gennemvædet.
Nu kan løgene stå i stalden inden de begynder at spire. Det sker i marts måned, hvor krukkerne kan flyttes ud i haven. Til den tid skal vanding igen genoptages – krukkerne bør vandes ugentligt.
Det er også en god ide, at give lidt gødning – når krukkerne stilles ud – så løgene har noget at vokse af. Når blomstringen er færdig kan med fordel igen gives lidt gødning.
Følges denne rutine, så er der næsten 100% garanti for succes med tulipaner. Også de mere besværlige tulipanløg. Her tænktes især på papegøjetulipanløg, som i havens bede kan være svære at få til at overleve – og det gælder også selvom man tænker løgene som et årige.
Papagøjetulipaner – som virkelig er smukke – kan bare ikke lide at stå våd ret længe. Dette problem er løst ved at have tulipanløg i krukker. Løgene får kun vand lige efter lægning, derefter først når væksten er igang.
Kan kun anbefale dyrkning af tulipanløg i krukker! Har selv rigtig stor succes med det. Og det er fantastisk skønt at kunne fylde haven med massevis af tulipaner i foråret, hvor alt andet endnu ikke er i blomst.
Personligt synes jeg også det er enormt sjovt at løgene ikke bare tænkes som et årige, men at løgene genbruges år efter år – og der fremavles flere og flere tulipanløg. Må indrømme, at der er gået lidt sport i avl af tulipanløg her på Nymølle.
Det er vældig sjovt! Og gøres kun meget nemmere, når tulipanerne dyrkes i krukker.
Jeg har haft en kolonihave men orker ikke med den mere, derfor har jeg en del tulipan- og krokusløg, som jeg ville dyrke i krukker, men det blev ikke til noget for jeg har ikke noget koldt sted at sætte krukkerne. Jeg undrer også over om løgene SKAL have frost, og i hvis – Så hvor længe. Jeg fik en skør idé, hvad hvis jeg lægger løgene i fryseren nogle uger, og så sætter dem i krukker. Tror du at det kan lykkes? Hilsen Bente.
Hej Bente
Krukker med løg behøver ikke indenfor. Du kan sagtens stille krukekrne i haven. Det er absolut intet problem, når du blot sørge for at dække krukkerne – måske læg en plade henover eller en pressenning.
Problemet med løg i krukekr er nemlig, at alt nedbør henover vinteren ikke kan komme væk fra krukkerne – Og løgene ender med at rådne.
Så lad da endelig værre med at begynd at kom løgene i fryseren. Det bliver besværligt. Blot kom i krukkerne, lad krukkerne stå udenfor og dæk krukkerne til 🙂
Det er for sent på året nu, men du kan forsøge igen næste år 🙂
held og lykke med det.
vh. Martin